Araştırmalar, Güney Kore’de potansiyel bir merkez bankası dijital para biriminin piyasaya sürülmesinden önce bazı yasal değişikliklere ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.
Kore Bankası (BOK), merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) çevreleyen yasal konular üzerine geçen yıl yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.
Araştırma, bir CBDC’nin para birimi mevzuatının gerekliliklerini karşılayacağını ve her ikisi de aynı yasal statüyü paylaştığı için nakit ile serbestçe takas edilebileceği sonucuna varıyor. Bu nedenle, bir CBDC’yi finansal kurumlar tarafından tutulan nakit mevduatlar ile aynı şekilde ele almak mantıklı olacaktır.
Bu nedenle, ülkenin merkez bankası olan BOK’un gelecekte CBDC’ye olası pozitif veya negatif faiz oranları uygulamak için yasal temele sahip olması önerilmektedir. Ayrıca, BOK’un CBDC’yi tüketicilerle doğrudan mı yoksa bir aracı kurum aracılığıyla mı nakit parayla değiştirip değiştirmeyeceğine de karar vermesi gerekiyor.
Bununla birlikte, Kore Bankası Yasasının dijital para biriminin çıkarılmasına uyum sağlamak için değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor, çünkü yasa şu anda yalnızca banknot ve madeni paraları kapsıyor.
Araştırmaya göre, kripto para birimleri gibi sanal varlıklarla karşılaştırma yapmak, bir CBDC’nin merkez bankası olan “net bir yayıncıya sahip” olması ve bu ihraççının münhasır gücüne dayanması nedeniyle zordur. Bu, elektronik olarak alınıp satılabilen veya transfer edilebilen ekonomik değeri olan dijital sertifikalar olarak tanımlanan sanal varlıklardan farklıdır.
Bu nedenle, CBDC mülkiyet olarak değerlendirilmeyeceğinden, kanun hırsızlık, zimmete para geçirme veya çalıntı mal gibi suçları tesis edemeyecektir. Bununla birlikte, elektronik kayıtların mülkiyet nesneleri olarak tanımlandığı göz önüne alındığında, hırsızlık, dolandırıcılık, sindirme ve zarara ilişkin yasaların uygulanması mümkün olacaktır.