Bitcoin yeniden piyasanın merkezinde. Fiyat 104.000 doların üzerine kadar çıkmışken ve biz henüz bu artışı sindirememişken bir başka haber daha geldi. Buna göre kurumsal yatırımcılar yıl başından bu yana Bitcoin’e tam 23 milyar dolarlık talep oluşturmuş. Bitwise CIO’su Matt Hougan’ın paylaşımına göre piyasadaki arz bu talebi karşılamaktan çok uzak. Biz bu tabloyu görünce acaba yeni bir arz şoku mu geliyor diye sormadan edemedik.
227 Bin Bitcoin Talebi Arzın 3 Katı
Matt Hougan’ın verdiği rakamlar oldukça net. 2025 yılı başından beri büyük yatırımcılar tam 227.286 BTC istiyor. Peki yeni üretilen Bitcoin ne kadar? Sadece 58.109 BTC. Yani arz-talep farkı tam üç kat. Bizce bu fark önümüzdeki günlerde fiyatları yukarı itebilecek en güçlü dinamik.
Talebin kaynaklarına biraz daha yakından bakalım:
- 161.023 BTC’lik kısmı halka açık şirketler talep ediyor.
- 52.077 BTC, ETF’ler aracılığıyla satın alınıyor.
- 14.006 BTC ise hükümetlerin elinde.
Bu tabloda en çok dikkat çeken isimler tanıdık. MicroStrategy, Metaplanet ve MARA Holdings. Bu firmalar öyle alım yapıyor ki sanki Bitcoin bir daha üretilemeyecek. Bizce bu bir strateji. Bu kurumlar Bitcoin’i geleceğin para sistemi olarak görüyor. Bizce çok da haksız sayılmazlar.

Henüz bu trene binmemiş bazı şirketlerin ise yavaş yavaş oyuna dahil olmaya başladığını da görüyoruz. Talep sürekli artarken Bitcoin arzı sınırlı. Bu da bizi ister istemez piyasa yakında alacak Bitcoin bulamayacak mı sorusuna götürüyor.
Arz Şoku Çok Yakın
Bu kadar büyük bir talep karşısında sınırlı arz kalırsa ne olur? Bizce cevabı açık. Arz şoku yaşanır. Bitcoin’in en çok öne çıkan özelliği zaten arzının sınırlı olmasıydı. Ama şimdi bu özellik fiyatı fırlatabilecek bir baskı unsuruna dönüşüyor.
Bitcoin şu an 103.083 dolar seviyesinde. Artışın devam edebileceğine dair sinyaller güçleniyor. Arz şokları Bitcoin tarihinde hep sert fiyat sıçramalarına yol açtı. Bizce bu dönem de istisna olmayacak. Yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) çok uzak görünmüyor.
Ama yine de gözümüzü dört açmak lazım. Kurumsallar işin içinde olduğunda işler büyük oynanıyor. Bugün alım yapan yarın satış da yapabilir. Yani her yükseliş fırsattır ama her fırsat da sonsuz değildir. Biz şimdilik tetikteyiz. Çünkü bu denge hassas.