Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kripto yasası hazır yakında meclise gelecek” açıklamasının ardından, Türkiye’de kripto para piyasasını nasıl bir düzenlemenin beklediği tartışılmaya başlandı.
Türkiye’de kripto paralara yönelik ilk yasal adım 16 Nisan 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yönetmeliğine göre kripto paralar ile doğrudan ve dolaylı yoldan yapılan ödemelerin tamamının 30 Nisan 2021 tarihi itibari ile tamamen yasaklanmasıyla atıldı.
Yayımlanan yönetmelikte önemli unsurlardan birisi de kripto paraların tanımlanması oldu. Resmi Gazete’de kripto paralar şu şekilde tanımlandı:
Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.
Resmi Gazete’de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Dair Yönetmelik” açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
“Telafisi Olmayan Zararlara Yol Açabilirler”
Kripto paralar için yayımlanan yönetmeliğin ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yaptığı açıklamada, kripto paraların herhangi bir merkeze bağlı olmaması, denetim mekanizmalarından uzak kalması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklığa sahip olması, anonim yapıları nedeniyle yasadışı ticaretlerde kolaylıkla kullanılması ve gerçekleştirilen işlemlerin geri alınamaması gibi nedenlerden dolayı telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabileceğinin vurgusu yapıldı.
Muhalefetten Gece Yarısı Düzenlemesine Eleştiri
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe tepki göstererek, kararın gece yarısı alınarak, sektörün öncüleri ile istişare edilmeden böyle bir kararın alınmasını sert bir şekilde eleştirdi.
Yine bir geceyarısı zorbalığı, kurtulamadılar bu zihniyetten. İlla geceyarıları bir akılsızlık yapacaklar. Böyle kararlar verilmeden önce tüm paydaşlarla konuşulur. #Kripto kararını kime danıştın ey iktidar? Bu konunun tüm paydaşları ile oturup, istişarelerde bulunacağım.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) April 16, 2021
Muhalefet ile birlikte sektörde bulunan uzmanlar, kararın bir düzenlemeden ziyade yasaklama olmasına tepki göstererek, düzenlemeye yasakla başlayan otoritelerin sektörün faydalarından yararlanamayacağı vurgusunu yaptılar.
“Biz Çin Gibi Davranmayız”
Kripto paralar ile yapılan ödemeleri yasaklayan kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Gelir İdaresi, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) uzmanların katılımı ile düzenlenen çalıştayda, öncelikle kripto para yatırımcısının korunması ve kripto para alım satımı yapılan platformlarının, belirlenecek asgari bir sermaye ile kurulmasının ve bu platformlarının sıkı bir şekilde denetlenmesinin önemine dikkat çekildi.
Türkiye her ne kadar kripto paralar için düzenlemelere yasaklarla başlamış olsa da, diğer bir yandan BDDK yetkileri tarafından çalıştay sonrası yapılan açıklama “Türk Kripto Para Topluluğu” için sevindirici oldu.
Biz kapalı bir ekonomi değiliz. Çin gibi davranamayız. Piyasa koşullarına göre hareket etmemiz gerekiyor.
Çalıştayda ortaklaşa varılan kararlar doğrultusunda, kripto para piyasasında faaliyet gösteren şirketler için öncelikle lisans, asgari sermaye şartı ve bu şirketlerde çalışan kişiler için SPK lisansı zorunluluğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz ettiği yasal düzenlemenin içeriğinde olması bekleniyor.
“Kripto Paraların Bir Asli Değeri Yok”
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kripto palar için yayınladığı raporda, kripto para borsaları ilk kez kripto varlık hizmet sağlayıcıları olarak adlandırılması bir ilk oldu. TCMB’nin raporunda kripto paraların bir asli değeri yoktur ve aşırı oynaklığı sahiptir açıklaması yapıldı. Raporda ayrıca, kripto varlık alanındaki hizmet sağlayıcılarının belirli bir düzenlemeye tabi olmamalarından kaynaklı olarak vatandaşların büyük çapta dolandırıcılık ve suistimaller ile karşı karşıya olduğu vurgusu yapıldı.
Kripto Para Borsaları Düzenleme İstiyor
Türkiye’de ve küresel çapta faaliyet gösteren, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsaları belirli bir yasal çerçeve içerisinde hizmet vermek istediklerini sıklıkla dile getiriyorlar. Çünkü, mantıklı bir yasal çerçeve içerisinde faaliyet göstermek, kripto para borsalarını belirsizlikten kurtaracak ve rahatlıkla belirli bir merkez seçebilecek, belirli oranlarda vergi ödeyecek ve tamamen yasal kuruluşlar haline gelecekler.