Son günlerde Bitcoin 100.084,00 $ fiyatında görülen küçük çaplı gerileme yatırımcılar arasında bazı endişelere neden oldu. Buna rağmen türev piyasalarındaki veriler yatırımcıların hala oldukça iyimser bir ruh halinde olduğunu gösteriyor. Ekonomik koşulların genel durumu ve hisse senedi piyasasındaki dalgalanmalar uzmanların da belirttiği gibi Bitcoin fiyatı üzerinde baskı yaratıyor. Peki bu dalgalanmalar ne kadar sürecek sorusunu sormadan edemiyor insan.
Bitcoin Türev Piyasalarındaki Güçlü Durum
29 Ekim’deki zirvenin ardından Bitcoin fiyatında kademeli bir düşüş oldu. Ancak türev piyasalarındaki veriler halen umut verici. Yatırımcılar daha temkinli bir yol izleyerek aşırı kaldıraç kullanmaktan kaçınıyor ve pozisyonlarını koruyor. Burada ilginç olan piyasada ciddi bir iyimserlik varken yatırımcıların dengeli davranması. Bu durum fiyatların uzun vadede sürdürülebilir bir yukarı hareket potansiyeline sahip olduğunu düşündürüyor. Sanki tüm piyasa oyuncuları gizli bir anlaşma yapmış gibi…
Özellikle 1 Kasım’da Bitcoin’in 69.000 dolar seviyesinin altına düşmesi soru işaretleri yarattı. Bu dönemde satış opsiyonlarına olan talebi gösteren delta eğim oranı %7’nin üzerine çıktı. Normalde böyle dönemlerde yatırımcılar genelde piyasadan çekilir. Ancak şu an türev piyasalara yönelik hala yatırımcı güveni var. Tuhaf bir çelişki gibi var ama piyasa böyle. Çoğu zaman en beklenmedik zamanda sağlam duruş sergileyebiliyor.
Kaldıraç Oranı ve Piyasa Duyarlılığı
Bitcoin’in türev piyasalarındaki mevcut tablo yatırımcı duyarlılığının hala güçlü olduğunu gösteriyor. 1 Kasım itibarıyla kaldıraç talebinde büyük bir değişiklik olmaması piyasanın güvenli bir zeminde hareket ettiğine dair olumlu bir sinyal veriyor. Özellikle vadeli işlem sözleşmelerinin 8 saatlik fonlama oranının %0.01 seviyesinde kalması piyasanın ne aşırı iyimser ne de kötümser bir ruh hali içinde olduğunu işaret ediyor. Bir nevi sakin bir bekleyiş var. Buna göre fırtına öncesi sessizlik mi dersiniz artık bilemem.
Bitcoin’in S&P 500 endeksiyle olan korelasyonu da fiyatların küresel ekonomik gelişmelere duyarlılığını ortaya koyuyor. Örneğin Intel’in %6’lık gelir kaybı açıklamasının ardından hisse senetlerinde yaşanan düşüş Bitcoin fiyatlarını da etkiledi. Bu küresel piyasaların artık birbirine nasıl da sıkı sıkıya bağlı olduğunu gösteriyor. Eskiden olsa belki Bitcoin bu tür gelişmelere bu kadar hızlı tepki vermezdi. Ancak artık her şey birbiriyle bağlantılı.
ABD Çalışma Bakanlığı‘nın açıkladığı 12.000 kişilik düşük istihdam artışı da piyasalarda yankı buldu. Beklentilerin altında kalan bu rakam enflasyon endişelerini alevlendirdi. Dolaylı olarak Bitcoin fiyatına yansıdı. Ekonomi böyle; bir yerde çıkan kıvılcım başka bir yerde yangına dönüşebiliyor. BTC piyasasında da bu tür ani gelişmeler yatırımcıları kısa vadede daha temkinli bir tavır almaya itiyor.