Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Death Cross Nedir? 6 Başlıkta Ölüm Kesişimi

Bu rehberimizde özellikle bazı

Bu rehberimizde özellikle bazı büyük düşüşlerden önce sıkça dillendirilen “Death Cross” oluşumuna bakacak, Death Cross nedir, Death Cross’tan neden korkulmaktadır anlamaya çalışacağız.

Zaman zaman Bitcoin bitcoin75.294,00 $’de hızlı yükselişler, baş döndürücü düşüşler yaşanabiliyor. Bu yükselişleri ve düşüşlere haberler kadar teknikte oluşan ya da oluşması beklenen formasyonlar ve modeller de neden olabilmektedir. Şimdi gelin düşüş modellerinden Death Cross nedir daha yakından bakalım.

Death Cross Nedir?

Death Cross nedir sorusunun en yalın cevabı, boğa piyasasından ayı piyasasına geçişi gösteren bir grafik modelidir. Bu teknik gösterge, bir kripto para biriminin fiyatının kısa vadeli hareketli ortalamasının (örneğin 50 günlük) uzun vadeli hareketli ortalamanın (örneğin 200 günlük) altına düşmesi durumunda ortaya çıkar.

Aşağıdaki grafik, 2000 yılındaki tarihi Dotcom kazası sırasında NASDAQ 100 endeksinde oluşan Death Cross oluşumunu ve sonrasında yaşanılanları göstermektedir.

2000 Yili NASDAQ 100 Death Cross Olusumu
2000 Yılı – NASDAQ 100 Death Cross Modelinin Oluşumu ve Sonrası

Aşağıdaki grafikten ise, günlük Bitcoin grafiğinde oluşan Death Cross modellerini ve sonrasında olanları görebilirsiniz.

Gunluk Bitcoin Grafigi Death Cross Modelleri
Günlük Bitcoin Grafiği Death Cross Modelleri – Grafik Tradingview

Death Cross, büyük düşüş sinyali modeli olduğu iddiasından güç alır. Kısacası, modelin güvenilirliğine inanan trader’lar, aşağı yönlü hareketli ortalama geçişi gerçekleştiğinde bir kripto para biriminin “ölü” olduğunu varsayar. Bu yüzden modelin ismi death yani ölüm ve cross yani kesişimin birleşimidir.

Golden Cross ile Bağlantısı

Death Cross, Golden Cross olarak bilinen başka bir modelinin tam tersidir.

Golden Cross, bir kripto para biriminin fiyatının 50 günlük hareketli ortalamasının 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkmasıyla oluşur. Golden Cross, Death Cross’un aksine uzun vadeli bir yükseliş trendinin başladığını gösteren güçlü bir yükseliş sinyalidir.

Death Cross Modelinin Oluşumunun Üç Aşaması

Death Cross modelinin oluşumunun üç ana aşaması vardır.

İlk aşama, bir kripto para biriminin satın alım momentumu azaldıkça zirveye ulaşmaya yaklaşan mevcut yükseliş trendini kapsar. Ardından, satıcılar piyasada üstünlük elde ettikçe fiyat düşmeye başlar.

İkinci aşama, kripto para biriminin fiyatının 50 günlük hareketli ortalamasının 200 günlük hareketli ortalamasının altına düşmesiyle Death Cross modelinin oluştuğu noktaya kadar düşmesidir. 50 günlük ortalamanın aşağı yönlü hareketi, piyasada yeni, uzun vadeli bir düşüş trendine işaret eder.

Son aşama, piyasada aşağı yönlü hareketin devam etmesi ile gerçekleşir. Gerçek bir Death Cross modelinin oluştuğunun kabul edilmesi için yeni düşüş trendinin devam etmesi gerekir. Aşağı yönlü momentum periyodu sadece kısa ömürlüyse ve kripto para biriminin fiyatı yukarı yönlü hareket ediyorsa o zaman Death Cross modeli yanlış bir sinyal olarak kabul edilir.

Death Cross Sinyalinin Gücünün Saptanması

Death Cross modelinin sinyali diğer teknik göstergeler tarafından onaylandığında piyasa analistleri ve trader’lar için çok daha kullanışlı olur.

Uzun vadeli bir trend değişikliğini doğrulamak için en popüler teknik göstergelerden biri işlem hacmidir. Death Cross modeli, yüksek işlem hacimleriyle birlikte ortaya çıkarsa daha güvenilir bir sinyal olarak kabul edilir. Daha yüksek işlem hacmi, daha fazla yatırımcının büyük bir trend değişikliği fikrini satın aldığını (veya daha doğrusu satış yaptığını) gösterir. MACD gibi momentum göstergeleri de Death Cross modelinin teyiti için kullanılabilir.

Gecikmeli Bir Göstergedir

Bazı piyasa analistleri ve trader’lar, genellikle çok gecikmeli bir gösterge olduğu için Death Cross modeline olan güvenleri oldukça sınırlıdır. Aşağı yönlü hareketli ortalama geçişi, trendin yükselişten düşüşe geçtiği noktadan önemli ölçüde sonrasına kadar gerçekleşmeyebilir. Bir kripto para biriminin fiyatının 50 günlük hareketli ortalaması 200 günlük hareketli ortalamanın altına düşene kadar önemli oranda değer kaybetmiş olabilir.

Bazı analistler, fiyat hareketinin gerisinde kalmaktan kaynaklanan bu potansiyel zayıflığın üstesinden gelmek için, modelde hafif bir değişiklik yapmaktadır. Bu varyasyonda, menkul kıymetin fiyatı (kısa vadeli hareketli ortalama yerine) 200 günlük hareketli ortalamanın altına düştüğünde bir Death Cross modelinin oluşacağı kabul edilir. Bu olay genellikle 50 günlük hareketli ortalama geçişinden çok önce gerçekleşir.

Diğer Varyasyonlar

50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalar, bir Death Cross’u tanımlamak için en yaygın kullanılanlardır. Ancak, bazı piyasa analistleri diğer hareketli ortalamaları kullanmayı tercih ediyor. Death Cross sinyalinin yaygın bir varyasyonu, 50 günlük hareketli ortalamanın 20 günlük hareketli ortalama aşağı yönlü kırmasıdır.

Başka bir varyasyon ise uzun vadeli ortalama olarak 200 günlük hareketli ortalamanın yerine 100 günlük hareketli ortalamayı kullanır. Bu varyasyonlar, 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalar arasında özellikle geniş bir ayrım olduğunda daha etkili olabilir (çünkü iki ortalama birbirinden ne kadar uzak olursa, geçiş fiyat hareketinin o kadar gerisinde kalabilir.).

Trader’lar ayrıca günlük grafikler yerine dört saatlik veya saatlik grafikleri kullanarak daha kısa zaman dilimlerinde model ararlar.

Her teknik göstergeye karşı çıkanlar olsa da, Death Cross birçok yatırımcı tarafından önemli bir grafik modeli olarak kabul edilmektedir. Analizler, Bitcoin gibi büyük kripto para biriminde oluşan Death Cross modelini gösteriyor ve birçok büyük ayı piyasası düşüşünü doğru bir şekilde tahmin ediyor.

Güven Damgası İkonu

Neden Bize Güvenebilirsiniz? Genişlet

Kriptofoni, dört yılı aşkın bir süredir kripto para dünyasını yakından takip eden ve kapsamlı analizler sunan güvenilir bir platformdur. Deneyimli editörlerden oluşan ekibimiz derinlemesine piyasa bilgilerini Blockchain teknolojilerinin pratik testleriyle birleştirerek okurlarımıza objektif ve doğru içerikler sunmayı hedeflemektedir. Tarafsızlık ve doğruluk ilkeleriyle çalışan Kriptofoni, hem köklü kripto paralar hem de yeni projeler hakkında zengin bir bilgi kaynağı sağlamaktadır. Sektördeki uzun soluklu varlığımız ve kaliteli içerik üretimindeki kararlılığımız bizi kripto para dünyasında güvenilen bir bilgi kaynağı haline getirmiştir. Yayın İlkelerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Risk Damgası İkonu

Risk Bildirimi Genişlet

Kripto paralar yüksek riskli yatırım araçlarıdır ve tüm paranızı kaybetmenize neden olabilir. Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir yatırım kararını desteklemek amacıyla sunulmamaktadır. Yatırım yapmadan önce detaylı araştırma yapmanızı ve profesyonel danışmanlık almanızı öneririz. Kriptofoni, okurlarınının yaptıkları kripto para yatırımlarından doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu değildir. Risk Bildirimi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Telegram Logo Haberleri İlk Siz Alın! Bizi Şimdi Telegram'da Takip Edin!

Kriptofoni E-Bültene Abone Olun, Kazançlı Çıkın!

Her hafta gelen kutunuza kripto para dünyasından harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen e-posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.