Cloud mining (bulut madenciliği) kiralık bulut bilgi işlem gücünü ve donanımı kullanarak ilgili yazılımı kurup doğrudan çalıştırmak zorunda kalmadan Bitcoin 100.084,00 $ gibi bir kripto para madenciliği yapılan bir mekanizmadır. Bulut madenciliği firmaları, insanların bir hesap açmasına ve temel bir maliyet karşılığında kripto para madenciliği sürecine uzaktan katılımlarına izin verir. En önemlisi ise madenciliği dünya çapında daha fazla sayıda insan için erişilebilir hale getirir.
Bu madencilik türüyle ekipman bakımı veya doğrudan elektrik maliyetleri gibi sorunlar ortadan kaldırılır. Bulut madencileri, kullanıcıların belirli bir miktarda hash power (hash gücü) satın aldıkları bir madencilik havuzuna katılırlar. Her katılımcı, kiralanan hash gücü miktarıyla orantılı oranda kârdan pay alır.
Cloud Mining (Bulut Madenciliği) ile İlgili Kısa Kısa Bilgiler
- Bulut madenciliği, ekipmanın bakımından sorumlu olan üçüncü taraf bir bulut sağlayıcısından madencilik ekipmanı kiralayarak veya satın alarak yapılan kripto para madenciliğidir.
- Bulut madenciliğinin avantajları, madencilikle ilgili genel maliyetleri düşürmesi ve yeterli teknik bilgiye sahip olmayan günlük yatırımcıların kripto para madenciliği yapmasını sağlamaktır.
- Bulut madenciliğinin dezavantajları, uygulamanın madenciliği çiftlikler için merkezi olması ve kâr oranının talebe göre değişmesidir.
Cloud Mining Nedir? Cloud Mining’i Anlamak
Bulut madenciliği, Blockchain tabanlı kripto paraları üretmek amacıyla bulut bilişimden yararlanır. Bulut bilişim, daha genel olarak, işleme, sunucu kapasitesi, veritabanı hizmetleri, yazılım ve dosya depolama gibi bilgi işlem hizmetlerine internet üzerinden bulut aracılığıyla erişildiği en hızlı büyüyen teknoloji trendlerinden biridir. Bu tür şirketler, tıpkı bizim su veya elektrik kullanımımızı ödediğimiz gibi kullanım bazında ücret alırlar.
Öte yandan madencilik, Bitcoin gibi kripto paraların en önemli parçasıdır. İşlemlerin doğrulandığı ve Blockchain olarak bilinen deftere eklendiği süreçtir. Aynı zamanda yeni kripto paraların üretilmesinin de yoludur. Bulut madencilik, bu ikisinin birleşimidir ve çok az teknik bilgi ve donanım altyapısı olan veya hiç olmayan insanlara uzaktan madencilik dünyasının kapısını açmaktadır.
Cloud Mining Türleri
Hosted mining yani madencilik barındırması bulut madenciliğin en popüler türüdür. Bu modede, müşteri bir madencilik çiftliğinde bulunan madencilik cihazını satın alır veya kiralar. Madenci, cihazın bakımından ve çalıştığından emin olmaktan sorumludur. Bu model sayesinde müşteriler, kripto para üzerinde doğrudan kontrole sahip olur. Bir madencilik çiftliğinin ölçek ekonomileri, elektrik ve depolama gibi madencilikle ilgili pahalı maliyetlerin yönetilebilir hale gelmesini sağlar. Fakat bu tür madencilikle ilgili önemli bir ön maliyet söz konusudur.
Kiralık hash power, bulut madenciliğinde kullanılan bir başka türdür. Bu modelde, bir madencilik çiftliğinden herhangi bir kripto parayla ilişkili hash power veya hesaplama gücü kiralanır. Müşteriler, kripto para madenciliğinden çiftliğin toplam kârından pay alırlar. Raporlara göre, kiralık hash power, altcoin’ler (yani, Bitcoin dışındaki kripto para birimleri) için popüler bir madencilik türüdür. Süreç, bir kişinin web sitesi aracılığıyla bir bulut madencilik şirketinde hesap açmasını ve sözleşme süresi ve hash power gibi belirli şeyleri seçmesini gerektirir.
Bulut madenciliğinin madencilik cihazına daha az yatırım ve tekrarlanan maliyetler gibi avantajları olsa da, sürecin birkaç dezavantajı da bulunmaktadır. Örneğin, kripto paraların popülaritesinin artmasıyla bu endüstrideki dolandırıcılıklar hızla arttı. Bir diğer dezavantaj ise karların azalması ihtimali. Altcoin’ler özellikle talebe karşı savunmasızdır ve hash power’daki herhangi bir düşüş madenciler için daha az kar demektir. Bulut madenciliği türleri aynı zamanda kripto para birimlerinin merkezileşmesine de neden olmaktadır.
Kripto Para Madenciliği Nedir? Nasıl Çalışır?
Bitcoin gibi kripto paralar için madencilik, ister bulut aracılığıyla ister yerel olarak yapılasın, aslında altın-gümüş gibi herhangi bir madencilik sürecini yansıtmamaktadır. Ve bu süreç, madencilere yeni kripto paralar verilmesini sağlarken, yani yeni kripto paraların üretilmesini sağlarken aslında operasyonun asıl amacı Blockchain gibi dağıtık defterin güvenliğini sağlamak gibi çok daha önemli bir amaca hizmet etmektedir. Bitcoin madenciliği, karmaşık hesaplamalı matematik problemlerini çözen yüksek güçlü bilgisayarlar tarafından gerçekleştirilir. Bu matematik problemleri o kadar karmaşıktır ki elle çözülemez ve inanılmaz derecede güçlü bilgisayarları bile zorlayacak kadar karmaşıktır.
Kripto para madencileri Blockchain’e yeni bir işlem bloku eklediklerinde, işlerinin bir kısmı bu işlemlerin geçerli olup olmadığını doğrulamaktır. Özellikle, Bitcoin madencileri, Bitcoin’in kopyalanmamasını sağlar; bu, kripto para birimlerinin benzersiz bir problemi olan “çifte harcama” olarak adlandırılmaktadır. Türk Lirası, ABD Doları gibi basılan para birimlerinde sahtecilik her zaman bir sorundur. Fakat genel olarak, mağazada 20 dolar harcadığınızda faturanızı alırsınız. Ancak kripto paralar için bu oldukça farklı bir hikayedir. Madenciler hesaplama güçlerini (hash power), merkeziyetsiz bir şekilde çifte harcamayı önleyen kriptografik problemleri çözmek için kullanırlar.
Cloud Mining Kazançlı mı? Cloud Mining Kazanç Hesaplama
Cloud mining ile kripto para madenciliği yapmak istiyorsanız öncelikle güvenilir, geçmişi temiz ve uzun zamandır bu sektörde faaliyet gösteren bir sağlayıcı ile çalışmanız oldukça önemlidir. Genesis Mining, HashFlare gibi sağlayıcılar oldukça güvenilidir. Cloud mining serüveninize başlamak için ikinci yapacağınız şey ise hangi kripto para için madencilik yapacağınızı tespit etmektir.
Şimdi cloud mining hizmeti alacağınız sağlayıcının sunduğu paketlere göre kar zarar hesaplaması yapmalısınız. HashFlare’ın sunduğu paketler üzerinden bir örnekleme yapmak gerekirse; sağlayıcı “LITECOIN CLOUD MINING” adı altında “hash power” kiralaması yapıyor. 1,80 dolar karşılığında kiralanan kazım gücü: 1 MH/s. Bakım ücreti ise 24 saatte bir 1 MH/s’lik kullanım için 0,005 dolar. Bu bilgileri not aldıktan sonra Cryptocompare’in Litecoin madencilik hesaplama sayfasına gidelim ve basit bir hesaplama yapalım.
Yazım sırasında 1 LTC, 139,82 dolara karşılık geliyor ve buna göre 1 MH/s’lik kazım gücüyle ortalama gelir tablosu şu şekilde oluyor:
Basit bir hesaplamayla;
- 1 yıllık hash power kiralaması için en başında her 1 MH/s’lik hash power kullanımı için 1,80 dolar veriyoruz.
- 1 yılın (365 gün) sonunda LTC fiyatının bu seviyelerde (139-140 dolar) seyrettiğini farzedecek olursak maliyetleri çıkmadan oluşan kazanç 37,3395 dolar oluyor.
- Her 24 saatte 1 MH/s’lik hash power için 0,005 dolar gibi bir maliyet söz konusuydu. Yani 1 yılın sonunda oluşan toplam maliyet 1,825 dolar oluyor.
- Masrafları düştüğümüzde elimize geçen net para 33,7145 dolar oluyor.
LTC’nin bu fiyatı üzerinden evet bir miktar para kazanılabiliyor. Fakat kripto paraların fiyatlarının yüksek oranda değişken olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bugün basit bir hesaplamayla karlı olduğunuz sonucuna vardığınız cloud mining, yarın LTC’nin %50-%60 değer kaybetmesiyle sizin için karsız hatta sizi zarara sokacak hale gelebilir.
Örneklememizi her ne kadar Litecoin cloud mining’i üzerinden yapmış olsak da, Bitcoin dahil olmak üzere birçok kripto para için cloud mining’in mümkün olduğunu belirtelim.