Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari kripto para birimlerinin ödeme aracı olarak kullanımının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Wisconsin’deki bir etkinlikte konuşan Kashkari’nin görüşleri çok tuhaf. Buna göre kripto paraların genellikle yasa dışı faaliyetlerle ilişkilendirildiğine dikkat çekti. Bu açıklamalar haliyle kripto dünyasında büyük yankı uyandırdı.
Kripto Paralarla Ödeme Yapılmıyor
Kashkari mal ve hizmet ödemelerinde kripto para birimlerinin kullanımının son derece sınırlı olduğunu belirtti. Hatta çoğunlukla yasa dışı işlemlerde mesela uyuşturucu ticaretinde kullanıldığını iddia etti. Ona göre kripto paralar spekülatif bir yatırım aracı olmaktan öteye gidemiyor. Aslında Kashkari geçmişte de kripto paralarla ilgili oldukça sert eleştirilerde bulunmuştu. 2022’de yaptığı bir konuşmada kripto paraları “dolandırıcılık, abartı ve gürültü” olarak tanımlamıştı.
Eleştiriler özellikle Bitcoin’in para birimi ya da bir yatırım aracı olup olmadığına dair tartışmaları daha da alevlendirdi. Kashkari Bitcoin’i “dijital altın” olarak gören yaklaşımlara da karşı çıktı. Buna göre kripto paraların ödemelerde rol oynayamayacağını kaydetti. Ancak burada biraz da peşin hükümlü davranıyor gibi değil mi?
Kripto Para Savunucuları Geri Adım Atmıyor
Tabii ki bu açıklamalar kripto para savunucularının tepkisini çekti. Kripto para analisti Adam Cochran, Kashkari’nin bu iddialarına karşı oldukça sert çıktı. Cochran kripto paraların ödeme aracı olarak küçümsendiğini belirterek büyük ödeme şirketleri olan Stripe’ın stablecoin girişimi Bridge’i 1.1 milyar dolar karşılığında satın aldığını hatırlattı.
Bu adım, Cochran’a göre, kripto paraların ödeme sistemlerinde gelecekte nasıl bir potansiyele sahip olduğunun göstergesi. Cochran ayrıca stablecoin ödemelerinin Blockchain teknolojisinin en önemli kullanım alanlarından biri olduğunu vurguladı.
Stablecoin’ler, aracı kurumları devre dışı bırakarak düşük maliyetli havale işlemlerini mümkün kılıyor. Ayrıca ABD dolarının küresel baskınlığını güçlendiriyor. Bunu göz ardı etmek pek de akıllıca olmaz, değil mi?