Tether (USDT) AB’ye Rağmen Gücünü Koruyor! İşte Sebepleri

Kripto para piyasasında düzenlemeler sıkılaşıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) Haziran 2024’te

Kripto para piyasasında düzenlemeler sıkılaşıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) Haziran 2024’te yürürlüğe giren MiCA düzenlemeleri stablecoin piyasasında önemli değişimlere neden oldu. Mart 2025 itibarıyla bu düzenlemeler tamamlanırken özellikle euro bazlı stablecoin’lerde büyük dönüşümler yaşandı.

Stablecoin Durumları

ABD’de Senato geleneksel finans kurumlarına benzer düzenlemeleri stablecoin’lere uygulayacak Genius Act yasa tasarısını oylamaya hazırlanıyor. Güney Kore’de de stablecoin düzenlemeleri netleşiyor. Maliye Bakanlığı fiat para ile stablecoin arasındaki sınır ötesi işlemleri düzenlemeye yönelik planlarını açıkladı.

Tether’in (USDT) Güney Kore’deki popülaritesi dikkat çekici. 2025 yılı boyunca Güney Kore borsalarında USDT zamanın %80’inde primli işlem gördü. Şubat ayında stablecoin’lerin Upbit ve Bithumb’daki işlem hacminin %17’sini oluşturduğu raporlandı. Küresel ölçekte stablecoin’ler tüm işlemlerin %80’ini domine ederken Güney Kore’de bu oran tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Stablecoin Hacmi Düşüyor USDT Halen Lider

Stablecoin piyasası son aylarda dalgalı bir seyir izledi. Kasım 2024’te stablecoin’lerin fiat paraya oranı %84 ile zirveye ulaşmıştı. Ancak bu oran şu anda %77 seviyesine geriledi. Bu düşüş büyük ölçüde USDT’nin piyasa hakimiyetinin azalmasından kaynaklanıyor.

Buna rağmen ABD seçimlerinden sonra stablecoin piyasa değeri 45 milyar dolar arttı. Ancak bu büyüme USDT’den çok USDC, PYUSD ve EURC gibi regüle edilen stablecoin’ler tarafından sağlandı. USDT’nin piyasa değeri Kasım-Aralık 2024 döneminde büyük bir artış gösterse de 2025 yılında büyüme hızının yavaşladığı görülüyor.

Stablecoin’lerin gelecekteki talebi büyük ölçüde altcoin piyasasının oynaklığına bağlı. Bitcoin ve Ethereum çiftleri stablecoin ve fiat para arasında dengeli bir dağılım gösterirken altcoin’lerin büyük çoğunluğu stablecoin’ler üzerinden işlem görüyor. Son dönemde altcoin piyasasında artan volatilite stablecoin talebini de etkiledi.

Bölgesel Farklılıklar Dikkat Çekiyor

Stablecoin’lerin farklı ülkelerde kullanım biçimleri değişkenlik gösteriyor. Güney Kore’de Aralık 2024’teki Sıkıyönetim Krizi sonrası siyasi belirsizlik nedeniyle yatırımcılar stablecoin’lere yöneldi. Brezilya’da ise stablecoin yasağına dair tartışmalar yatırımcıların nakde dönmesine neden oldu.

Öte yandan Türkiye’de USDT talebi halen oldukça güçlü. Yüksek enflasyon yatırımcıların dolara bağlı stablecoin’lere yönelmesine yol açıyor. USDT’nin Türkiye’deki işlem hacmi birçok ülkeyi geride bırakmış durumda.