Türkiye’de geçen yıldan bu yana gündemden düşmeyen ve beraberinde neler getireceği büyük merak konusu olan kripto para piyasasının düzenlenmesi konusunda yapılan çalışmalarda sona gelindiği bildirildi. NTV‘den Özgür Akbaş’ın özel haberine göre, söz konusu kripto para düzenlemesi 10-12 maddeden oluşacak.
İddiaya göre düzenleme çalışmalarında, bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması görüşü ağır bastı ve bu bağlamda düzenlemeyle bireysel yatırımcıya vergi getirilmemesi gündemde.
Kripto para borsalarına sermaye şartı getirileceği, bu hizmetleri veren şirketlerin sermayesinin bir milyar TL’nin altında olmaması yönünde ortak bir görüş bulunduğu belirtiliyor. Bununla birlikte sermaye şartındaki rakama, yapılan piyasa çalışmasının ardından karar verilecek. Yurt dışında yer alan ve Türkiye’ye de hizmet veren kripto para borsalarının Türkiye’de yerleşik sistem altyapısı kurmasına ilişkin maddenin de düzenlemede yer alması bekleniyor.
Bireysel yatırımcının korunması hususunda bankacılık düzenlemesine benzer bir yapı öngörülüyor. Buna ek olarak, kripto paraların nasıl saklanacağına ilişkin bir düzenleme de getirileceği tahmin ediliyor.
24 Aralık’ta kripto para piyasasının düzenlenmesi çalışmalarına başlayan AK Parti, o tarihlerde 30’a yakın olan yerel borsa sayısının bir aylık süreçte 80’e çıktığı belirtiliyor.
Düzenleme çalışmaları kapsamında son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Binance, BtcTurk ve Paribu’nun yetkilileriyle TBMM’de bir araya gelmişti.
Geçtiğimiz günlerde ise AK Parti MYK toplantısında metaverse ve kripto paralar gündeme gelmiş, toplantının ardından basına konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında konuya ilişkin parti içi bir forum düzenleneceği bilgisini vermişti. Çelik, Erdoğan’ın bu konuların hukuki altyapısının çalışılması konusunda ilgili birimlere talimat verdiğini de eklemişti.