Toronto Üniversitesi ve Miami Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre kripto paralara yatırım yapan bireyler belirli karanlık kişilik özelliklerini sergilemeye daha yatkın olabilir. Amerikalı 2 bin 1 yetişkinin katıldığı araştırmada katılımcıların yaklaşık yüzde 30’u Bitcoin 100.402,00 $ ve Ethereum 4.022,71 $ gibi kripto paralara sahip olduğu ya da sahip olduğunu bildirdi.
Kripto Para Yatırımcılarında Karanlık Kişilik Özellikleri Tespit Edildi
Bloomberg tarafından paylaşılan araştırmaya göre araştırmada kripto para yatırımcılarının psikolojik profilinin keşfedilmesi amaçlandı ve kripto para yatırımı ile bir dizi “karanlık” kişilik özelliği arasında bağlantı olduğu tespit edildi. Bu özellikler arasında psikopati, narsisizm, makyavelizm ve sadizm yer alıyor. Çalışma özellikle kripto para yatırımcılarının kripto paralara yatırım yapmayanlara kıyasla bu özelliklerde genellikle daha yüksek puan aldıklarını gösteriyor.
Gözlemlenen belirli özellikler arasında kaos, paranoya ve şizotipal niteliklere yönelik eğilimler var. Kripto para yatırımcılarının ayrıca dogmatizm, mağduriyet zihniyeti ve daha yüksek düzeyde psikolojik tepki (insanların özgürlüklerinin kısıtlandığı veya tehdit altında olduğu algılandığında nasıl tepki verdiklerini tanımlamak için kullanılan klinik bir terim) sergiledikleri kaydedildi. Bu tepki örüntüsü bazı bireylerin neden kripto paraları genellikle değişken ve merkeziyetsiz doğasına çekildiğinin ardındaki motivasyonlara dair içgörüler sunuyor.
Norm Dışı Kişilik Özellikleri de Tespit Edildi
Araştırmacılar, kripto para yatırımcılarının normatif olmayan ve potansiyel olarak uyumsuz bazı özelliklerle ilişkili olduğunu vurguladı. Kripto para satın alan bireylerin ortalama olarak komplo teorilerine inanma, aşırılık yanlısı grupları destekleme ve popülist duyguları ifade etme olasılıklarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Çalışmada ayrıca erkek olmak, mağdur zihniyetine sahip olmak ve ana akım olmayan kaynaklardan haber tüketmeyi tercih etmek gibi kripto para yatırımcılarının demografik ve davranışsal belirleyicilerine de dikkat çekildi.
Bununla birlikte araştırmacılar nispeten küçük örneklem büyüklüğü ve katılımcıların kişilik özelliklerinin kendi bildirdikleri doğası dahil olmak üzere bulgularındaki sınırlamaları kabul ettiler. Katılımcıların profillerini doğrulamak için standartlaştırılmış psikolojik testlerin kullanılıp kullanılmadığı belirtilmedi. Bu da sonuçların daha geniş uygulanabilirliği konusunda soru işaretlerine neden oldu.
Araştırma, tüm kripto para yatırımcılarının bu özellikleri sergilediğini iddia etmese de bir bireyin kripto paralarla ilgilenme kararını etkileyebilecek karmaşık psikolojik durumuna ışık tutuyor. Bulgular, psikoloji ve hızla gelişen kripto para dünyasının kesişimine kışkırtıcı bir bakış sunarken, kişilik faktörlerinin kripto paraların benimsenmesinde ve ticaretinde önemli bir rol oynayabileceğini düşündürüyor.