Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hükümetin vergilendirme ve kamu sektöründe kemer sıkma yaklaşımında önemli değişiklikler yapılacağını açıkladı. Şimşek, AK Parti’nin Kızılcahamam’daki istişare toplantısında yaptığı sunumda, bu değişikliklerin cari açığı ve enflasyonu azaltmayı ve aynı zamanda vergilendirme sisteminde adaleti sağlamayı amaçladığını vurguladı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve kamu sektörü verimliliğini artırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak kripto varlıkları ve borsa işlemlerine yönelik yeni vergiler de dahil olmak üzere bir dizi önlemin ana hatlarını çizdi.
Kemer Sıkma Politikaları
Şimşek’in konuşmasındaki kilit noktalardan biri de yeni kemer sıkma önlemlerinin uygulanmasıydı. Yatırım ödeneklerinin yüzde 15 oranında azaltılacağını ve önceliğin halihazırda önemli fiziksel ilerleme kaydetmiş projelere verileceğini belirtti. Bu, kamu yatırım programına yeni projelerin dahil edilmeyeceği anlamına geliyor. Şimşek, milletvekillerini yatırımlarını buna göre planlamaya çağırarak kaynakların dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Şimşek ayrıca Kamu İhale Kanunu’nda Avrupa standartlarına getirmeyi amaçlayan değişiklikler yapılacağını duyurdu. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) için yeni bir yönetim yaklaşımı ile birlikte bu, kamu sektörü yönetiminde verimliliği ve hesap verebilirliği artırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası. Ayrıca, mevcut birçok vergi muafiyeti, indirimi, teşviki ve istisnası kaldırılacak ve fon gelirleri üzerindeki vergi artırılacak.
Kripto Paralardan Vergi Alınacak
Halihazırda fon gelirlerine yüzde 7,5 oranında stopaj uygulanmakta. Ancak indirimli stopaj döneminin sona ereceği 31 Temmuz tarihinden sonra bu oran yüzde 10’a yükselecek. Ayrıca Kasım ayında çıkarılan kanunla Cumhurbaşkanı’na bazı yatırım fonu kazançları ve döviz cinsinden gelirler için stopaj oranlarını yüzde 40’a kadar yükseltme yetkisi verildi. Bu değişiklik, hükümetin finansal yatırımlardan elde edilen geliri artırma stratejisinin bir parçası.
Şimşek, önemli bir hamleyle kripto varlıklar ve borsa işlemlerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için yeni adımlar atılacağını açıkladı. Küresel olarak bu tür varlıklardan elde edilen gelirin vergilendirmeye tabi olduğunu ve Türkiye’nin de bunu takip edeceğini belirtti. Bu önlem, piyasayı düzenlemeyi ve tüm gelir türlerinin adil bir şekilde vergilendirilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Yabancı Sermaye
Türkiye’deki yabancı sermaye ilgisi Şimşek tarafından ele alınan bir diğer konuydu. Yabancı yatırımı çekmek için açık kuralların ve yasal güvencelerin önemini vurguladı. Şimşek’e göre, Türkiye şeffaf ve istikrarlı bir düzenleyici ortam oluşturabilirse, ekonomik büyüme için çok önemli olan yabancı sermaye girişinde bir artış görecek.
Şimşek son olarak sürekli zarar açıklayan şirketler konusuna değindi. Tesla gibi yüksek teknoloji şirketleri istisna olsa da, uzun süre zarar açıklayan geleneksel sektör şirketlerinin mercek altına alınması gerektiğini belirtti. Hükümet bu konuları ele almak üzere bir çalışma üzerinde çalışıyor ve bu çalışma tamamlandığında kamuoyu ile paylaşılacak.