Popüler borsa uygulaması Robinhood, İngiltere’de kullanıcıların sahip oldukları hisse senetlerini ödünç verebileceği yeni bir özellik başlattı. Bireysel yatırımcıların pasif gelir elde etmesine yardımcı olmayı amaçlayan hamle için pozitif gelişmeler var ancak hisse senedi ödünç vermenin riskleri de göz ardı edilmemeli. Robinhood cazip bir ürün sunsa da köklü firmalarla rekabet halinde ve uluslararası alanda genişleyebilmesi yerel düzenleyici çerçeveleri nasıl yöneteceğine bağlı olacak.
Robinhood İngiltere’de Hisse Senedi Ödünç Vermeyi Başlattı
Robinhood, uluslararası etkisini genişletme çabalarının bir parçası olarak İngiltere’de hisse senedi ödünç verme özelliğini tanıttı. Yeni araç sayesinde kullanıcılar sahip oldukları hisseleri ödünç verebilecek ve aylık faiz kazanabilecekler.
Hisse senedi ödünç verme oldukça basit bir işlem. Bireysel yatırımcılar kurumsal borçlulara hisse senedi ödünç verirler. Karşılığında ödünç veren Robinhood’un aylık olarak dağıttığı faiz gelirini elde eder. Ödünç veren hisse senedinin mülkiyetini elinde tutar ve dilediği zaman satış yapabilir. Ayrıca hisse fiyatındaki kazanç veya kayıplar da ödünç verenin hesabında kalır. Ancak borçlunun yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda ödünç verenin hisselerinin değerini kaybetme riski bulunur.
Birçok İngiliz rakibinden farklı olarak Robinhood’un teklifi müşterilere ödünç verilen hisseleri istedikleri zaman satma imkanı sunuyor ve borçlu tarafından ödenecek temettüler de sağlanıyor. Ancak Robinhood elde edilen faizin sadece %15’ini yatırımcıya iletirken BlackRock ve Interactive Brokers gibi firmalar %50’ye kadar faiz sunuyor.
Hisse Senedi Ödünç Vermek Neden Önemli?
Hisse senedi ödünç verme yeni bir kavram değil ancak İngiltere’de daha çok niş bir alanda kalmış durumda. Bireysel yatırımcıların genellikle kurumsal oyunculara yönelik bir finansal uygulamaya erişimini sağlıyan hizmet için BlackRock ve Freetrade gibi firmalar benzer hizmetler sunsa da Robinhood’un alana girişi daha geniş bir kabul görmeyi teşvik edebilir.
Hamle Robinhood’un İngiltere pazarındaki stratejisi için bir test niteliği taşıyor. İngiltere’deki Finansal Davranış Otoritesi (FCA) yatırım ürünleri konusunda oldukça katı ve tüketicilerin korunması için firmaların yeterli risk bilgisi vermesini zorunlu kılıyor.
Robinhood’un hisse senedi ödünç verme programı, İngiltere’de finansal hizmetler alanının hızla geliştiği bir dönemde sunuluyor. Hargreaves Lansdown gibi yerli firmalar, Revolut gibi yeni piyasa katılımcılarıyla rekabet etmek zorunda kalıyor. Robinhood’un komisyonsuz modeli cazip olsa da İngiltere’de güçlü bir kullanıcı tabanı oluşturma yeteneği yerel düzenleyici beklentilere uyum sağlama becerisine bağlı olacak.