Servetlerini kripto paralar üzerine inşa eden yedi milyarder ABD’nin en zenginleri listesi Forbes 400’e girdi.
Bu yılki Forbes 400 listesinde yer bulan kripto para yedilisinin toplam tahmini servetinin 55.1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 22.5 milyar dolar ile bu servetin neredeyse yarısı FTX’in 29 yaşındaki CEO’su Sam Bankman-Fried’a ait. Bankman-Fried, iki yıl içinde, günlük hacimde 13.8 milyar dolarla şu anda endüstrinin en büyük ticaret platformlarından biri olan FTX’in sahibi.
Forbes 400’de yer bulan bir diğer kripto para milyarderleri ise 11.5 milyar dolarla Coinbase CEO’su Brian Armstrong, 4.3 milyar dolar ile Coinbase rakibi Gemini’nin sahipleri Cameron ve Tyler Winklevoss, 3.5 milyar dolar ile Coinbase kurucu ortağı Fred Ehrsam ve 3 milyar dolar ile Blockchain teknolojisi ile uluslararası finansal işlemleri kolaylaştıran San Francisco merkezli Ripple’ın kurucu ortağı Jed McCaleb. Tüm bu isimler geçen yıl listede 2.7 milyar dolarlık net servetiyle yer alan bir diğer Ripple kurucu ortağı olan Chris Larsen’e katıldılar. Larsen’in servetinin bugünkü değerinin 6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Kripto para milyarderlerinin sayısındaki artış, büyük ölçüde kripto para birimlerinin yeni rekor seviyeleri görmesiyle kurumsal yatırımcılar tarafından yönetilen, alana yönelik benzeri görülmemiş düzeyde ilginin bir sonucu. Geçen yılki listenin Eylül 2020’de yayınlanmasından bu yana, Bitcoin 100.084,00 $’in fiyatı 10 bin 128 dolardan 50 bin 078 dolara yükseldi. İkinci en büyük kripto para birimi Ether yaklaşık yüzde bin değer kazandı ve kripto paraların toplam piyasa değeri ilk kez 1 trilyon doları aşarak Mayıs ayında 2.4 trilyon dolar ile zirve yaptı.
Üstelik bu yalnızca bir başlangıç olabilir. Ripple, Kraken, Circle, BlockFi ve eToro dahil olmak üzere birçok girişim, halka açılma planlarını duyurdu veya ima etti. Ek olarak, Andreessen Horowitz’in 2.2 milyar dolarlık kripto para fonu tarafından yönetilen risk sermayesi şirketleri, sektördeki önde gelen özel şirketlerin değerini adeta Ay’a taşımaya hazır.
Öte yandan kripto para endüstrisi geliştikçe ve olgunlaştıkça, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kurumlar ekosisteme daha fazla önem vermeye başladı. Düzenleyicilerin ekosisteme olan yaklaşımlarına dönük endişeler, kripto para topluluğunda genellikle korku, belirsizlik ve şüphe (FUD) olarak adlandırılıyor.