Ethereum 3.202,30 $ (ETH) ağı küresel olarak büyümeye devam ediyor, ancak belirli bölgelerde daha yoğunlaşmış gibi görünüyor. Analiz edilen verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’nın 9 Mart 2021 itibariyle küresel olarak 6806 Ethereum node’unun (düğümünün) %58.08’ini kontrol ettiğini gösteriyor.
ABD’de 2.559, Almanya’da ise 1.467 ETH node’u bulunuyor. Fransa 380 bağlantı noktasıyla üçüncü sırada yer alırken, onu 329 ile Singapur izliyor. Ayrıca, ETH node’larının küresel olarak yüzde payı açısından, ABD %36,92’lik bir paya sahiptir. Almanya’nın payı %21.16, dünyanın geri kalanı %41.2’dir.
Ethereum ekosisteminde bir node, diğer node’lara bağlanan ve böylece ağı oluşturmaya katılan, istemci olarak bilinen yazılımın bir parçasını ifade eder. Bir node, blockchain’i depolar ve her bloktaki tüm işlemleri doğrular, veri doğruluğunu artırırken ağı güvende tutar.
Daha Fazla Kaynak Daha Fazla Ethereum Node’u
Ethereum node’larının ABD ve Almanya’daki hakimiyeti, gelişmiş ülkelerde yaygınlık gösteriyor. Node yoğunluğu, sanayileşme ve zenginlikle aynı doğrultuda hareket eder.
İlginç bir şekilde, henüz ekonomik olarak gelişmiş olmayan ülkeler, kripto varlık kullanımının kayda değer bir payını kontrol etmelerine rağmen en üst listede yer almadılar. Ayrıca, daha fazla Ethereum node’u olan ülkeler, node’ların kurulmasını kolaylaştıran daha gelişmiş kripto para birimi altyapısıyla da karakterize edilir. Ülkeler blockchain teknolojisine daha fazla yatırım yaptı ve bunu pratik bir teste tabi tuttu.
Ethereum Merkezileştirme Sorunu
Ethereum node’larının dağıtımı, ademi merkeziyet fikrini yönlendirdiği için övgüye değer. Bununla birlikte, node’ların barındırılmasıyla ilgili endişeler var.
Anketler, Ethereum node’larının neredeyse dörtte birinin bir noktada Amazon Web Hizmetlerinde çalıştığını gösteriyor. Bu nedenle bu, Amazon yönetiminin, ademi merkeziyet mantığını yenen Ethereum node’larının kaderini belirleme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Node’ların dağıtımı, Ethereum ağına daha fazla ölçeklenebilirlik, daha fazla hız ve verimlilik getiren Ethereum 2.0 lansmanının ardından gerçekleşiyor. Lansman, Proof-of-Stake (PoS) fikir birliği mekanizmasını başlatırken Proof-of-Work (PoW) modelinden uzaklaşıyor.
Yükseltme ayrıca, blockchain işlevini gerçekleştirmek için gerekli olan ancak çevresel olarak bakıldığında savurgan davranan Ethereum madenciliğini de ortadan kaldırır. Ethereum 2.0 ile, gelecekte daha fazla node’un ortaya çıkması için mükemmel bir fırsat var.