Yeni Kripto Para Düzenlemeleri Resmi Gazete’de Yayımlandı! Hedefte Borsalar Var!

Türkiye’de kripto para piyasasını düzenleyen ikincil mevzuat Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye’de kripto para piyasasını düzenleyen ikincil mevzuat Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemelere göre kripto para borsalarının kuruluş sermayesi en az 150 milyon Türk lirası, saklama kuruluşlarının ise 500 milyon Türk lirası olacak. Borsalar, listeleme komiteleri oluşturarak kripto paraların platformda listelenmesi veya listeden çıkarılması kararlarını yönetecek. Ayrıca müşteri varlıklarının büyük bölümünün saklama kuruluşlarında tutulması ve rezerv kanıtı denetimleri zorunlu hale getirildi.

Kripto Para Borsalarının Yeni Operasyonel Yükümlülükleri

Kripto para borsaları faaliyetlerini sürdürebilmek için çok katmanlı kurallara uymak zorunda. Öncelikle her borsa en az üç üyeden oluşan bir listeleme komitesi kuracak. Bu komite kripto paraların listelenmesi veya listeden çıkarılması kararlarını belirlenen şartlara göre alacak. Ayrıca kaldıraçlı işlemler tamamen yasaklanırken, platformların müşteri varlıklarını kendi cüzdanları dışında saklama zorunluluğu getirildi.

Resmi Gazete – Kripto Paralar

Müşterilerin saklama için tercih ettiği kripto paraların yüzde 95’i saklama kuruluşunda tutulacak. Platformlar, bu varlıkların yalnızca yüzde 5’ini kendi bünyesinde saklayabilecek. Bunun yanı sıra saklama dışındaki kripto paralar için yüzde 3’lük likit rezerv bulundurma şartı getirildi. Rezervlerin denetimiyle kripto paraların gerçekten mevcut olup olmadığı kontrol edilecek.

Yatırımcılar İçin Güvenlik ve Şeffaflık Önlemleri

Kripto para hizmet sağlayıcıları müşteri korumasını artırmaya yönelik adımlar alacak. Her yıl en az bir kez bağımsız bilgi sistemi denetimi yapılması zorunlu hale getirildi. Şirketler iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi birimleri oluşturacak. Ayrıca olası kayıpları önlemek için “kurtarma planları” hazırlanacak ve bu planlar düzenli olarak güncellenecek.

Müşterilerle çerçeve sözleşme imzalanmadan önce risk bildirim formu sunulması gerekecek. Platformlar, müşteri nakitlerini bankada tutacak ve en az bir saklama kuruluşuyla sözleşme imzalayacak.