New York Dijital Yatırım Grubu (NYDIG), Bitcoin 104.982,00 $ (BTC) madenciliğinin çevresel etkisini analiz eden büyük bir araştırma raporu yayınladı.
“Bitcoin Net Zero” başlıklı rapor, BTC’nin medeniyet ilerlemesini iyileştirme potansiyelinin etkilerini ve karbon ayak izine karşı açıklama getiriyor. Rapor, Bitcoin ağının daha yüksek miktarda enerji tükettiği aşırı yükseliş senaryosu da dahil olmak üzere çeşitli senaryolarda Bitcoin’in gelecekteki karbon ayak izini değerlendiriyor.
Bitcoin’in 2030 yılına kadar 10 trilyon dolara ulaştığı en agresif, yüksek fiyat senaryomuzda bile, emisyonları dünya toplamının sadece yüzde 0.9’u ve enerji harcaması küresel toplamın sadece yüzde 0.4’ü.
Pek çok madenci ofset satın alarak, yenilenebilir enerji tedarik ederek, yenilenebilir enerjiye sahip yerleri tercih ederek ve azaltılmış hidroelektrik ve alevli gaz gibi başka şekilde boşa harcanan enerjiyi kullanarak faaliyetleriyle ilişkili karbon emisyonlarını en aza indirmeye giderek daha fazla odaklanıyor.
Uzun vadede, yenilenebilir enerjinin gelişimi devam ettikçe ve ülkeler elektrik şebekelerini karbondan arındırmaya çalıştıkça, Bitcoin’in karbon emisyonlarının yoğunluğu azalacaktır.
70 sayfalık etki çalışması, önümüzdeki on yıllarda Bitcoin madenciliğinin karbondan arındırılmasına yönelik genel beklentilerin oldukça umut verici olduğu sonucuna varıyor.
Ayrıca, Bitcoin’in potansiyelini altın gibi diğer güvenli liman emtialarıyla karşılaştırırken, aynı zamanda kripto para birimlerinin insanlığa getirebileceği toplumsal faydaları da göz önünde bulunduruyor.
Hükümetten bağımsız, sağlam ve yeni bir para sistemi sağlayarak, Bitcoin milyarlarca insana değer sağlayabilir.
Artan finansal gözetim ve küresel parasal istikrarsızlık zemininde, parasal bir güvenli liman ve tarafsız bir yerleşim ağı olarak Bitcoin için durum daha da güçleniyor.
Maliyetli enerji tüketimi konusu, Çin’in bu yılın başlarında madenciliği durdurmasıyla Bitcoin’de düşüşlere sebep oldu. Geçtiğimiz hafta, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) , kripto para madenciliğinin çevresel etkisine karşı koymak için düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.