Ürettiği hacim ile dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’in Türkiye kolu Binance TR, yeni bir listeleme duyurusu yaparak Usual (USUAL) token’i yakın zamanda platforma ekleyeceğini açıkladı. Kesin listeleme tarihi henüz belirtilmemekle birlikte detayların ayrı bir duyuru ile paylaşılacağı bildirildi. Protokol yenilikçi yapısı ve sahip olduğu üç token’li model ile öne çıkıyor.
Token’in Binance TR’de listelenmesiyle ilgilenen kullanıcılar listeleme öncesi hazırlıklarını buradan devam ederek yapabilir.
Binance TR’nin Listeleyeceği Usual Nedir?
Usual, merkeziyetsiz fiat stablecoin ihraççısı olarak kripto para kullanıcılarına farklı bir deneyim sunmayı hedefleyen bir altcoin projesidir. Buna göre sistem üç temel token üzerinden çalışmaktadır: USD0, USD0++ ve USUAL.
Bir stablecoin olan USD0, tamamen kısa vadeli, likit ve risksiz varlıklarla teminatlandırılıyor. Stablecoin şeffaf, izin gerektirmeyen ve kompozit yapısıyla merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemine uyum sağlıyor. USD0’nın likit staking token’i olarak hareket eden USD0++ ise stake işlemleri sırasında kullanıcılara ödül olarak dağıtılıyor.
USUAL token ise protokolün yerel yardımcı ve yönetim token’i olarak hizmet ediyor. Token hem protokolün büyümesini destekliyor hem de sahiplerine gelir tabanlı bir model sunuyor.
USD0’nın likit yapısı ve USD0++’nın staking ödülleri kullanıcıların sisteme daha fazla katılım göstermesini teşvik ediyor. Kripto para birimi USUAL token ise yönetim ve gelir modeliyle diğer token’lerden ayrılıyor.
Token’in Protokol Üzerindeki Temel İşlevleri
USUAL sadece bir token olmanın ötesinde yönetim, likidite ve teminat yönetimi gibi amaçlara hizmet ediyor. Token’in başlıca özellikleri arasında protokolün yönetimine dahil olma, dezenflasyonist ihraç ve gelir tabanlı model gibi faktörler yer alıyor. Buna göre token sahipleri protokol üzerinde finansal kararlar alabiliyor, bu kararlar alınırken söz sahibi olabiliyor.
USUAL token’in arzı USD0++ stake edilen kilitli varlıkların toplam değerine (TVL) ile doğrudan ilişkili durumda. Böylece token arzı protokol büyüdükçe kıtlaşıyor. Diğer yandan token protokolün gelirlerine dayalı olarak düşük enflasyon oranına sahip.
Stake ödülleri de token’in önemli işlevleri arasında yer alıyor. Token’i stake eden kullanıcılar yeni ihraç edilen token’lerin yüzde 10’unu kazanıyor. Bu yöntemle token’e uzun vadeli yaklaşım teşvik ediliyor. Usual protokolünün içindeki likidite dağıtımı ise Gauge Mekanizması adı verilen mekanizma ile sağlanıyor. Buna göre likidite dağıtımı doğrudan bu mekanizma ile optimize ediliyor.
Tüm bunlarla birlikte USUAL token teminat ve hazine yönetimi gibi stratejik kararların alınmasında da etkili bir role sahip. Kullanıcılar bu sayede protokolün geleceğini şekillendirebiliyor.
Uzmanlar, Binance TR borsasının USUAL token’i listeleyecek olmasının bir sonucu olduğu görüşünde. Buna göre özellikle DeFi odaklı kullanıcılar için büyük bir fırsat olduğu vurgular arasında.