ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Solana ETF’si sunmak için başvuru yapan kuruluşlardan S-1 başvuru formlarını bir hafta içinde güncellemelerini istedi. Konuya yakın üç kaynağın aktardığına göre SEC ayrıca kuruluşlara güncellenmiş formlara 30 gün içinde yorum yapacağını bildirdi. İki kaynak SEC’in özellikle “in-kind” iade mekanizmaları ve fonların staking yaklaşımlarına ilişkin ifadelerin güncellenmesini talep ettiğini ve staking’in Solana ETF’lerine dahil edilmesine sıcak bakıldığını belirtti. Kaynaklardan biri bu güncellemelerin Solana ETF’lerinin önümüzdeki üç ila beş hafta içinde onaylanmasının yolunu açabileceğini tahmin ediyor. Bloomberg Intelligence analisti James Seyffart ise onayın bu yıl içinde, muhtemelen Temmuz gibi erken bir tarihte gelebileceğini öngörüyor.
ETF’lerde Staking ve İade Konularına Odaklanıldı
SEC, spot Solana ETF’si için başvuru yapan kuruluşlardan S-1 formlarındaki iki kritik konu için güncelleme yapmalarını istedi. Bunlar “in-kind” iadeler ve staking planları. “In-kind” iadeler yatırımcıların fon paylarını doğrudan fonun temsil ettiği kripto para olan SOL coin’leri karşılığında iade edebilmesi anlamına geliyor. Bu mekanizma Bitcoin ve Ethereum ETF’lerinde de kullanılıyor.
Daha da dikkat çekici olan ise SEC’in staking konusundaki yaklaşımı. İki kaynağa göre düzenleyici kurum staking işlemlerinin Solana ETF’lerinin bir parçası olmasına açık. Bu, fon yöneticilerinin yatırımcılar adına SOL coin’leri kilitleyerek ek getiri elde etme potansiyeline kapı aralıyor. Ancak bu işlemlerin risk yönetimi ve güvenlik açısından nasıl yapılandırılacağı netlik kazanmış değil.
SEC’in talepleri spot Solana ETF başvurularını aktif bir şekilde incelediğini ve onay sürecinde ilerleme kaydedildiğinin somut bir göstergesi olarak yorumlandı. Bu noktada S-1 formlarının fonun nasıl yönetileceği, ücretler ve riskler gibi ayrıntılı bilgileri içeren nihai prospektüs belgeler olduğunu belirtelim.
Solana ETF’leri İçin Beklenen Onay Önümüzdeki Ay Gelebilir
Kaynaklar ve analistler Solana ETF’lerinin onayı için farklı tarihler öngörüyor. Bir iç kaynak güncellemelerin hızla tamamlanması durumunda onayın üç ila beş hafta içinde gelebileceğini tahmin ediyor. James Seyffart ise Temmuz’u potansiyel bir başlangıç noktası olarak işaret etti ancak kesin karar için son başvuruların Ekim ayında sona ereceğini hatırlattı.
Seyffart, “SEC’in planlanandan daha erken bir tarihte Solana ve staking ETF’leri için 19b-4 başvurularını ele almaya odaklanabileceğini düşünüyoruz. Başvuru sahibi kuruluşlar ve sektör katılımcıları, SEC ve Kripto Görev Gücü’yle birlikte kuralları netleştirmek için çalışıyor olmalı ancak düzenleyici kurumun bu tür başvurulara ilişkin nihai karar için son tarih Ekim’e kadar uzanıyor” dedi.
Solana ETF piyasasına girmek isteyen büyük finansal kuruluşlar arasında Fidelity, Franklin Templeton, VanEck, Bitwise, Canary Capital, 21Shares ve Grayscale yer alıyor. Grayscale, Bitcoin ve Ethereum ETF’lerinde olduğu gibi mevcut SOL Trust’ını bir spot ETF’ye dönüştürmeyi hedefliyor. SEC, geçen ay Grayscale’in Solana ETF başvurusuyla ilgili kararını ertelemiş ve önerilen spot ETF’yi listelemek için yapılan 19b-4 başvurusu hakkında “henüz bir sonuca varmadığını” açıklamıştı. SEC, Grayscale’in başvurusunu incelemek üzere Şubat ayında resmen kabul etmişti.
Piyasa Altyapısı Onaya Zemin Hazırlamış Durumda
Spot Solana ETF’lerinin önündeki en önemli olumlu gelişmelerden biri Chicago Merkezli Türev Borsası (CME) tarafından Şubat ayında SOL vadeli işlem sözleşmelerinin başlatılması oldu. Daha önce Bitcoin ve Ethereum ETF’lerinin onayı öncesinde de bu kripto paraların vadeli işlemleri CME’de işlem görmeye başlamıştı. Bu, SEC’in piyasa gözetiminin yeterli olduğuna kanaat getirmesinde kritik bir faktör olarak görülüyor.
Seyffart, Solana ve XRP için vadeli işlem bazlı ETF’lerin zaten var olmasının spot ETF onaylarının önünü açtığına dikkat çekerek “SEC’in spot XRP veya spot Solana ETF’nin piyasaya sürülmesine izin vermemek için bir şey yapması durumunda kesinlikle ve tamamen şaşırırdım” ifadelerini kullandı. Bloomberg Intelligence analisti Eric Balchunas da Nisan ayında bir Solana ETF’nin onaylanma olasılığını yüzde 70’ten yüzde 90’a yükselttiklerini duyurmuştu.

Forward Guidance analisti Ben Strack, ETF’ler için 240 günlük nihai karar süresinin Ekim ayında dolacağını, yani SEC’in o tarihe kadar bir karar vermek zorunda olduğunu bildirmişti. Ancak Blockworks’e konuşan kaynaklar düzenleyici kurumun onayı beklenenden daha erken bir tarihte verebileceği konusunda iyimser.