Kripto Para Piyasasını Manipüle Etmekle Suçlanan CEO ABD’ye İade Edildi!

Rus uyruklu Gotbit CEO’su Aleksei Andriunin ABD’ye iade edilerek mahkemeye

Rus uyruklu Gotbit CEO’su Aleksei Andriunin ABD’ye iade edilerek mahkemeye çıkarıldı. Kendisine yöneltilen suçlamalar arasında piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılık yer alıyordu. Andriunin’in müşterileri adına kripto para piyasasını manipüle ettiği iddialar arasındaydı.

Federal Mahkemede Yargılanıyor

ABD Massachusetts Bölge Savcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre Gotbit’in kurucusu Aleksei Andriunin bugün mahkemeye çıkarıldı. Hakkında “elektronik dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu için komplo kurma” suçlamasıyla büyük jüri tarafından iddianame hazırlandı.

Savcılığın açıklamasına göre Andriunin geçtiğimiz yıl ekim ayında Portekiz’de gözaltına alındı. Yetkililer onun ve diğer bazı kişilerin sahte kripto para şirketleri kurarak yatırımcıları yanılttığını, kripto paralar hakkında yanlış beyanlarda bulunduğunu ve işlem hacmini yapay olarak şişiren “wash trade” (göstermelik işlemler) gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

Kripto Para Düzenlemeleri ve ABD’nin Yeni Tutumu

Andriunin’in yargılanması ABD’nin kripto düzenlemelerine yönelik yaklaşımının değiştiği bir dönemde gerçekleşiyor. Donald Trump’ın Ocak ayında başkanlık görevine başlamasıyla ABD hükümetinin kripto para sektörüne daha sıcak bakmaya başladığı belirtiliyor. Ancak bu değişimin piyasa manipülasyonu gibi suçlara nasıl yansıyacağı belirsizliğini koruyor.

Gotbit dışında, ZM Quant, CLS Global ve MyTrade gibi diğer şirketlerin de geçtiğimiz yıl benzer suçlamalarla gündeme geldiği kaydedildi.

CoinMarketCap Listeleri İçin Manipülasyon İddiası

Savcılık Andriunin’in 2019’da verdiği bir röportajda kripto para projelerinin CoinMarketCap gibi büyük platformlarda listelenebilmesi için işlem hacmini yapay olarak artıran bir kod geliştirdiğini söylediğini iddia ediyor. Wash trade yöntemiyle kripto paraların işlem gördüğü izlenimi yaratılarak borsalarda daha cazip hale getirilmesi amaçlanmıştı.

ABD yasalarına göre elektronik dolandırıcılık suçu 20 yıla kadar hapis cezası gerektirebilir. Ayrıca üç yıl denetimli serbestlik, 250 bin dolara kadar para cezası ya da suçtan elde edilen kazancın iki katı kadar tazminat ödenmesi söz konusu olabilir. Yetkililer soruşturmanın devam ettiğini ve başka isimlerin de yargılanabileceğini belirtti.