Rus oligark Oleg Deripaska, dijital varlıklara uygulanan katı düzenlemelerden dolayı Rusya Merkez Bankası’nı suçladı ve merkez bankasının vatandaşların Bitcoin gibi kripto para birimlerini kullanmasını engellediğini öne sürdü.
“Rusya, Ödeme Yöntemi Olarak Bitcoin’i Kabul Etmeli”
En zengin Ruslardan olan Oleg Deripaska, Telegram hesabından Rusya Merkez Bankası’nı kripto paralara karşı takındığı tavırdan dolayı eleştirdi. Ülkenin en büyük kripto para birimini ödeme yöntemi olarak kabul etmesi gerektiğini belirtti ve zaten temellerini atmış olan Latin ülkesi El Salvador’u örnek gösterdi.
Sıklıkla adı geçen Honduras’a yakınlığıyla bilinen zavallı El Salvador bile, dijital para birimlerine olan ihtiyacı fark etti ve Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kabul ederek basit bir yol izledi.
Oligark, ayrıca Rusya’nın dünyanın geri kalanıyla etkili bir şekilde iş anlaşmaları yapma ihtiyacının ana hatlarını çizdi ve merkez bankasını “dış ticaret anlaşmalarında bağımsızlığı sağlayan gerçek bir finansal araç” benimsemeye davet etti.
Rusya’nın en büyük hayır kurumu Voloe Delo’nun kurucusu olan Oleg Deripaska, bir zamanlar ülkenin en zengin adamıydı ancak 2008’deki mali krizden sonra listedeki sırasını kaybetti. Sanayici aynı zamanda Basic Element’in de kurucusu. Haziran 2021 itibariyle Forbes’in tahmini servetinin 4.8 milyar dolar olduğu yönünde.
Deripaska, hayırseverlik faaliyetlerine ve ticari başarılarına rağmen ABD Hazine Bakanlığı’nın dikkatini çekmiş bir isim. Nisan 2018’de ABD makamları onu ticari rakiplerinin hayatlarını tehdit etmek, haraç vermek-almak ve bir hükümet yetkilisini yasadışı olarak dinlemekle suçladı.