ING Almanya’daki bireysel müşterilerine Bitcoin, Ethereum ve Solana fiyatına endeksli borsada işlem gören ürünlere erişim açtığını duyurdu. Bankanın platformu üzerinden yatırımcılar doğrudan kripto para satın almadan söz konusu varlıkların performansına yönelebilecek. Ürünler, yasal borsalarda işlem görüyor ve banka giriş eşiğinin düşmesini hedefliyor. Yine de ING, sert fiyat dalgalanmaları ve tam kayıp ihtimaline karşı net uyarı yaptı.
ING Almanya’da Kripto Para ETP Kapısını Açtı
ING’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre seçenekler bankanın Direct Depot platformu üzerinden sunuluyor. Müşteri tarafında ayrı bir üçüncü taraf cüzdan kurma, özel anahtar saklama gibi süreçler gerekmiyor. İşlem akışı menkul kıymet hesabı mantığıyla ilerliyor.
Ürünlerin fiziksel teminatlı yapıda olduğu yani dayanak kripto para ile desteklendiği aktarılıyor. İhraç tarafında da 21Shares, Bitwise ve VanEck gibi bilinen sağlayıcılar öne çıkıyor. Ürünler tekil kripto paraların performansını izliyor.
Ürünler Nasıl Çalışıyor?
Banka tarafı, erişimi kolaylaştıran noktayı tanıdık bankacılık altyapısı olarak tarif ediyor. VanEck Europe CEO’su Martijn Rozemuller da yatırımcıların mevcut saklama/depo yapısı içinde maliyeti şeffaf bir çözüm aradığını vurguladı.
Vergi tarafında ise Almanya’daki uygulamanın doğrudan kripto para tutmaya benzer şekilde değerlendirildiği belirtiliyor. ING’nin notuna göre bir yıldan uzun süre taşınan pozisyonlarda koşullara bağlı olarak sermaye kazancı istisnası gündeme gelebiliyor.
Banka Risk Uyarısı Yaptı
ING kripto para bağlantılı ETN/ETP’lerin aşırı oynaklığa açık olduğunu söyledi. İhraççının iflası halinde tam kayıp, parasal akış sorunları, piyasa manipülasyonu ihtimali ve regülasyon belirsizliği gibi başlıklar özellikle sıralanıyor.
Ayrıca banka kripto paraları içsel değeri olmayan spekülatif ürünler olarak tanımladı. Fiyatların psikolojiye güçlü biçimde bağlı kaldığı da vurgular arasında. Grup, kripto varlık alanında adımlarını sürdürürken geçen yıl Eylül ayında euro bazlı bir stablecoin geliştirmek isteyen Avrupa bankaları konsorsiyumuna da katılmıştı.

