Son birkaç yılda Bitcoin 62.162,00 $ ile altın arasındaki tartışma yatırım dünyasının en çok konuşulan konulardan biri haline gelmiş durumda. Altın, istikrarlı olduğunu kanıtlamış, dünyanın geneli tarafından kabul edilmiş bir varlık iken, Bitcoin ise kısa dönemlerde üstel büyüme göstererek yatırım ilkelerini değiştiren bir varlık.
Taraflar Bitcoin ve altın konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bitcoin’i destekleyen taraf, çoğunlukla kripto para meraklıları ve yatırımcılardan oluşurken, altını destekleyen taraf, onun güvenilirliğini zaten hisseden ve kripto paralara şüpheyle yaklaşan yatırımcılardan oluşuyor.
Bitcoin’in Yükselişi
Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında başlatılan kripto para birimidir. Bitcoin’in ortaya çıkmasıyla birlikte, Blockchain teknolojisi popüler hale geldi ve bugün halini aldı.
İlk gerçek fiyat artışı, Bitcoin’in 0.0008 dolardan 0.08 dolara çıktığı Temmuz 2010’da gerçekleşti. Aralık 2017’de Bitcoin, 20.089 dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Aralık 2018’de Bitcoin 3.500 doların altına düştü ancak 2019’un ikinci üç aylık döneminde değeri 12.000 doların üzerine çıktı. 2021’de, 1 BTC 50.000 doların üzerinde bir değere ulaştı ve 14 Nisan 2021’de 64.863,10 dolarlık yeni tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Bitcoin, oldukça yeni ve hiç şüphesiz oldukça hırslı bir varlık. Son birkaç yılda, bir yatırım olarak, katlanarak büyüme ve inanılmaz derecede oynaklık gördü.
Altın Masalı
Altın, eski çağlardan beri ve Orta Çağ boyunca bir değer değişim aracı olarak kullanılmıştır. Büyük miktarlarda altın taşımak güvensiz ve pratik değildi, bu nedenle 17. yüzyılın ortalarında banknotlarla temsil edilmeye başlandı.
Banknot sistemi geliştirildi ve iyileştirildi ve 19. ve 20. yüzyıllar boyunca çoğu ülke, standart bir ekonomik hesap birimi olarak altına dayalı bir para sistemi kullandı. Bir buçuk asırdan fazla bir süredir altın, ons başına 20 dolar civarında bir değerle istikrarlı olduğunu kanıtladı.
Savaşlar arası dönemde ve 20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca, ABD çeşitli ekonomik bunalımlardan geçti ve altının değeri sistematik bir şekilde politik olarak yükseltildi. Altın standart sistem, modern dünya toplumunun ekonomik ihtiyaçları için fazla kısıtlayıcı olduğunu kanıtladı. Bu nedenle, 1973’te Richard Nixon, ABD Doları’nın altına olan bağını koparmaya ve FIAT sistemini benimsemeye karar verdi. Ülkelerin geri kalanı, önümüzdeki on yıllarda Nixon2un kararını takip etti, en azından takip etmek zorunda kaldı. İlk Altın ETF’i 2003 yılında piyasaya sürüldü ve bu, ons başına 400 dolar bariyeri aşılarak değerini artırdı. Bu rehberin hazırlandığı sırada ise bir ons 1908 dolardan işlem görüyor.
Altın oldukça güçlü ve kendini kanıtlamış bir varlık. Uzun zaman boyunca en güvenilir liman olduğunu göstermiştir. Ayrıca altın, ekonomik sıkıntı ve istikrarsızlık dönemlerinde diğer varlıkların aksine daha değerli hale gelmektedir.
Bitcoin mi Altın mı?
Bitcoin’in dayandığı teknoloji, Blockchain tedarik zinciri veya Blockchain sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere birçok sektörde kullanım bulabilir. Ancak, burada Blockchain teknolojisinden ziyade doğrudan Bitcoin’i ele alacağız.
Bitcoin’in faydası söz konusu olduğunda, bir değer değişim aracı olarak hizmet etmektedir. Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olarak kabul eden kişilerden ve şirketlerden, onu ürün satın almak veya satmak için kullanabilirsiniz. Ödemelerinin yanı sıra, bir cüzdandan diğerine aracı olmadan eşten eşe para transferi yapabilirsiniz. Bu özellik aynı zamanda herhangi bir ödeme işleyicisine ihtiyaç duymadan uluslararası transferlere ve ödemelere izin verir.
Bitcoin bir değer deposu olarak çalışır ancak benzeri görülmemiş volatilitesi nedeniyle spekülatif bir varlık olarak kabul edilir.
Fayda söz konusu olduğunda, altın en kullanışlı metallerden biri olarak kabul edilmektedir. Altın, muhteşem renginin yanı sıra benzersiz özelliklere de sahiptir. İnanılmaz bir iletkendir, aşınmaz ve diğer harici maddelere tepki vermez fakat diğer metallerle birleştirilmesi kolaydır. Halen altının en büyük kullanım alanı kuyumculuk sektöründedir.
Aslında altın kullanımı açısından bankacılık ve finans ikinci sırada gelmektedir. Mücevher, madeni para ve külçe dışında altın şu alanlarda da kullanılmaktadır:
- Altın yaprak olarak bilinen ince altın tabakalar olarak sanat ve el sanatları;
- Elektrik konektörleri ve baskılı devre kartları;
- Uzay aracı ve gökdelenler (Güneş’in sıcaklığından korunmaya yardımcı olur),
- Altın kaplamalı aynalar gibi kızılötesi ışığa duyarlı mikroskoplar;
- Tıp, belirli kanser türlerinin ve diğer duyguların tedavisi için.
Altın, ticarette ise ekonomik sıkıntılı zamanlarda gerçekten iyi performans göstererek istikrarlı olduğunu kanıtlamıştır. Bununla birlikte, değeri uzun dönemlerde gelişmiştir. Bu nedenle on yıllar sonra kar edilir.
Ödeme Yöntemi Olarak Bitcoin ve Altın
Kripto para topluluğunda en çok bilinen Bitcoin ödemesi 2010’da gerçekleşti. 22 Mayıs 2010’da 10.000 Bitcoin kullanılarak 30 dolar değerinde iki büyük Papa John’s Pizza satın alındı.
22 Mayıs, kripto para topluluğunun hafızasında Bitcoin Pizza Günü olarak kaldı.
Bitcoin ile ödeme söz konusu olduğunda, kripto para birimini ödeme yöntemi olarak kabul eden dünya çapında bilinen birkaç şirket bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Wikipedia, Microsoft, Expedia, Kfc, Playboy ve Subway’dir.
Bitcoin, temel olarak bağış yapmak veya yemek, akademik amaçlı malzemeler almak, yazılım ve donanım ve çeşitli hizmetler için ödeme yapmak için kullanabilirsiniz.
Mal ve hizmetler için altın ödemeye gelince cevap son derece basit. Yasal olarak bunu yapamazsınız. Altınınızı kabul edilen bir itibari para birimine çevirmelisiniz.
Uzmanların Bitcoin mi Altın mı Konusundaki Görüşleri
Kripto para topluluğu genellikle Bitcoin’den “dijital altın” olarak bahsetmektedir. Ancak Bitcoin ile altın arasındaki karşılaştırmaya gelince, yatırım uzmanlarının görüşleri ikiye ayrılmaktadır.
Euro Pacific Capital’in CEO’su Peter Schiff kendini “altın böcek” olarak ilan etti. Kendisi, Bitcoin konusundaki şüpheciliğiyle kripto para topluluğunda kötü bir şöhrete sahip. Schiff, Bitcoin’in bir değişim aracı olarak kullanılamayacak kadar değişken olduğunu düşünüyor ve ona dijital altın demeyi kabul etmiyor. Öte yandan, düşük oynaklığı nedeniyle altının gücünü bir değişim aracı olarak defalarca savunduğu bilinen bir gerçek.
Human Future CEO’su ve UC Berkeley’de profesörü Jonathan Reichental, Bitcoin’in şu anda çok fazla volatil olduğu görüşünde. Kuruluşlar ve hükümetler tarafından tanınmadan önce ilk olarak volatilitesinin düşmesi ve belirli bir düzeyde düzenlemelerin gelmesi gerektiğini belirtiyor.
Bir trader ve kripto para analisti olan Tone Vays, bu konuda Bitcoin yanlısı bir duruş sergiliyor. Vays, volatil olsa bile Bitcoin’i tarihteki en büyük değer deposu olarak görüyor. Özellikle de sansürlenemez/engellemez nedeniyle. Buna karşılık, hükümetler isterse altının kamulaştırabileceğine dikkat çekiyor.
Bitcoin mi Altın mı Konusunda Son Söz
Bitcoin ile altın arasındaki tartışmada asla tek bir sonuca ulaşmak mümkün olmayabilir. Ancak bu konuya bakarsanız, her iki tarafın da güçlü ve zayıf yönleri bulunduğu görülmektedir.
Bitcoin bir meydan okuyucudur, dinamik ve ümit vericidir ancak yine de yüksek oranda volatildir. Dünya çapında kabul görmeden önce kanıtlaması gereken çok şey var. Öte yandan altın kendini kanıtlamış bir varlıktır. Dünya altına alışmış durumda ve değerini kabul etmiş durumda. Altın, endüstrilerde birçok kullanım alanı bulur ve ağırlıklı olarak uzun zaman dilimlerinde boyunca değerini artırarak korur.
Bitcoin, Blockchain teknolojisi ile güvence altına alınırken, altın sosyal-politik çevre ve düzenlemelere karşı hassastır. Altınla dolaşmak, özellikle sınırları aşmak gerçekten zordur. Bununla yasal olarak hiçbir şey satın alamazsınız ve tasfiye edilmesi zordur. Altın ve Bitcoin’in oldukça farklı olduklarında hemfikir olabiliriz ancak Bitcoin ve altının birbirini ortadan kaldırması gerekmiyor. Akıllı yatırımcılar, varlıklarını çeşitlendirmeleri gerektiğini bilirler. Bu nedenle portföylerinde hem altın hem de Bitcoin tutabilir ve varlıklarının değer kazanmasını sağlayabilirler.
Risk Uyarısı: Kripto paralar yüksek riskli yatırım araçlarıdır ve tüm paranızı kaybetmenize neden olabilir. Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir yatırım kararını desteklemek amacıyla sunulmamaktadır. Yatırım yapmadan önce detaylı araştırma yapmanızı ve profesyonel danışmanlık almanızı öneririz. Kriptofoni, okurlarınının yaptıkları kripto para yatırımlarından doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu değildir.