Reuters’in haberine göre, Hindistan Merkez Bankası (RBI), gelecek yılın ilk çeyreğinde ilk merkez bankası dijital para birimini (CBDC) piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
RBI Ödeme ve Ödeme Departmanı’nın genel müdürü P. Vasudevan, pilot projenin gelecek yılın ilk çeyreğinde başlatılabileceğini söyledi.
Merkez bankası dijital para birimleri, bir ülkenin resmi para birimine veya temelde fiat para biriminin dijital versiyonuna bağlı dijital varlıklardır. Hindistan örneğinde, CBDC’ye dijital rupi ismi verilecek ve değeri ulusal para birimi olan Hindistan rupisine endeksli olacak.
RBI, geçmişte ilk CBDC’sinin Aralık ayına kadar hafif bir şekilde lansmanını planlıyordu, ancak merkez bankasının taahhüt ettiği resmi bir zaman grafiği veya yol haritasının olmamasından dolayı lansman ertelenmişti. RBI, artık CBDC’nin ilk prototipinin piyasaya sürmeyi ve bakımıyla bağlantılı mevcut sorunları ve altta yatan sorunları ele almayı dört gözle bekliyor.
Kripto para piyasasında halihazırda mevcut olan stablecoin’lere kıyasla, RBI’nın çok daha geniş bir kullanım alanına ve daha fazla ağ yüküne hazır olması gerekiyor. Vasudevan, RBI’nin CBDC’nin hangi segmenti, toptan veya perakende hedeflemesi gerektiği, doğrulama mekanizması ve dağıtım kanalları da dahil olmak üzere diğer konularla ilgili çeşitli konuları ele aldığını da ekledi.