Avrupa Komisyonu, Avrupa Blockchain Sandbox girişimine (EBSI) katılmak üzere Iota’nın Web3 Identification (ID) çözümünü seçti. Iota için önemli bir adım olan bu seçim, Web3 ID çözümünün dağıtık defter teknolojisi (DLT) ve tokenizasyon kullanarak Müşterini Tanı (KYC) süreçlerini büyük ölçekte dönüştürme potansiyelini ortaya koyuyor.
DeFi İçin Önemli Adım
AB Komisyonu 13 Haziran’da EBSI’nin ikinci aşamasının katılımcılarını açıkladı. Açık kaynaklı bir dağıtık defter ve kripto para ekosistemi olan Iota, seçilen projeler arasında yer aldı. Bu takdir, Iota’nın Walt.id, IDnow, Bloom Wallet ve HAVN gibi ortaklarla geliştirdiği Web3 ID çözümünün arkasındaki işbirlikçi çabaları vurgulamakta.
Iota, Web3 ortamında KYC ve gizlilikle ilgili yasal tartışmaların önünü açtığı için bu seçimi büyük bir başarı olarak görüyor. Bu, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve bunun nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda artan düzenleyici odaklanma göz önüne alındığında özellikle önemli.
Bu Süreçte Kimler Yer Aldı?
AB Komisyonu tarafından 2023 yılında başlatılan EBSI, çeşitli sektörlerde DLT çözümleri için bir test alanı olarak hizmet vermektedir. En fazla 20 projeden oluşan her aşama, test ve doğrulama için kontrollü bir ortamdan yararlanıyor. Katılımcılar ayrıca, yenilik ve uyum için işbirliğine dayalı bir atmosferi teşvik ederek, AB genelindeki düzenleyicilerle doğrudan iletişim kurma fırsatına da sahipler.
Mevcut aşamada Iota’nın yanı sıra RealEstate.Exchange (REX) DigiShares, belgeler ve işletmeler için Blockchain DoxyChain, akıllı sözleşme ve Blockchain güvenlik projesi Hacken ve yapay zeka merkezli bilgi altyapısı projesi Origintrail gibi projeler yer alıyor. Bu projeler toplu olarak Blockchain alanındaki çeşitli uygulamaları ve yenilikleri temsil etmekte.
Iota Ne Yapacak?
Iota’nın Web3 ID çözümü, genellikle verimsizlikler, yüksek maliyetler ve gizlilik sorunlarıyla boğuşan geleneksel KYC süreçlerini elden geçirmeyi amaçlıyor. Çözüm, kişisel veriler üzerinde güvenliği ve kullanıcı kontrolünü artırmak için DLT ve tokenizasyondan yararlanan yeniden kullanılabilir bir KYC sistemi öneriyor. Süreç, AB Kara Para Aklamayı Önleme (AML) ve KYC düzenlemelerine uygunluğu sağlamak için IDnow tarafından uzaktan tanımlamayı içeriyor.
Doğrulanan kimlik daha sonra tokenize ediliyor ve kullanıcının cüzdanında, kişisel bilgileri ifşa etmeden kimlik doğrulaması için çeşitli Web3 uygulamalarında kullanılabilen ruha bağlı bir token olarak saklanıyor. Bu yaklaşım, AB’nin bir dijital kimlik şeması uygulamaya yönelik daha geniş girişimiyle uyumlu bir hamle. 21 Mayıs’ta AB, Avrupa Dijital Kimlik (EUDI) yönetmeliğini güncelleyerek üye devletlerin 2026 yılına kadar tüm vatandaşlara ve sakinlere en az bir AB dijital kimlik cüzdanı sağlamasını zorunlu kıldı. Dijital kimlik cüzdanı, üniversite diplomalarından tren biletlerine kadar belgeleri elektronik olarak imzalamak ve saklamak için tasarlandı.