The Open Network (TON) topluluğu son yıllarda hızla büyüyen ve gelişen yapı olarak dikkat çekiyor. Kripto dünyasının geniş kitlelere ulaşmasını hedefleyen TON, topluluğunun isteklerini yakından takip ediyor. Buna göre yönetim modelinde yeniliklere imza atmaya devam ediyor. Bu doğrultuda TON Vakfı “Society DAO” adı verilen yeni yönetim modelini tanıttı. Böylece merkezsizlik yolunda önemli bir adım attı.
TON Projesinin Merkeziyetsizliğe Giden Yolculuğu
TON Vakfı’nın yönetim modeli topluluk temelli bir yapı üzerine kurulu. Geçmişte TON ağı doğrulayıcılar ve açık yarışmalarla katkıda bulunan geliştiricilerin çabalarıyla büyüdü. Başlangıçta dağıtımı Proof-of-Work madencilik yöntemi ile adil bir şekilde gerçekleştirilen Toncoin böylece topluluğun önemli bir pay sahibi olmasını sağladı. Şimdi ise TON Vakfı topluluğun söz sahibi olduğu bir yönetişim modeline geçiş yapacak. Böylece topluluğun gücünü daha da artırmayı amaçlıyor.
TON Vakfı merkeziyet riskini azaltmak adına “Society DAO” modelini geliştirerek topluluğa daha fazla yetki vermeyi hedefliyor. Finansal sosyal ve insan sermayesinin demokratik bir çerçevede toplulukla paylaşılmasını sağlayan bu model TON’un daha merkeziyetsiz bir yapıya dönüşmesini mümkün kılıyor. Herkesin söz sahibi olduğu bir yapı hayali “Society DAO” ile artık daha erişilebilir bir hedef gibi görünüyor.
Merkeziyetsiz Ekosistem İçin Topluluk Modeli
Blockchain dünyasında sıkça karşılaşılan merkeziyet sorununa çözüm bulma yolunda TON Vakfı adım atıyor. Kaynakların topluluk odaklı dağıtılmasını hedefleyen bir yönetim anlayışını benimsemiş durumda. “Community Model” olarak adlandırılan bu yapıda topluluğun aktif katılımı teşvik edilerek projelerin daha güvenilir hale gelmesi sağlanıyor. TON topluluğuna sunulan projelerin belirlenen hedeflere ulaştıkça kaynak kazanması mümkün. Bu durum projelerin daha yenilikçi çözümler sunmasına yol açıyor. Bu yöntem Toncoin ekosisteminde daha sağlıklı ve rekabetçi bir ortam oluşmasına katkı sağlıyor.
Yeni yapıda her kategoride en az iki projenin desteklenmesi ana amaç. Bu sayede ekosistem tek bir merkeze bağımlı kalmadan daha dayanıklı bir yapıya dönüşüyor. TON topluluğu her geçen gün daha bağımsız bir ekosistem haline geliyor. Buna göre bu yolculuk aynı zamanda kripto dünyasında da farklı bir model sağlıyor. İşte burada merkezsizlik sadece bir ideoloji değil somut bir yapı haline geliyor.
“Society DAO” modelinin temel amacı Toncoin topluluğunu daha şeffaf kapsayıcı bir yapıya taşımak. Bu model sayesinde Toncoin topluluğu büyümesine katkıda bulunacak yeni projeler için alan açıyor. Diğer taraftan ağın gelişimini destekleyecek yeniliklere de olanak tanıyor.