Dogecoin 19 Ocak’ta adeta sert bir frene bastı. Gün içinde yaşanan ani satış dalgası yılın başında yakalanan yükselişin önemli bölümünü sildi ve DOGE’yi 0,1275 dolar seviyesine kadar çekti. Yıl içi zirveye göre kayıp yaklaşık yüzde 18’e ulaştı. Aynı saatlerde Bitcoin de 95.000 dolar desteğinin altını test edince kripto para piyasası genelinde moraller bir anda bozuldu.
Ticaret Savaşı Korkusu Satışları Büyüttü
Pazartesi günkü geri çekilme yalnızca Dogecoin’e özgü değildi. Neredeyse tüm piyasa aynı anda aşağı döndü. Toplam piyasa değerinde yüzde 2,5’i aşan erime dikkat çekti. Satış baskısının arkasında ise ABD ile Almanya, Birleşik Krallık, İsveç ve Norveç gibi bazı NATO ülkeleri arasında yeniden alevlenen ticaret savaşı ihtimali yer aldı. Piyasa böyle zamanlarda “önce güvenli tarafa geçelim” refleksi gösterdi ve riskli varlıklardan çıkış hızlandı.
Dogecoin cephesinde tabloyu daha da ağırlaştıran unsur kaldıraçlı işlemler oldu. Zarar büyüyünce borsalar teminatı eriyen pozisyonları kapattı Yaşananlar satışları zincirleme şekilde artırdı. Boğa yönlü tasfiyelerin Kasım ayından beri en yüksek seviyelere çıkması düşüşün neden bu kadar sert hissedildiğini daha net anlattı.
Herkes Salı Gününü Bekliyor
Hafta boyunca piyasaya nefes aldırabilecek en güçlü başlık ABD Yüksek Mahkemesi’nin Donald Trump’ın tarifeleriyle ilgili kritik davada vereceği kararda olacak. Polymarket verileri, kullanıcıların büyük kısmının mahkemenin tarifelere karşı bir tutum alacağını düşündüğünü ortaya koydu. Eğer böyle bir karar çıkarsa tarifelerden zarar gören binlerce şirket için geri ödeme ihtimali bile konuşulabilir. Doğal olarak bu ihtimal kripto para piyasasında da “acaba rahatlarız mı?” beklentisini güçlendirdi.
Gelişmeye rağmen risk tamamen bitmiş sayılmadı. Trump’ın farklı hukuki yollarla yeni tarifeler getirme ihtimali masada kaldı. Öte yandan Senato Bankacılık Komitesi’nin CLARITY Act konusunda ilerleme sağlaması da piyasa için ikinci bir umut kapısı olarak görülüyor.
Grafikte Dönüş İşareti Belirdi Mi?
Teknik tarafta DOGE, Aralık ayında 0,1160 dolar seviyesinde dibe dokundu ve oradan toparlanıp 5 Ocak’ta 0,155 dolara kadar çıktı. Ardından gelen geri çekilme fiyatı yeniden zayıflattı. DOGE hareketli ortalamaların altına indi ve Supertrend de aşağı yönü işaret etti. Yani kısa vadede rüzgâr halen sert esiyor.

Grafikte yavaş yavaş çekiç mum görünümü belirmeye başladı. Bu formasyon özellikle düşüş sonrası toparlanma ihtimalini canlı tutan bir sinyal olarak biliniyor. Yukarı yönde ilk ciddi durak 0,1560 dolar seviyesi olarak öne çıkıyor. Eğer fiyat orayı aşarsa 0,1953 dolar bandı konuşulabilir. Ters senaryoda 0,1160 dolar altı kapanış Boğaların geri çekildiğini gösterecek. O yüzden 0,100 dolar seviyesi yeniden gündeme gelecek.

