Etiyopya, kapsamlı bir ekonomik reform gündeminin bir parçası olarak finansal sistemini modernize etme yolunda önemli adımlar atıyor. Bu çabaların merkezinde Etiyopya Ulusal Bankası’nın (NBE) bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) sunma girişimi yer alıyor. Bu hamle, dijital dönüşümü kucaklamak ve ülke içinde finansal katılımı teşvik etmek için proaktif bir yaklaşımı temsil ediyor.
Sağlam Yasal Çerçeve
NBE, gerekli görülmesi halinde bir CBDC’nin uygulamaya konulmasını destekleyecek sağlam bir yasal çerçeve oluşturmayı amaçlayan iki önemli bildiri hazırladı. Bu bildiriler aynı zamanda NBE’nin sermayesini güçlendirmeye ve güçlü tüketici koruma yasaları oluşturmaya yönelik planların ana hatlarını çizmekte.
Ek olarak, düzenleyici çerçeve, yenilikçi finansal çözümleri kolaylaştırmak için tasarlanmış bir düzenleyici kum havuzunun oluşturulmasını içerecek. Bu sanal alan, yeni teknolojilerin ve iş modellerinin kontrollü bir şekilde test edilmesine olanak tanıyacak ve daha geniş çaplı uygulamadan önce güvenli ve etkili olmalarını sağlayacak.
Onay İşlemi Tamam
Bakanlar Kurulu bu bildirileri çoktan onayladı ve yakında daha fazla değerlendirme için Temsilciler Meclisi’ne sunulacaklar. Bu önlemler, Etiyopya’nın ekonomiyi modernize etmeyi ve yabancı yatırımı çekmeyi amaçlayan daha geniş İç Ekonomik Reform Gündeminin bir parçasıdır.
Reform gündemi, yerel bir gazete olan The Reporter’ın hükümetin CBDC’lere olan ilgisini ve Haziran ayında başlatılması planlanan çalışmayı vurgulamasından bu yana dikkatleri üzerine topladı. Ayrıca, NBE Aralık ayına kadar uluslararası bir Sınır Ötesi Ödeme Sistemine katılmayı planlıyor, ancak bu sistemle ilgili belirli ayrıntılar açıklanmadı.
Ekonomik Liberalleşme
Etiyopya’nın ekonomik liberalleşme yönündeki hareketi, mobil para hizmetlerindeki devlet tekelini sona erdirmek gibi son eylemlerinde açıkça görülmektedir. Ülke halihazırda önemli devlet ödemeleri için blok zinciri teknolojisinden yararlanmakta ve dijital finansal çözümleri benimseme konusundaki kararlılığının altını çizmektedir. Bu adımlar, Etiyopya’nın daha gelişmiş finansal teknolojileri ekonomik altyapısına entegre etmeye hazır olduğuna işaret ediyor.
Afrika’da kripto para birimlerinin benimsenmesine ilişkin daha geniş bağlam karışık bir tablo ortaya koymaktadır. Bazı Afrika ülkeleri kayda değer ilerleme kaydetmiş olsa da, zorluklar devam etmektedir.
Örneğin, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bitcoin 101.443,00 $’i ulusal bir para birimi olarak benimseme girişimi ve CBDC olmayan devlet kripto para birimi Sango’yu piyasaya sürmesi sınırlı bir başarıyla sonuçlandı. Şu an itibariyle, Sango para birimi web sitesi işlevsel değildir ve dijital para birimi girişimlerinin içerdiği karmaşıklıkları ve riskleri vurgulamaktadır.
Farklı Yaklaşımlar
Etiyopya’da, kripto para birimlerinin devam eden yasadışılığına rağmen, ülke düşük elektrik maliyetlerinden etkilenen çok sayıda veri madenciliği firmasına lisans verdi. Ayrıca, ülkenin dijital ödeme altyapısını daha da geliştirecek olan Web3 Fuse ödeme sistemini uygulamaya koyma planları var.
Kıta genelinde en az 18 Afrika ülkesi CBDC’lerin potansiyelini araştırıyor. Nijerya’nın 2022 yılında başlattığı eNaira, dijital para birimleriyle ilgili zorlukları ve fırsatları ortaya koyan karışık sonuçlar elde etti. Benzer şekilde, Zimbabve de en son para birimi stratejisinin bir parçası olarak devlet tarafından ihraç edilen altın bazlı bir token tanıttı ve Afrika’da dijital para biriminin benimsenmesine yönelik farklı yaklaşımları yansıttı.