Multicoin Capital kurucu ortağı Kyle Samani verdiği son röportajda Solananın kripto para ekosistemindeki lider rolüne dikkat çekerek önümüzdeki dönemde en büyük atılımın Solana tabanlı uygulamalardan geleceğini savundu. Beş yıldır Solanaya yatırım yapan Multicoin artık bu blockchainin merkeziyetsiz finans ve küresel ödeme sistemlerinin omurgasını oluşturacak potansiyele ulaştığını düşünüyor.
“Artık Nereye Yatırım Yapmamız Gerektiğini Biliyoruz”
Samani’ye göre kripto ekosistemi uzun bir evrim sürecinden geçti ve gerçek kullanım alanlarına odaklanmak kaçınılmaz hâle geldi. “Bu sistemler temelde finansaldır. Biz de yatırım yaparken bunun farkında olarak hareket etmeliyiz” diyen Samani Multicoinin odağını stablecoin’ler, reel varlıklar, RWA, fiziksel altyapı ağları, DePIN ve sınır ötesi ödemeler gibi alanlara çevirdiklerini açıkladı.
DeFiLlama verilerine göre girişim sermayesi akışları 2017-2018 seviyelerinin altına düştü. Samani bu durumu “gereğinden fazla fonlanan işe yaramaz projelerin doğal seleksiyonu” olarak tanımlıyor. Şimdi ise “ürün pazar uyumu” sağlayan alanlara yatırımın zamanı geldiğini belirtiyor.
Solananın Üstünlüğü
Samani’ye göre Solana merkeziyetsiz finansı gerçeğe dönüştürebilecek en güçlü blokzincir altyapısı. Diğer katman 1 çözümlerle kıyaslandığında en düşük gecikme süresi en yüksek işlem hacmi ve en düşük işlem ücretine sahip olduğunu vurgulayan yatırımcı “Solana artık zincir üstü emir defterlerinin merkezi borsalarla rekabet edebileceği noktaya geldi” dedi.
Özellikle “koşullu likidite” gibi ileri düzey mekanizmaların Solana ekosisteminin olgunlaşması sayesinde artık hayata geçmeye çok yakın olduğunu belirtti.
Ethereum Eleştirisi: “Hiçbir Şeye Odaklanmıyorlar”
Ethereumun genel amaçlı yapısına karşı çıkan Samani Solananın tek odaklı mimarisinin daha etkili olduğunu savunuyor. “Ethereumun temel problemi hiçbir şeye odaklanmaması. Solana düşük gecikme yüksek throughput ve düşük gas maliyeti üzerine kurulu” diyerek iki ağ arasındaki stratejik farkı özetledi.
Rollup sistemlerinin merkezileşme sorunu taşıdığını ve Ethereumun “önce merkezileştirip sonra tekrar dağıtmak” gibi çelişkili bir yol izlediğini savunan Samani, Solananın Moore Yasasını esas alarak paralel işlem kabiliyetini merkeze koyduğunu ifade etti.
Washington Rüzgarı Dönüyor: Regülasyonlar Kripto Lehine
Samani son olarak Beyaz Saraydaki Kripto Para Zirvesinde gözlemlediği olumlu değişimden bahsetti. Yetkililerin artık sektöre daha açık olduğunu ve sektör temsilcilerini dinlediklerini belirtti. Bu değişimle birlikte Multicoinin büyük yatırımcıları da likit fonlara yönelmeye başladı.
Özellikle likit piyasalarda güçlü projelere yatırım yapmanın risk getiri açısından şu anda en mantıklı strateji olduğunu vurgulayan Samani “Bugün kriptoda en kolay para kendi alanında açık ara kazanan olan likit tokenlara yatırım yaparak kazanılır” dedi.