Ukrayna’da Bitcoin 95.401,00 $ ve diğer kripto paralar gibi diğer sanal varlıkları yasallaştıran ve düzenleyen yasa tasarısı 8 Eylül’deki ikinci okumanın ardından bugün parlamentodan geçti. Yasa tasarısı için toplam 276 Ukraynalı milletvekili oy kullandı.
Kripto para birimleri, onları tanımlayan yasalar olmadığı için Ukrayna’da ne yasal ne de yasal olmayarak tamamen gri alandaydı. Ukraynalılar kripto para satın alabiliyor ve ticaretini yapabiliyor, ancak bir şeylerin ters gitmesi halinde yerel mahkemelerden tarafından korunmuyorlardı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’nin parlamentodan geçen “Sanal Varlıklar Yasası”nı imzalanması halinde, kripto paralar ve borsaların sahiplerini dolandırıcılıktan korunmaya başlayacak. Ayrıca, Ukrayna’nın gelecekte kripto para piyasasını nasıl düzenleyeceğini de belirlenmiş olacak.
Dijital Dönüşüm Bakanlığı’ndan bir basın yetkilisi Kyiv Post’a verdiği demeçte, Ukrayna’nın kripto para piyasasını 2022 yılına kadar işletmeler ve yatırımcılar için tamamen yasal hale getirmeyi planladığını, ancak öncelikle parlamentodan bir dizi yasanın geçirilmesi ve Vergi Kanunu ile Medeni Kanunu’nun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Yasada Kripto Varlık Tanımı Yapılıyor
Uzmanlar, parlementodan geçen yasa tasarısının bu süreçte oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Yasa ile kripto varlıklar, bir elektronik veri biçiminde ifade edilen ve maddi olmayan varlıklar olarak tanımlanıyor. Ayrıca kripto para cüzdanı ve özel anahtarın da ne olduğunu yasa ile tanımlanıyor.
Kripto varlıklar her ne kadar artık Ukrayna’da meşru olsa da, Ukraynalılar bunları bir ödeme veya mal veya hizmet alışverişi aracı olarak kullanılamayacaklar. Şu an için bu güce yalnızca resmi ulusal para birimi olan Ukrayna Grivnası sahip. Ancak Ukraynalılar, Ukrayna’da kayıtlı yerel ve diğer borsa platformlarını kullanarak kripto para alabilir ve ticaretini yapabilir.
Kripto varlıklarla ilgili yasa, kripto işletmelerinin Ukrayna’da resmi olarak çalışmasına ve burada vergi ödemesine de izin veriyor. Bir kripto işletmesini kayıt altına almak için bir şirketin tamamen şeffaf olduğunu ve kusursuz bir itibara sahip olduğunu kanıtlaması gerekecek. Öte yandan böyle bir işletme kurmak için yetkili makamlardan izin almanın maliyeti 3 bin 100 doları geçiyor. Kara para aklamanın ve finansal terörizmin önüne geçmek için yasa ile kripto işletmeleri faaliyetlerini devlete beyan etmeleri zorunlu hale getirildi.
Yasaya göre, Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı, Ukrayna Ulusal Bankası ve Ulusal Menkul Kıymetler Komisyonu, kripto varlık piyasasının ana düzenleyicileri olacak. Hükümet, ayrıca Ukrayna’daki kripto şirketlerine izin verecek başka bir düzenleyici oluşturmak istiyor.
Ukrayna’ya Yatırım Çekilmesi Planlanıyor
Ukrayna, kripto para ve diğer sanal varlıkları düzenleyen yasayı çıkarmasının ardından bu pazarı daha şeffaf hale getirmek ve ülkeye yatırım çekmek istiyor.
Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov’a göre, kripto paralar Ukraynalılar arasında oldukça popüler ve ülkedeki kripto varlıkların günlük cirosu 37 bin doları buluyor. Fedorov, kripto paraların yasal ve dolayısıyla daha güvenli hale gelmesi durumunda daha fazla Ukraynalının onlara yatırım yapacağını belirterek “Dünyada Almanya, Lüksemburg, Singapur gibi sadece birkaç ülke kripto varlıkları yasallaştırdı. Ukrayna’da onlardan biri olacak” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, kripto paraları tanımanın gelişen endüstri için hayati önem taşıdığını belirtiyorlar. Kripto varlık borsa platformu Binaryx’in CEO’su Oleg Kurchenko’ya göre, yasa ile ülkede kripto paralara yönelik basmakalıp tutumlar azalarak düşürülmesi ve normal finansal araçlar olmaları sağlanacak. Ancak uzmanlar, çok fazla kural konulmasının yeniliğin önüne geçebileceğini ve işletmeler üzerinde baskı oluşturabileceğinden endişeleniyorlar. Kurchenko, Kyiv Post’a verdiği demeçte, bazı kripto para yatırımcılarının devletin girişimlerine güvenmedikleri için ülkeyi terk edebileceklerini belirtti.
Kalmayı tercih edenler, yeni yasanın Ukrayna Güvenlik Hizmetleri tarafından başlatılan kripto işletmelerine yönelik haksız baskınların sayısını azaltacağını umuyor. Ukraynalı kolluk kuvvetleri kripto parayı bir dolandırıcılık olarak görüyor ve işletmelere baskınlar düzenleyerek genellikle herhangi bir gerekçe göstermeden pahalı ekipmanlara el koyuyor. Ülkede henüz kripto para madenciliği için kullanılan veri merkezlerinin devlet kaydı yok, bu nedenle birçok uzman baskınlardan kaçınmak için ya gri alanda çalışmayı tercih ediyor veya yurtdışına taşınıyor.
Fedorov, yeni yasanın bu durumu değiştireceğini belirterek, “Olumlu koşullar, şirketlerin yurtdışından ziyade Ukrayna’da kayıt altına girmesine izin verecek. Girişimciler hazineye vergi ödeyecek ama devlet tarafından korunacak” ifadelerini kullandı.