Tanınmış bir finansal analist olan Murad Mahmudov, yakın gelecekte önemli bir altcoin sezonunun yaşanma olasılığı konusunda güçlü şüphelerini dile getirdi. Mahmudov’un temel gerekçesi, pandemi sırasında tasarrufların arttığı bir dönemin ardından ortaya çıkan bir eğilim olan ABD hanehalkları arasındaki kümülatif fazla tasarruflardaki düşüşe odaklanıyor. San Francisco Federal Rezerv Bankası’nın verilerine göre, Ağustos 2021’de 2,1 trilyon doların üzerine çıkan bu fazla tasarruflar artık büyük ölçüde dağılmış durumda.
Tasarrufların Hareketi
Pandemi sırasında tüketici harcamaları önemli ölçüde düştü ve bu da hane halkı tasarruflarında önemli bir artışa yol açtı. Tasarruflardaki bu artış daha önce görülmemişti ve 2021’in ortalarında zirveye ulaştı. Ancak, ekonomi kademeli olarak yeniden açıldıkça ve tüketici harcamaları yeniden başladıkça, bu tasarruflar büyük ölçüde tükendi.
Teorik olarak harcamaların devamını destekleyebilecek güçlü bir işgücü piyasasına rağmen, Amazon gibi büyük şirketlerin son kazanç raporları, daha bütçe bilinçli tüketici davranışına doğru bir kaymaya işaret ediyor.
Altcoin Piyasası Neden Olumsuz Etkilenecek?
Mahmudov, harcama alışkanlıklarındaki bu değişimin altcoin piyasasını olumsuz etkileyeceğini öne sürüyor. Amerikalıların paraları konusunda daha tutumlu ve temkinli hale gelmesiyle, yüksek riskli alternatif kripto para birimlerine yatırım yapma olasılıkları azaldı. Mahmudov, en iyi ihtimalle altcoin piyasasının sürekli büyüme yerine kısa vadeli eğilimlerden kaynaklanan düzensiz artışlar görebileceğini savunuyor.
Mahmudov’un altını çizdiği bir diğer faktör de altcoin arzının fazlalığı. Yeni tokenların piyasaya sürülmesiyle birlikte altcoinlerin sayısı ve bunların toplam piyasa değeri önemli ölçüde artmıştır. Arzdaki bu fazlalık piyasayı sulandırıyor ve bireysel altcoinlerin önemli kazançlar elde etmesini zorlaştırıyor. Bu durum, kripto para piyasasının daha küçük olduğu ve yeni tokenlar yaratmanın daha zor olduğu 2017 yılındaki piyasa koşullarıyla tam bir tezat oluşturuyor. O zamanlar, önemli fiyat artışları sağlamak için daha az sermayeye ihtiyaç duyuluyordu.