Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Coingecko 2024 Üçüncü Çeyrek Raporu! Kripto Para Piyasası Neden 2.33 Trilyon Dolar Seviyesinde Kaldı?

Kripto para piyasası üçüncü çeyrekte %1 değer kaybederek 2.33 trilyon dolarda dengelendi. Bitcoin piyasa hakimiyetini artırırken, Ethereum gerileme yaşadı. Merkezi borsalarda işlem hacmi %14.8 düşüş gösterdi.

Kripto para piyasası üçüncü çeyrekte %1 değer kaybederek 2.33 trilyon

CoinGecko, 2024 yılının üçüncü çeyreğine dair kripto para piyasası raporunu açıkladı. Rapora göre piyasanın toplam değeri 2.33 trilyon dolar seviyesinde sabit kaldı. Jeopolitik olaylar, piyasalardaki dalgalanmaların başlıca nedeni olarak dikkat çekerken özellikle ABD Merkez Bankası’nın faiz kararları ve Japonya’nın beklenmedik faiz artışları bu dalgalanmalara yol açtı. Gelin, raporun öne çıkan detaylarına birlikte göz atalım:

Kripto Para Piyasasında Değer Kaybı

Kripto para piyasasının toplam değeri üçüncü çeyrekte %1 oranında azalarak çeyrek sonunda 2.33 trilyon dolar seviyesinde dengelendi. Temmuz ayında 2.61 trilyon dolar ile zirveye ulaşan piyasa, özellikle 6 Ağustos’ta küresel ekonomik görünümdeki zayıflık nedeniyle sert bir düşüş yaşadı. Ortalama günlük işlem hacmi de ikinci çeyreğe kıyasla %3.6 gerileyerek, 88 milyar dolara düştü. Bu hacimdeki düşüş aslında beklenmedik değildi. Çünkü genel ekonomik koşullar piyasaları oldukça etkiledi.

Coingecko 2024 Üçüncü Çeyrek Raporu! Kripto Para Piyasası Neden 2.33 Trilyon Dolar Seviyesinde Kaldı? - 1
Coingecko 2024 Üçüncü Çeyrek Raporu! Kripto Para Piyasası Neden 2.33 Trilyon Dolar Seviyesinde Kaldı? - 1

Bitcoin, piyasa hakimiyetini artırarak %53.6’ya ulaşırken Ethereum’un payı %13.4’e gerileyerek bu dönemin en büyük kayıplarını yaşadı. Bir yanda Bitcoin’in piyasa hakimiyeti güçlenirken Ethereum’un bu çeyrekteki gerilemesi dikkat çekiciydi. Aslında bu durum kripto piyasasındaki genel eğilimlere paralel bir gelişmeydi.

Altın ve Bitcoin Kıyaslaması

CoinGecko raporunda altının üçüncü çeyrekte %13.8’lik bir artışla değer kazandığı ifade edilirken Bitcoin’in performansı daha sınırlı kaldı. Özellikle Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışı ve ABD’nin faiz indirimleri sonrası altın, değer kazanmaya devam etti. Bitcoin ise küresel ekonomik koşullardaki belirsizlikten olumsuz etkilendi ve daha zayıf bir performans sergiledi. Altın her zaman güvenli liman olarak görülse de, Bitcoin’in bu dönemde gösterdiği performans yatırımcıları ikiye bölmüş durumda. “Altın mı, Bitcoin mi?” sorusu yine gündemde.

Ethereum’un Layer-2 (L2) çözümleri ise %17.2 oranında büyüme gösterdi. Base ağı üçüncü çeyrekte yapılan tüm işlemlerin %42.5’ini gerçekleştirerek en aktif Layer-2 olarak ön plana çıktı. Ethereum’un burada attığı adımlar, piyasanın geleceği için umut verici.

Merkezi Borsalarda İşlem Hacmi Düşüşte

Merkezi kripto para borsalarındaki (CEX) işlem hacmi üçüncü çeyrekte %14.8’lik bir düşüşle 3.05 trilyon dolara geriledi. Binance halen en büyük merkezi borsa olmasına rağmen piyasa payı %40’ın altına düştü.

Bu durum Binance’in hakimiyetinin azaldığını işaret ederken Crypto.com ikinci en büyük spot borsa olarak yükselişe geçti. Merkezi borsalardaki işlem hacmindeki bu düşüş aslında genel piyasa durgunluğunun bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Kripto piyasasının “bekle-gör” tavrı, işlem hacimlerini düşürmüşe benziyor.