Kenya şilini değer kaybetmeye devam ederken Kenya Merkez Bankası’nın Bitcoin 100.957,00 $’e (BTC) geçme teklifinde bulunması Bitcoin’in benimsenmesi konusunda çok önemli bir yol katetmesini sağlayabilir.
Merkez Bankası Başkanı Patrick Njoroge, Bitcoin’in Kenya’nın sorunlarını Uluslararası Para Fonu tarafından teşvik edilen devalüe eden ulusal para birimi ile çözebileceğini söyledi. Kısaca oyunun kurallarını değiştirmek isteyen banka, temel para birimini Bitcoin’e çevirmek için yaptıkları çalışmaları duyurdu.
Kenya Merkez Bankası Bitcoin’e Geçecek mi?
Kenya’nın ulusal para birimi şilini, 2010’dan bu yana ABD dolarına kıyasla değerinin yaklaşık %50’sini kaybettiği için son on yıldır düşüş eğilimi gösteriyor. Sadece geçen yıl, şilin dolar karşısında neredeyse %10 değer kaybetti.
Ülkenin Merkez Bankası Başkanı, COVID-19 salgınının görünen etkilerinin yanı sıra, Uluslararası Para Fonu’nu da şilinin zayıflamasından sorumlu tuttu.
Sonuç olarak kurum, ülkenin sorunlarını çözmek için oldukça radikal bir plan önerdi. Bitcoin’e geçiş yapmak. Njoroge’ye göre şimdiye kadar başka hiçbir ülke bunu yapmadığı halde böyle bir hareket kabul edilebilirse BTC’nin Kenya’nın acısını sona erdirebileceğine inanıyor.
Bitcoin’e geçme kararımız hem taktiksel hem de mantıklı. Para birimimiz Kenya Şilininin aşırı değerlendiğini iddia eden IMF için kum torbası olmuştur. Bu, Kenya Şilini üzerinde çok fazla baskıya yol açtı ve ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi oldu. Çok fazla değer kaybediyoruz çünkü IMF’den biri yatağın yanlış tarafında uyandı. Bitcoin buna bir son verecek.
Njoroge, lider kripto para biriminin Kenya’yı Forex değişim kayıplarından koruyacağına ve fiyatı artmaya devam ettikçe ülkenin ulusal borcunu bile düşüreceğine inanıyor.
Kenya Birçok Ülkeye Örnek Olabilir
Bitcoin, son bir yıl içerisinde birçok kurumsal şirket tarafından kabul gördü ancak şimdiye kadar hiçbir merkez bankası Bitcoin için bir adım atmadı. ECB Başkanı Christine Lagarde, kısa süre içerisinde böyle bir hareketin “söz konusu olmayacağını” belirtti.
Ancak Kenya, benzer durumdaki diğer birçok ülkenin izleyebileceği bir örnek oluşturabilir.
Kenya’dan bir ekonomist ve yoksulluk danışmanı olan Mihr Thakr da bu inancı destekledi. Gelişmekte olan ülkelerin kripto para birimini hem bir gelir kaynağı olarak kullanabileceklerini hem de baskıcı finansal sistemlere karşı bir duruş sergileyebileceklerini belirtti.
Kimse bir hükümetin böyle bir duruma öncülük etmesini beklemiyordu. Bu yüzden Kenya hükümetinin bu hamlesi kripto para dünyasını şaşırttı. Daha fazla hükümetin takip etmesini bekliyoruz, ancak Kenya şimdiden herkesten bir adım önde.
Her durumda, Kenya gerçekten de Bitcoin ile ilgili planlarını gerçekleştirirse, bunun kripto para biriminin benimsenme oranı ve değeri üzerinde ani bir etkisi olabilir.