Geleneksel finansal sistemlere bağlayarak kripto paraların benimsenmesini artırmaya çalışan birçok proje var. İlk olarak, stablecoin’ler tam da bunu yapmak için yaratıldı. Kripto para topluluğu, Blockchain’i ve akıllı sözleşmeleri kullanarak fiat para birimlerinin dijital varlık temsilini oluşturmanın bir yolunu tasarladı.
Ancak stablecoin’leri çevreleyen son gelişmelerin arkasında bile hala bir endişe var: Bugüne kadar sahip olduğumuz stabilcoin sayısını destekleyen varlıklar, olması gerektiği kadar güvenli değil.
mStable ise bu sorunu çözmek istiyor.
mStable CEO’su James Simpson, Şubat 2020’de proje üzerinde çalışmaya başladı. Simpson, şu anda bulunan birçok stablecoin’de bir sorun gördü. Birçoğu aynı varlığa endeksliydi.
Ek olarak, varlıklarını stake ederlerse diğer stabilcoin kullanıcıları için fazla getirisi yoktu. Simpson, mStable’ı bu konulara dayalı olarak kavramsallaştırdı.
mStable, yatırımcılar ve kripto para kullanıcıları için daha güvenli bir protokol yapmak için dayanak varlıkları tek bir sepette birleştirme fikri etrafında inşa edildi. Bu, kullanıcılar için riskleri çeşitlendirmeye yardımcı olur ve mStable’ı piyasa dalgalanmalarına karşı daha dirençli hale getirir.
mStabil Nedir?
mStable, yaratmayı hedeflediği birleşik bir ekosistemde stabilcoin’lerin uygulamasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolüdür. Hepsi güvenlik ve etkinlikten ödün vermeden yapılıyor.
Ayrıca, operasyonlarının çoğunlukla kullanıcı tarafından teşvik edildiği gözetimsiz bir ağdan da faydalanmaktadır. Kullanıcılar, yönetişim token’ı Meta (MTA) aracılığıyla güvenlik ve yönetişim dahil olmak üzere sistemin nasıl yönetildiğinin bir parçası olabilir.
mStable, yatırımcılara kar vaadinin yanı sıra çoğu stablecoin’in karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm getirmesi nedeniyle son zamanlarda DeFi’de öne çıktı.
mUSD: Yeni Bir Stabilcoin
Stablecoin’ler, fiat para birimlerine endeksli kripto para birimleridir. Ortak amaçları, kripto para dünyasını ve geleneksel finansal sistemi bir araya getirmektir.
Örneğin Tether 1,00 $ (USDT) veya TrueUSD (TUSD) alın. Her ikisi de USD destekli stablecoin’lerdi. Onları destekleyen fiat para biriminin durumuna bağlı olarak değerlerinin büyük ölçüde değişebilmesi büyük bir sorundur.
mUSD de stablecoin farklı şekilde çalışır. Her bir mUSD, ABD dolarına endeksli varlıkların sepeti tarafından desteklenir. mUSD’nin değeri, onu temsil eden beyaz listeye alınmış bir dizi token tarafından desteklenir. mUSD destekçileri, Swap ücretleri ve kredi teminatı yoluyla mStable’ın yerleşik getiri mekanizmasından da yararlanır.
Likidite açısından, mStable’lar bir mUSD ve USDC 1,00 $ havuzu tarafından desteklenmektedir. mStable’ın dengeleyici havuzunda kontrol edilebilir.
mAssets’leri
mStable, temel olarak mUSD’ye sahip. mUSD’nin kullanıcılar için üç ana işlevi vardır: Darphane, Borsa ve Tasarruf.
Darphane
Her kullanıcı, DAI, USDC, USDC veya TUSD’lerini platforma koyarak mUSD’lerini serbestçe basabilir ve eşdeğer tutarını mUSD olarak alabilir. Örneğin 100 USDT göndermek, 1:1 oranında mUSD basmanıza olanak tanır.
mStable’ın varlık sepeti, belirli bir varlığa aşırı bağımlılığı önlemek için dengelenmiştir. Bu, her kullanıcı için mUSD basmayı daha güvenli hale getirir çünkü mUSD’yi destekleyen bir stabilcoin’in fiyatı düşerse, diğer stabilcoinler onu desteklemeye devam edebilir.
mStable bunu, her bir sepete yerleştirilebilecek varlıkların miktarına bir sınır koyarak yapar. Önemli olan, sepetlerin diğer stablecoin’lerle orantılı olarak desteklenmesidir. Belirli bir stablecoin’den çok fazla varsa, mStable’ın arayüzü, her bir varlığın maksimum ağırlığına bağlı olarak kullanıcıların mUSD’leri nasıl basabileceğini, takas edebileceğini veya kullanabileceğini otomatik olarak değiştirir.
Borsa
Borsa, aynı orana sahip başka bir dijital varlık için mStable’ın sepetindeki varlıkların ticaretidir. mStable, takaslarda sıfır fiyat sapması sunar ve yalnızca her bir sepet için belirlenen maksimum ağırlığı aşmazlarsa takas edilebilecek tutarda sınır yoktur.
Tasarruf
Kullanıcılar, mStable’ın sepetlerine yatırdıkları varlık miktarından faiz ve platform ücreti kazanabilirler. Bu işi yapmak için, sepetlerde tutulan varlıklar, zaman içinde faiz kazanması için diğer DeFi platformlarına borç olarak verilir veya ücret kazanmak için mStable borsaları için dağıtılır.
Meta (MTA) Token’ı
Meta (MTA), mStable için yerel varlıktır. Protokolün merkeziyetsiz özelliğinin önemli bir unsuru olarak MTA, aşağıdaki özelliklere sahiptir:
- Yeniden teminatlandırılması gerekiyorsa veya sigorta olarak mASSET’ler için destek
- Topluluk katılımını kolaylaştırarak merkeziyetsiz yönetişim
- mASSET likiditesine katkıda bulunanları ve topluluk yöneticilerini ödüllendirme
- mStable’ın dengeleyici havuzuna katkıda bulunanlar haftada 50 bin MTA’ya kadar kazanabilirler
Toplam 100 milyon MTA arzı bulunmaktadır ve bunun yüzde 20’si halka açık ödülleri ve gelecekteki ödül tahsisleri için ayrılmıştır.
mStable’a göre dağıtım için tüm MTA’ların dökümü şu şekildedir:
- Mevcut yatırımcılar için ayrılan: %6.5
- Gelecekteki satışlar ve büyüme için ayrılan: %26,0
- Halka açık ödüller için ayrılan: %20.0
- Kurumsal ödüller için ayrılan: %5,0
- Henüz dağıtılmamış ödüller için ayrılan: %20.0
- Ekip, danışmanlar ve geleceğin ekibi için ayrılan: %22,5
Meta Token’ın Kullanım Durumları
- Değer Deposu: Kaynaklar, faiz kazanmak için mStable’ın sepet varlıklarında tutulabilir. Ve aynı itibari para birimiyle sabitlenmiş birden fazla stablecoin’le desteklendiğinden, aynı türdeki diğer varlıklardan daha istikrarlı olabilirler.
- Finansal işlemler: mUSD’ler havale, ödeme ve borç verme gibi finansal işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilir. Kullanıcılar ayrıca varlıkları kayma ücreti olmadan kolayca değiştirebildikleri için, tolere edebilecekleri riskler üzerinde kontrole sahiptirler.
Staking / Stake Seçeneği
Diğer DeFi projeleri gibi mStable de kullanıcılarına stake seçeneği sunuyor. Bu, kullanıcıların protokol için yönetişim kararları açısından orantılı oy hakları elde etmek için kripto paraların belirli bir miktarını yatırabilecekleri bir süreçtir.
Bir kez riske girdiklerinde Meta valisi olurlar. Ve karşılığında, mStable’dan belirli bir faiz yüzdesi ve platform ücreti verilerek teşvik edilirler. Bunun bir diğer amacı, MTA’ları stake etme riskini telafi etmektir.
Aldıkları payın bir kısmı, sistem kararsızlığı veya tasfiye olaylarını ele almak için de kullanılabilir.
Dahil olabilecekleri protokolün parametreleri arasında şunlar yer almaktadır:
- mStable varlıklarını ekleme veya kaldırma
- Sepet varlıklarını ve maksimum ağırlıkları değiştirme
- Borsa ücretleri
- Gelir paylaşımı