Sosyal medya, haber siteleri ve diğer mecralarda Türkçe karşılığı ana ağ olan “mainnet” ve Türkça karşılığı test ağı olan “testnet” terimleri ile sık sık karşılaşıyor olabilirsiniz. Testnet’ten ziyade mainnet terimi kulağa büyük ve önemli bir şey gibi geliyor olabilir. Peki gerçekten mainnet nedir, testnet nedir, bu iki terimin kripto paralar üzerindeki etkisi, önemi nedir? Ayrıca, mainnet launch nedir ve mainnet swap nedir konularına da kısaca değinelim.
Mainnet Nedir? Testnet Nedir?
Bu başlık altında mainnet nedir ve testnet nedir sorularına yanıt vermeye çalışacağız.
Her kripto para projesinin, projenin işlevselliğini ve kendi kripto para biriminin transferini gerçekleştirmek için bir Blockchain ağında çalışması gerekir. Ancak, mainnet olarak da bilinen çalışan bir Blockchain ağı oluşturmak oldukça vakit alıcıdır. Bir Blockchain projesinin yeteneklerini güvenli bir ortamda yatırımcılara ve kullanıcılara test etmek ve göstermek için, proje ekiplerinin önce bir testnet üzerinde prototip çalıştırması yaygın bir uygulamadır.
Adından da anlaşılacağı gibi bir testnet, geliştiricilerin projenin whitepaper’da (teknik belge) iddia ettikleri işlevselliklerin denemelerini ve testlerini yaptıkları sanal alan ortamıdır. Geliştiriciler, ana Blockchain’e karşı istenmeyen saldırı riski olmadan güvenli, ağrı bir ağda her türlü testi gerçekleştirebilir.
Testnet’in aksine mainnet, bir projenin testnet’indeki testlerin ve denemelerin ardından çalışacağı ana Blockchain ağıdır. Bir projenin nihai ürünü ve white paper’da verilen sözün gerçekleşmesi olarak kabul edilir.
Mainnet Launch Nedir?
Türkçe karşlığı an ağ lansmanı olan mainnet launch, bir Blockchain projesinin halka açılması, lanse edilmesidir. Bir blockchain proje ekibi resmi son ürünlerini piyasaya sürmeye hazır olduğunda, ürünü fiili üretim ve operasyonlara sokarak bir “mainnet launch”ı gerçekleştirirler.
Peki Mainnet Swap Nedir, Neden Önemlidir?
Proje ekiplerinin, projeleri için fon toplamak ve madencileri projelerine çekmek için Ethereum 3.269,22 $ (ERC-20 ve ERC-223 token’ları) ve NEO (NEP-5 token’ları) gibi diğer Blockchain’lerde kendi token’larını yayınlaması oldukça yaygındır. Bir proje kendi mainnet’ini başlatmaya karar verdiğinde, mainnet token’ları ve mevcut token’lar iki farklı Blockchain’de çalıştığı ve birbiriyle uyumlu olmadığı için mevcut token’ları yerleşik Blockchain’den mainnet’e geçirmek oldukça önemlidir. Buna mainnet swap denilmektedir.
Genellikle, proje ekibi bir mainnet swap’ı gerçekleşmeden önce haritalama (mapping) adı verilen süreç olan mainnet yerel varlığı ile token’ın nasıl takas edileceğine ilişkin talimatlar sunar. Bununla birlikte, Blockchain’in nasıl çalıştığı hakkında biraz bilgi sağlanmalıdır çünkü aksi bir durumda yanlış kullanım varlık kaybına veya kayıplarına neden olabilir.
Bu noktada kripto para borsaları, kullanıcılarının mainnet swap işlemini kolaylaştırmak için marketinde listeledikleri tüm token’lara mainnet swap desteği sunar. Swap için gereken tek şey genellikle kısa süreli para çekme ve para yatırma işlemlerinin askıya alınmasıdır. Bu süreçten sonra kullanıcıların varlıkları güvenli bir şekilde mainnet’e eşlenir ve varlığı normal şekilde alıp satmaya devam edebilirsiniz.
Bir Kripto Paraya Yatırım Yaparken Mainnet Ne Kadar Önemli?
Mainnet launch, bir kripto para biriminin değerini etkileyen birçok faktörden biridir. Mainnet launch, kripto para biriminin değerini artırabilir çünkü bu proje ekibinin teknik beldede belirtilen temel vaadi başarıyla yerine getirdiği ve yol haritasına uyulduğu anlamına gelir. Ancak mainnet launch hikayenin sonu değildir. Projeyi ileriye taşımak için mainnet’in sürekli olarak güncellenmesi ve entegrasyonu hayati önem taşımaktadır.
Mainnet’i Bulunmayan Bir Kripto Paraya Yatırım Yapılır mı?
Bu soruya kesin olarak hayır demek mümkün değildir. Bazı başarılı kripto para projelerin mainnet’siz başlatıldığını görmek alışılmadık bir durum değildir. Ancak, yeni bir projeye yatırım yapmadan önce, projenin bir mainnet oluşturabileceğinden ve teknik belgede verilen tüm sözleri yerine getirebildiğinden emin olmalısınız.
Öte yandan mainnet’i bulunmayan kripto paralara yatırım yaparak da güzel kazançlar elde etmek mümkündür. Şimdiye mainnet’i bulunmayan kadar yüzlerce kripto paranın kendi ana ağına geçiş yapıldığına tanık olundu ve bu geçiş fiyat üzerinde hep pozitif fiyatlandı. Örneğin büyük altcoin’lerden TRON (TRX) ilk başlada kendi ana ağında değil, Ethereum Blockchain’inde çalışıyordu. Zamanla kendi ana ağına geçiş yaptı ve bunun fiyat üzerindeki etkisi oldukça olumlu oldu. Bir başka örnek ise EOS. Büyük altcoin’lerden EOS’da zamanla kendi ana ağına geçiş yapmıştır. Bu şekilde kendi ana ağına geçiş yapan yüzlerce kripto para birimi bulunmaktadır. Elbette kendi ana ağına geçiş yapacağının planını yapıp geçiş yapamayan kripto para birimleri de bulunmaktadır. Bunlar da ise fiyat negatif etkilenmiştir.
Sonuç olarak mainnet nedir, testnet nedir, mainnet launch nedir ve neden önemlidir, mainnet swap nedir ve ne işe yarar öğrenmiş olmalısınız.