Solana ağınıın kripto para birimi SOL 25 Şubat’ta 131,90 dolara kadar gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesini gördü. Beklenmedik bu düzeltme 129 milyon dolarlık kaldıraçlı long pozisyonların tasfiye edilmesine neden oldu. Kısa süreliğine 140 dolar seviyesine yükselse de SOL 22 Şubat’tan bu yana yüzde 17 değer kaybetti. Peki SOL coin toparlanabilir mi?
Solana’daki Onchain Aktivite Zayıflıyor
Solana ağı üzerindeki merkeziyetsiz borsa (DEX) hacimleri son yedi gün içinde yüzde 30 düştü. Buna göre Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyesine indi. En büyük kayıplardan biri yüzde 48 düşüşle Meteora’da yaşandı. Diğer taraftan Raydium yüzde 28 ve Pump.fun memecoin platformu yüzde 35 düşüş kaydetti.
Buna karşın Ethereum üzerindeki DEX hacimleri yüzde 40 artış gösterdi. Ayrıca, Pendle yüzde 76 büyürken perpetual vadeli işlemlere odaklanan Hyperliquid zinciri yüzde 25 artış yaşadı. BNB Chain üzerindeki DEX faaliyetleri de yüzde 40 azaldı.

Veriler Solana’daki zayıflamanın yalnızca memecoin balonunun patlamasıyla açıklanamayacağını gösteriyor. Solana ekosistemindeki merkeziyetsiz uygulamalar (DApp) da büyük kayıplar yaşadı. Örneğin Jito’nun aktif adresleri yüzde 49 azalırken Fragmetic yüzde 30 ve Save yüzde 28 düşüş gördü.
Enflasyon ve Staking Getirileri Baskı Oluşturuyor
Solana ağının ölçeklenebilirliği validatörlerin ekonomik teşviklerine bağlı. Ancak bir validatörün yıllık işletme maliyetinin 72.000 doları aşabileceği tahminler arasında. Üstelik her validatörün günlük 1 SOL’luk “oylama ücreti” ödemesi gerekiyor ki bu da karlılığı önemli ölçüde etkiliyor.
Şu anda SOL staking getirisi yüzde 9,5 olarak hesaplanıyor. Ancak dolaşımdaki SOL arzının büyümesi nedeniyle net getiriler çok daha düşük seviyelerde kalıyor. Şubat ile Mayıs 2024 arasında toplam 16,1 milyon SOL’un kilidi açılacak. Bun göre yıllık enflasyon oranı yüzde 10’u bulacak. Bu da staking ödüllerinin enflasyon karşısında yetersiz kalmasına neden olabilir.
Vadeli İşlem Talebi ve Solana ETF Umutları Zayıflıyor
Kaldıraçlı long pozisyonlara olan talep son 12 ayın en düşük seviyesine geriledi. Normalde vadeli işlemler spot piyasalara kıyasla yüzde 5-10 primli işlem görürken 24 Şubat itibarıyla SOL vadeli işlemleri tersine döndü. Bu durum yatırımcıların long pozisyonlardan çıkıp short pozisyonlara yöneldiğini gösteriyor.
SOL vadeli işlemlerinde açık pozisyon büyüklüğü 31,6 milyon SOL’dan 28,9 milyon SOL’a gerileyerek yüzde 8,5’lik bir düşüş yaşadı. ABD’de bir Solana ETF’sinin onaylanmasına yönelik beklentiler de Bybit borsasındaki hack olayı ve OKX’in ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma gibi gelişmelerin ardından zayıfladı.
Tüm bu faktörler göz önüne alındığında Solana’nın toparlanmasının diğer kripto paralara göre daha uzun sürebileceği söylenebilir. Onchain aktivitenin azalması, yüksek enflasyon oranı, kaldıraçlı pozisyonlara olan düşük talep ve Solana ETF beklentilerinin zayıflaması SOL’un kısa vadede yeniden yükselmesini zorlaştıran temel etkenler olarak öne çıkıyor.