Göreceli Güç Endeksi (RSI), bir varlığın fiyat hareketlerinin hızını ve büyüklüğünü ölçen bir momentum osilatörüdür. Bu teknik analiz aracı bir varlığın aşırı alım veya aşırı satım koşullarında olup olmadığını değerlendirmek amacıyla kullanılır. RSI, 1978 yılında J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiş ve “New Concepts in Technical Trading Systems” adlı kitabında tanıtılmıştır.
RSI, basitçe bir varlığın fiyatının çok yüksek ve bir düzeltme için olgunlaşmış mı yoksa çok düşük ve bir sıçrama için hazır mı olduğunu belirtmeyi amaçlar. Bu, piyasadaki tepkileri öngörmenize yardımcı olabilecek bir teknik analiz aracıdır ancak RSI’nin tepkilerin süresini veya ölçeğini tahmin etmek için tasarlanmadığını unutmamak gerekir. Her düzeltme bir tersine dönüş olmayabilir ve hatta bir tersine dönüş gerçekleşse bile bu kısa sürede olmayabilir.
Göreceki Güç Endeksi Nasıl Yorumlanır ve Kullanılır?
RSI, 0 ile 100 arasında bir değer aralığında gösterilir. Osilatör grafiğinde iki belirgin çizgi bulunur: Biri 30 seviyesinde, diğeri ise 70 seviyesinde. Teorik olarak, 30 seviyesinin altındaki alan aşırı satım, 70 seviyesinin üstündeki alan ise aşırı alım olarak kabul edilir. Bu referans noktaları, trend karşıtı olası tepkiler için bir gösterge sağlar. Bir varlığın gerçekten aşırı alım veya aşırı satımda olup olmadığını belirlemek RSI’nin kapasitesini aşar. Bu teknik göstergeleri, temel koşulların bir yansıması olarak almamalısınız.
RSI’yi ticaret stratejinizi geliştirmek için nasıl kullanabilirsiniz? İşte Wilder’ın kitabından birkaç öneri.
Zirveleri ve Dipleri Öngörme
Potansiyel piyasa zirveleri, RSI 70’in üzerine çıktığında ortaya çıkabilir; göreceli dipler ise RSI 30’un altına düştüğünde oluşabilir. Bu, temel koşullara bağlı olarak orijinal yönde devam edebilecek veya tersine dönebilecek göreceli zirve ve diplerdir.
RSI Üzerindeki Grafik Formasyonları
RSI üzerinde, gerçek çubuk grafikte görülmeyen grafik formasyonları ortaya çıkabilir. Örneğin, taban ve zirve formasyonları fiyat hareketine ters düşebilir. Bu duruma uyumsuzluk denir ve potansiyel bir trend dönüşünün kritik bir göstergesidir.
Uyumsuzluk
RSI, 30 seviyesinin altından yukarı doğru döndüğünde, fiyat trendi aşağıya doğru hareket etmeye devam ederken, bu bir boğa uyumsuzluğu olarak kabul edilir ve bir varlığın dip yapıp sıçramaya hazır olduğunu işaret eder. RSI 70 seviyesinin üstünden düştüğünde ve fiyat trendi yukarı doğru hareket etmeye devam ederken, bu bir ayı uyumsuzluğu olarak kabul edilir ve varlığın zirvede olabileceğini ve fiyatların geri çekileceğini gösterir.
Başarısızlık Salınımları
Bir yükseliş trendinde, fiyat daha yüksek zirveler ve daha yüksek dipler yapmak zorundadır. Eğer bir fiyat salınımı daha yüksek bir zirve yapamazsa ve RSI ölçeği 70’in üzerinde ise fiyatın aşağı yönde tersine döneceğine dair güçlü bir işarettir.
Buna karşılık bir düşüş trendi, daha düşük dipler ve daha düşük zirveler yapmaya devam etmelidir. Eğer fiyatlar, RSI 30’un altındayken, önceki diplerin altına düşemezse fiyatın yakında yukarı yönde tersine döneceğine dair bir işarettir.
Destek ve Direnç
Destek ve direnç bazen fiyat grafiğinden önce RSI üzerinde belirir, bu da size fiyatların yakında tersine dönebileceğine dair bir ipucu verebilir.
RSI, yatırımcılara aşırı alım ve aşırı satım seviyelerinden potansiyel tepkiler veya dönüşler belirlemelerinde yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Popüler ve yaygın olarak kullanılan bir teknik analiz aracı olmasına rağmen, sınırlamalarının farkında olmalısınız.
RSI tamamen teknik bir göstergedir. Aşırı alım ve aşırı satım seviyelerinin tahminleri, yalnızca fiyat hareketlerine dayanır. Temel koşullara veya olaylara dayanmaz. Örneğin, bir şirket zayıf bir kazanç raporu yayınlarsa ve daha fazlasının geleceğini söylerse hisse senedi sert şekilde aşağı yönde tepki verebilir ve aşırı satılmış görünebilir ancak aslında yeni bir gerçekliği yansıtıyordur.
Hemen dönüş garantisi yoktur. RSI göstergesi 70’in üzerinde ve 30’un altında uzun süre kalabilir. Bir fiyat tersine dönüşü bekliyorsanız, bunun ne zaman gerçekleşeceği (eğer gerçekleşirse) belirsizdir.
RSI, daha uzun vadeli grafiklerde en iyi şekilde çalışır. RSI başlangıçta daha uzun vadeli trendlerle ilişkili olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. (Eğer bir günlük işlemci iseniz ve bir dakikalık grafiklere bakıyorsanız, RSI çok güvenilir olmayabilir.)
RSI, birçok farklı ancak ilişkili sonuçları gösterebilir. Size çevredeki piyasa dinamiklerinin daha büyük bir resmini sağlayabilecek diğer teknik ve temel göstergelerle kombinleyerek kullanmayı denemelisiniz.