26 Haziran’da kamuoyunda “Kripto Para Yasası” olarak adlandırılan “Sermaye Piyasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunuldu. Yasa ile Türkiye’de kripto para ekosistemi daha düzenli ve güvenli hale getirilmesi hedefleniyor. Yatırımcılar, platformlar ve düzenleyici kurumlar için getirilen yeni kurallar ile Türkiye’deki kripto para piyasası için daha şeffaf ve güvenli bir ortam oluşturulması amaçlanıyor. Sizin için Meclis’te kabul edilen kripto para yasası ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladık ve bilinmesi gerekenleri derledik.
Global Kripto Para Borsalarının Akıbeti
Yasa sonrası en merak edilen sorulardan biri global kripto para borsalarının akıbetinin ne olacağı. Öncelikle Binance gibi global kripto para borsalarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu değil.
Yatırımcılar yasa sonrası istedikleri global kripto para borsasını kullanmaya devam edebilecek ancak global borsalar Türkiye’de ofis açmazlarsa burada reklam veremeyecekler.
Kripto Para Yatırımcılarından Vergi Alınacak mı?
Hayır, yasada kripto para yatırımcılarından vergi alınması yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Sadece Türkiye’de hizmet sunacak platformların yıllık gelirlerinin yüzde 1’i Sermaye Piyasası Kurulu‘na (SPK) ve yüzde 1’i Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bütçesine ödenerek gelir olarak kaydedilecek.
Kripto Para Alım-Satımında Yetkili Kurumlar Belirlendi
SPK, sermaye piyasası araçlarının kripto para olarak ihraç edilebilmesinde yetkili olacak. Ekosistemin düzenlenmesine yönelik yetki SPK’ye verilirken, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılar konularında TÜBİTAK‘ın belirleyeceği kriterler uygulanacak.
Platformlar Kullanıcılara İşlem Sunmak İçin İzin Alacak
Evet, ülkede hizmet sunan platformlar için lisanslama süreci olacak. Bir kripto para platformunun kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için SPK’den izin alması zorunlu olacak. Şu anda hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içinde faaliyet izni almak üzere başvuruda bulunacaklar. Lisans almak istemeyen platformlar müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan 3 ay içinde tasfiye kararı alacaklarına dair beyan sunmak zorunda olacaklar.
İzin almaksızın kripto para hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Yurt Dışı Merkezli Platformlar Lisans Almazsa Kapatılacak mı?
Yasayla yurt dışı merkezli, ülkede hizmet sunmayan ve lisansı olmayan kripto para platformları için işlem yapılmayacak ancak bu platformlar lisans almadan Türkiye’de iş yeri açar, Türkçe internet sitesi oluşturursa veya tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunursa izinsiz kripto para hizmet sağlayıcı olarak kabul edilecek yaptırıma maruz kalacak.
Platformların Müşterilerin Kripto Paralarına El Konulabilecek mi?
Kripto para hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto paraları haczedilemeyecek. Yasaya göre kripto para hizmet sağlayıcılarının mal varlığı müşterilerin borçları nedeniyle kamu alacakları için dahi haczedilemeyecek.
Kripto Paraların Listelenme İşlemleri Nasıl Olacak?
Kripto paraların listelenmesine yönelik ilke ve esaslar SPK tarafından belirlenecek. Bu belirlemelerde TÜBİTAK’ın ve gerekli görülen diğer kurumların görüşleri alınarak teknik kriterler belirlenecek.
Bir kripto paranın kripto para platformlarında listelenmiş olması bu kripto paranın kamuca onaylandığı anlamını taşımayacak.