bitcoinBTC/USD
$ 25.507,83 4,62%
ethereumETH/USD
$ 1.806,48 3,34%
xrpXRP/USD
$ 0,501566 5,92%
cardanoADA/USD
$ 0,341649 8,38%
solanaSOL/USD
$ 19,42 9,60%
terra-lunaLUNC/USD
$ 0,000086 14,11%
polkadotDOT/USD
$ 5,01 5,28%
avalanche-2AVAX/USD
$ 13,92 6,08%
dogecoinDOGE/USD
$ 0,066278 7,51%
shiba-inuSHIB/USD
$ 0,000008 6,53%
matic-networkMATIC/USD
$ 0,795734 10,29%
litecoinLTC/USD
$ 86,47 6,31%
cosmosATOM/USD
$ 9,84 7,25%

Kripto Para Fiyatları: Canlı Kripto Para Piyasası Verileri

Kriptofoni.com’un sunduğu canlı kripto para fiyatları ve canlı kripto para piyasası verileri sayfasını kullanarak Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) başta olmak üzere yüzlerce kripto para birimi için anlık verilere ulaşabilir, kripto para piyasasını anlık takip edebilirsiniz. Bu sayfada, canlı kripto para fiyatları ve kripto para piyasası verileri; piyasa sermayesi, piyasa kapitülasyonu, grafikler, fiyatlar, işlemler ve hacimler listelenmektedir.

Canlı Kripto Para Fiyatları

Kripto Para Fiyatları
Önceki 50
Sonraki 50
#Kripto ParaFiyatPiyasa DeğeriHacim (24s)Dolaşan ArzDeğişim (24s)Fiyat Grafiği (24s)
Kripto Para Nedir, Kripto Para Ne Demek?

Kripto para, kriptografik yöntem veya yöntemler kullanılarak son derece karmaşık kod sistemleriyle şifrelenen bir çeşit dijital para birimidir. Kripto para terimi Bitcoin’in popülerlik kazanmasıyla sık konuşulan terimler arasına girmiş olsa da kripto paraların geçmişi 1980’li yıllara dayanmaktadır. Kripto para çalışmaları ilk olarak 1980’li yıllarda dönemin önde gelen kriptografi uzmanları tarafından ele alınmıştır. Bu alanda ilk araştırma ve geliştirme hamlelerini bilgisayar bilimcisi David Chaum’dir. Chaum, “ecash” ve “Digicash” projeleriyle tarihin ilk kripto para geliştirmesini gerçekleştirmiştir. 1990’lı yıllarda çalışılan birkaç diğer projenin ardından 2008 senesinde tarih sahnesine “merkeziyetsiz kripto para” kavramı, ilk olarak Bitcoin ile dahil olmuştur.

Kripto Para ile Gelenek Paralar Arasındaki Fark Nedir?

Kripto para birimlerini günümüz finansal sistemden, geleneksel bankacılık ve ödeme sistemlerinden ayıran pek çok özellik söz bulunmaktadır. Bunların başında ise doğrudan doğruya merkeziyetsizlik ilkesi gelmektedir. Kripto para birimleri herhangi bir kişi, ülke, hükümet, lider veya kuruluş tarafından yönetilmemektedir. Kontrolü hiçbir otorite ve merkezi güç tarafından sağlanmayan kripto paralara bu sebeple yazılım dışı müdahale edilememekte, spekülatif veyahut manipülatif eylemlerde bulunulamamaktadır. Günümüz finansal sistemde bireyler birbirlerine para transfer edebilmek için güvenebilecekleri bir aracı kuruma ihtiyaç duyarlar. Bu aracı kurum kullandığı veya sahip olduğu teknolojiyle paranın hızlı bir şekilde transfer edilmesini sağlar. Bu transfer sürecinde güven ortamı tahsis ederek olası problemlerin önüne geçer. Kripto para birimlerinin transferinde ise aracı bir kuruma ihtiyaç yoktur. Kripto paraların birimlerinin transferinde para doğrudan dijital cüzdanlar arasında aktarılır. Bu sürecin sorunsuz gerçekleştirilmesi için ise Blockchain adı verilen teknolojiden faydalanılır.

Kripto Para Nasıl Alınır?

Kripto para almak için günümüzde bilinen ve kullanılan en yayın yöntem kripto para alım satım platformlarını kullanmaktır. Bunun için itibari para (fiat para) transfer edebileceğiniz bir kripto para borsasına kayıt olmalısınız. Kayıt işleminin ardından kolayca itibari para yatırabilir ve kripto para alabilirsiniz. Kripto para borsaları ile kripto paralar arasında da alım ve satın yapılabilmektedir.

En Çok Kullanılan, En Popüler Kripto Para Birimleri Hangileridir?

Dünyanın ilk merkeziyetsiz kripto para birimi olan Bitcoin (BTC), doğduğu günden bu yana açık ara en çok kullanılan, en popüler kripto para konumundadır. 5 Ekim 2009 tarihinde New Liberty Standard internet sitesinde ilk kez ABD Doları karşısındaki değeri açıklanan BTC kısa ömründe yüz milyarlarca dolarlık piyasa değerine ulaşmayı başarmıştır. Bitcoin’in ardından en popüler kripto para birimi ise Ether’dir (ETH). Kripto para endüstrisinin “2.0” versiyonu olarak anılan ve sunduğu teknolojilerle sektörü tüm dünyadaki geliştiricilere açarak inovasyonu sağlayan Ethereum ise popülerlikte ikincilik pozisyonuna oturmayı başarmıştır. Akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamalar gibi önde gelen protokollerle donatılan Ethereum ağı, endüstrinin sürekli olarak gelişmesi için gereken altyapının sağlanması adına çok kritik bir rol üstlenmiştir.

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Kripto para üretimi yaygın olarak madencilik ismi verilen süreçle yapılmaktadır. Kripto para madenciliğinin en temel anlamı, güçlü bir donanım ve ilgili yazılımın çalıştırılmasıyla birden fazla karmaşık matematik işlemin çözülerek karşılığında ödül olarak kripto para alınmasıdır. Kripto para madencileri kripto para endüstrisinin bel kemiğidir. Madencilerin yaptığı işlemler endüstrinin görünen yüzünde değil, doğrudan görünmeyen yüzündeki Blockchain teknolojisiyle alakalıdır. Madencilerin güçlü donanımlarıyla çözdüğü matematik işlemleri aslında ağda gerçekleşen tüm işlemlerin onaylanma sürecidir.

Kripto Para Piyasası Nedir?

Kripto para piyasası, kripto para alıcı ve satıcılarını buluşturan finansal alandır. Günlük işlem hacminin 500 milyar doların üzerinde seyrettiği bu alanda kullanıcılar paralarını değerlendirmek için alım satım yapmaktadır. Başlangıçta çoğunlukla kriptopara madencilerinin yer aldığı piyasaya önce diğer kullanıcılar ve ardından kurumsal yatırımcılar dahil olarak sektörün devasa bir ekosistem halini alması sağlanmıştır. Kriptopara piyasası her gün milyarlarca dolarlık işlem hacmi bildirmekte ve bu hacim her geçen gün artmaktadır.