Nisan 2023’te AB Parlamentosu, MiCA yasalarını onaylayarak kripto alanında yeni bir düzenleme dönemini müjdeledi ve sektörün Avrupa’nın finansal çerçevesi içindeki öneminin altını çizdi. MiCA, 9 Haziran 2023 itibariyle Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde resmen yayımlandı. Bu düzenlemeler bir yıl sonra yürürlüğe girmeye başladığında, kripto para şirketlerini, AB üye ülkelerini ve kullanıcıları önemli ölçüde etkilemeyi vaat ediyor.
İlk Kurallar ve Stablecoin’ler
Herhangi bir sektördeki hükümet düzenlemesinin acil etkilerinden biri meşruiyetin artması ve kripto endüstrisi de bu durumdan bir istisna değil. Tarihsel olarak oynaklığı ve spekülatif doğası nedeniyle incelenen kripto sektörü, MiCA ile bir dereceye kadar meşruiyet kazanıyor. Letonya Blockchain Derneği’nin icra direktörü Reinis Znotins, MiCA’nın psikolojik etkisinin derin olacağını belirtiyor.
İzlanda Merkez Bankası’nın eski denetleme kurulu başkanı ve Monerium’un kurucu ortağı John Egilsson, düzenleyici netliğin ve piyasa bozulmasının ikili etkisinin altını çizdi. Kripto borsalarının ve cüzdanlarının 30 Haziran’a kadar uyumlu olmayan stablecoin’leri listeden çıkarması gerekeceğine ve bunun da bazı ihraççıların AB pazarından tamamen çıkmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Keyrock’ta mevzuata uyumluluk başkanı Laura Chaput’un da belirttiği gibi, bu değişim Avrupa piyasalarında euro destekli stablecoinler’e olan talebin artmasının önünü açabilir.
Düzenleyici Teknik Standartlar ve Geçiş Dönemi
Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) ayrıca 30 Haziran’da yürürlüğe girecek olan MiCA kapsamındaki e-para tokenleri (EMT’ler) ile ilgili Düzenleyici Teknik Standartlar (RTS) hakkında son dakika raporları yayınladı. Bu standartlar, piyasa oyuncularının uyum sağlaması için zaman gerektirecek önemli koruma kuralları ve diğer düzenleyici konuları içeriyor. AB Komisyonu’nun bu ayarlamalara izin vermek için muhtemelen yıl sonuna kadar uzayacak bir geçiş dönemi sağlaması bekleniyor.
AB içindeki kripto firmaları için, mevzuat değişiklikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve uygun yetkilendirmeyi güvence altına almak çok önemli olacak. Egilsson, özellikle stablecoin ihraççıları için organizasyonel, yönetişim ve sermaye gereksinimlerini karşılamanın önemini vurguluyor. Bazı işletmeler katı düzenlemelerden kaçınmak için yer değiştirmeye veya ters talep ilkelerinden yararlanmaya çalışabilirken, yeni düzenleyici ortam aynı zamanda yerleşik finansal kurumları stablecoin piyasasına çekebilir.
Kullanıcıların Uyumu ve Geleceği
30 Haziran son tarihi yaklaşırken, AB kripto kullanıcılarının değişen bir ekosisteme uyum sağlamaları gerekecek. Chaput, kullanıcılara belirli varlıklara daha az erişime, ancak token işlemleriyle ilgili daha fazla şeffaflığa hazırlanmalarını tavsiye ediyor. EMT sahipleri için garantili itfa hakları gibi gelişmiş tüketici koruma önlemleri, daha güvenli bir yatırım ortamı yaratmayı amaçlamakta.
Uzun vadede, kullanıcıların etkileşimde bulundukları kripto varlıkları hakkında gelişmiş korumalardan ve daha şeffaf bilgilerden faydalanmaları umulmakta. İlk aşamada sıkıntılar ve daha yüksek giriş engelleri ortaya çıkabilse de nihai hedef AB ve AEA içindeki kripto kullanıcıları için daha güvenli ve güvenilir bir ortam oluşturmak.