Hazırsanız en büyük altcoin’lerden Ripple nedir, Ripple ne demek, XRP nedir, Ripple nasıl alınır, Ripple hangi ülkenin parası, Ripple ne işe yarar, Ripple nasıl çalışır gibi soruları cevapladığımız kapsamlı rehberimize başlayalım.
Ripple, finansal işlemler için hem dijital para birimi hem de dijital ödeme ağı görevi gören benzersiz bir teknolojidir. İlk olarak 2012’de piyasaya giriş yapan Ripple, Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından kuruldu. Ripple’ın dijital para birimi ise XRP’dir.
Ripple Hakkında Temel Bilgiler
Proje Adı | Ripple |
Kurucusu | Chris Larsen ve Jed McCaleb |
Çıkış Tarihi | 2012 |
Teknik Belge (White Paper) | Ripple Teknik Belgesi |
Protokol | Fikir Birliği |
Kısaltması | XRP |
Toplam Piyasa Değeri | $ 27.633.427.067 |
XRP Fiyatı (TL) | ₺ 11,25 |
XRP Fiyatı (ABD Doları) | $ 0,528862 |
XRP Fiyatı (Euro) | 0,493602 € |
Resmi Web Sitesi | https://ripple.com |
Ripple’ı Anlamak: Ripple Nedir?

Ripple, dijital ödeme protokolü ile dijital para birimi XRP’den daha fazla bilinmektedir. Ripple, USD, Yen, Litecoin veya Bitcoin gibi herhangi bir sonsuz türdeki para transferine izin veren açık kaynaklı ve eşten eşe merkeziyetsiz bir platform üzerinde çalışır. Ripple sisteminin nasıl çalıştığını anlamak için, işlemin her iki ucundaki iki tarafın parayı almak için tercih ettikleri bir aracıyı kullandıkları bir para transferi yapısı düşünebilirsiniz.
Örneğin, Mesut’un farklı bir ülkede yaşayan Davut’a 100 dolar göndermesi gerekiyor. Mesut, temsilcisi Kevser’e Davut’un parayı alabilmesi için yanıtlaması gereken şifreyle birlikte parayı verir. Kevser, işlemin ayrıntılarıyla ilgili olarak Davut’un temsilcisi Raziye’yi uyarır. Davut, Raziye’ye doğru şifreyi verirse Raziye ona 100 doları verir. Fakat para Raziye’nin hesabından çıkacak ki bu, Kevser’in Raziye’ye 100 dolar borçlu olacağı anlamına geliyor. Raziye, Kevser’in kararlaştırılan bir günde ödeyeceği tüm borçlarının bir günlüğünü kaydedebilir veya borca karşılık işlemler yapabilir.
Ripple ağı, bu örnekten biraz daha karmaşık olsa da benzer şekilde çalışır. Yukarıdaki örnekte bir işlemin başlatılabilmesi için aracılara güvenmenin gerektiği görülebilir. Ripple, işlem yapmak isteyen iki taraf arasındaki güven zincirinde bağlantı görevi gören bir ağ geçici olarak bilinen bir ortam kullanır. Ağ geçici, para birimlerini alan ve Ripple ağı üzerinden genel adreslere gönderen kredi aracı görevi görür. Ağa herhangi bir kişi veya herhangi bir işletme kayıt olabilir ve para birimlerini değiştirmek (ABD Doları’ndan Türk Lirasın gibi), likiditeyi korumak ve ağ üzerinden ödemelerin aktarılması için aracı olarak hareket etme yetkisi veren bir ağ geçidi açabilir.
Ripple’ın Dijital Para Birimi XRP Nedir?

Dijital para birimi XRP, diğer para birimleri arasında köprü para birimi görevi görür. Bir fiat/kripto para birimi ile diğeri arasında ayrım yapmaz ve böylece herhangi bir para biriminin bir başkasıyla değiştirilmesini sağlar.
Ekosistemdeki her para biriminin kendi ağ geçidi vardır. Örneğin ADBluzelle, BTCbitstamp ve USDsnapswap. Davut, Raziye’ye sunduğu hizmetlerin karşılığında ödeme olarak Bitcoin talep ediyorsa, Raziye’nin Bitcoin’e sahip olması gerekmez. Ödemeyi ağ geçidine ABD Doları (USD) cinsinden gönderebilir ve Davut, ağ geçidinden Bitcoin alabilir. Tam bir işlemi başlatmak için bir ağ geçidine gerek yoktur. Birden çok ağ geçidi kullanılabilir ve kullanıcılar arasında hareket eden bir güven zinciri oluşturulur.
Bir ağ geçidi ile bakiyelerin kaydının tutuluyor olması, kullanıcı için karşı taraf riskine neden olur ki bu geleneksel bankacılık sisteminde görülen bir risktir. Ağ geçidi, IOU’yu (borcu kabul eden resmi olmayan bir belge) veya yükümlülüğünü yerine getirmezse, kullanıcı o ağ geçidinde tutulan parasının değerini kaybedebilir. Bu nedenle, bir ağ geçidine güvenmeyen kullanıcılar “güvenilmeyen” ağ geçidi ile ilgilenen güvenilir bir ağ geçidi ile işlem yapabilir. Bu şekilde IOU, güvenilir veya kredibilitesi onaylanmış ağ geçidinde olacaktır. Karşı taraf riski, Bitcoin ve diğer çoğu altcoin için söz konusu değildir çünkü bir kullanıcının Bitcoin’i başka bir kullanıcının IOU’su veya yükümlülüğünde değildir.
Ripple Nasıl Çalışır?

Ripple ağı, Bitcoin gibi bir bir sistem ile çalışmaz. İşlemler, hesap bakiyelerini ve sistemdeki işlemleri doğrulamak için bir fikir birliği protokolüne dayanır. Fikir birliği, çifte harcamayı önleyerek sistemin bütünlüğünü iyileştirmeye çalışır. Birden fazla ağ geçidi ile bir işlem başlatan ancak aynı 100 doları ağ geçidi sistemlerine gönderen bir Ripple kullanıcısı, ilk işlem hariç tüm işlemlere sahip olacaktır. Bireysel dağıtık node’lar (düğümler), çoğunluk oylamasını belirlemek için bir anket yaparak ilk olarak hangi işlemin yapıldığına fikir birliği ile karar verir. Onaylar anında gerçekleşir ve yaklaşık 5 saniye sürer. Kimin bir düğüm kurup işlemleri onaylayacağına karar veren merkezi bir otorite olmadığından, Ripple platformu merkeziyetsiz olarak tanımlanmaktadır.
Ripple, herhangi bir kullanıcı veya ağ geçidi için belirli bir para birimindeki tüm IOU’ları takip eder. Ripple cüzdanları arasında meydana gelen IOU kredileri ve işlem akışları, Ripple fikir birliği defterinde tamamen halka açık şekilde yer alıyor. Ancak, finansal işlem geçmişi halka açık bir şekilde kaydedilmiş ve Blockchain’de kullanıma açılmış olsa da, veriler herhangi bir bireyin veya işletmenin kimliği veya hesabıyla bağlantılı değildir.
Ripple için Özel Durumlar
Ripple, geleneksel bankalar ve finans kuruluşlarında yaşanan bazı dezavantajları ortadan kaldırmaktadır. Platformda sık sık milyonlarca işlem gerçekleştirilse de, Ripple ağında her bir işlem saniyeler içinde tamamlanır. Ripple, bu yönüyle para transferinin tamamlanmasının günler veya haftalar sürebilen bankalar ve finans kuruluşlarından ayrılmaktadır.
Ripple ağında gerçekleştirilen bir işlem için ödenmesi gereken işlem ücreti oldukça düşüktür. Bankaların sınır ötesi para transferi için aldığı yüksek ücretlere kıyasla, minimum 0.00001 XRP olarak belirlenen standart bir işlem için ödenmesi gereken işlem ücreti 0.00001 XRP’dir.
Ripple İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Ripple Nedir?
Ripple, finansal işlemler için hem dijital para birimi hem de dijital ödeme ağı görevi gören benzersiz bir teknolojidir. İlk olarak 2012’de piyasaya giriş yapan Ripple, Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından kuruldu. Ripple’ın dijital para birimi ise XRP’dir.
XRP Nedir?
Dijital para birimi XRP, diğer para birimleri arasında köprü para birimi görevi görür. Bir fiat/kripto para birimi ile diğeri arasında ayrım yapmaz ve böylece herhangi bir para biriminin bir başkasıyla değiştirilmesini sağlar.
Güncel XRP Fiyatı: 1 XRP Ne Kadar?
XRP (XRP) an itibariyle ₺ 11,25 TL seviyesinde bulunuyor. Ayrıca 1 XRP ₺ 575.645,42 ABD Doları’na karşılık gelmektedir.