ABD Temsilciler Meclisi, Federal Rezerv’in kripto para birimleriyle olan ilişkisini büyük ölçüde sınırlandıracak olan H.R 5403 veya “Kevin McCarthy’nin CBDC Gözetim Karşıtı Devlet Yasası” ve bir menkul kıymeti neyin tanımladığını açıkça belirlemek için tasarlanan H.R 4451 veya “Menkul Kıymetler Netlik Yasası” olmak üzere iki önemli yasa tasarısını oylamaya hazırlanıyor. Her ikisi de ABD’deki dijital para birimlerinin ve menkul kıymetlerin finansal ortamını ve düzenlemesini önemli ölçüde değiştirebilir ve dijital para ve kripto şirketlerine daha özelleştirilmiş bir yaklaşımı savunarak Federal gözetimi ortadan kaldırabilir ve düzenleyici yükleri azaltabilir.
Yasalar Ne Getirecek?
H.R 5403, Federal Rezerv’in Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini (CBDC’ler) doğrudan bireylere ihraç etmesini veya para politikasını yürütmek için CBDC’leri kullanmasını engellemeyi amaçlamaktadır. Yasa ayrıca Hazine Bakanlığı’nın CBDC ihracını yönlendirmesini de durduracaktır. Amaç, vatandaşları olası mali denetim ve kontrolden korumaktır.
H.R 4451, bir menkul kıymetin tanımını netleştirmeyi önermekte ve yatırım sözleşmesi varlıklarını düzenleyici amaçlar için bu şekilde muamele görmekten açıkça muaf tutmaktadır. Bu yasa tasarısı, kripto para birimlerinin federal yasalar kapsamında nasıl algılandığını ve ele alındığını önemli ölçüde etkileyerek potansiyel olarak daha net bir düzenleyici çerçeve sağlayabilir ve kripto alanında yenilik ve yatırımı teşvik edebilir.
Bu yasa tasarıları, ABD Senatosu’nun kısa süre önce Personel Muhasebe Bülteni 121’i (SAB 121) iptal etme kararını takip ederek, her iki tarafın da dijital para ve varlık düzenlemesine yönelik artan yasama ilgisini göstermektedir. Ayrıca, Kripto Konseyi İnovasyonu (CCI) ve Coinbase ve Gemini gibi önde gelen firmalar, 21. Yüzyıl için Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası (FIT 21) adlı bir başka ilgili yasa tasarısına destek verdiklerini ifade ettiler.
Kapsayıcı Bir Düzenleme
FIT 21, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ve SEC arasında paylaşılan kripto varlıklar için kapsamlı bir düzenleyici çerçeveyi savunmakta, fon ayrımı, risk açıklamaları ve çıkar çatışması düzenlemeleri gibi müşteri koruma önlemlerini vurgulayarak dijital varlık piyasasının genel istikrarını ve şeffaflığını artırmaktadır.
Bu yasama faaliyetleri ortaya çıktıkça, yasa koyucuların dijital para birimlerini ve varlıkları nasıl daha ciddiye aldıklarını ve vatandaşları ve yatırımcıları korumaya devam ederken yeniliği teşvik etmenin yollarını araştırdıklarını göstermektedir. Bunlar dijital ekonominin evrimine yönelik çok önemli adımlardır ve kripto para birimlerinin ve dijital varlıkların ana akım finansal yapılara giderek daha fazla dahil olduğunu göstermektedir.