Çin’in son kripto para ve madencilik yasağının ardından operasyonlarını ülke dışına taşımak zorunda kalan, özellikle Kazakistan’a göç eden madenciler yeni bir kısıtlama ile karşı karşıya!
NeftegazRu tarafından yayınlanan habere göre, birçok kripto para madencisi Çin’den kaçarak komşu Kazakistan’a taşındıktan sonra, yerel yetkililer kripto paraları benimsedi ve madencilik cihazlarıyla gelen kripto para madencilerini memnuniyetle karşıladı. Kazakistan parlamentosu, 2020’de kripto paraları ve kripto para madenciliğini yasallaştırmak için bir yasa çıkardı. Nitekim çok sayıda elektrik kesintisinin yaşanmasıyla madencilerin operasyonlarında elektrik kullanmalarına izin veren karardan dolayı pişman gibi görünüyorlar.
Kazakistan, Çin’den Gelen Madencileri Ağırlıyor
Birçok madencilik şirketinin Çin sınırlarından çıkarak Kazakistan’a gitmeye başlamasından ve yanlarında madencilik cihazlarını getirmesinin ardından, son günlerde ülkede çok sayıda elektrik kesintisi yaşandı.
Yetkililer, bölgede üretilen kömür bazlı enerjiyi kullanarak Kazakistan’ı bir kripto para madenciliği merkezine dönüştürmeyi planlayarak onları memnuniyetle karşılaşmıştı. 2020’de ülkedeki elektriğin yüzde 90’ı fosil yakıtlar kullanılarak üretildi.
Madenciler ülkenin en büyük enerji tüketicileri haline geldi. 2020’de geçirilen tasarıyla, kripto para broker’larının yanı sıra madencilik de yasallaştı. Tasarıya göre, kripto para madencileri vergi ödeyecek ve hükümetten yatırım alacaktı. Tasarının onaylanmasının ardından ülkede 13 madencilik çiftliği faaliyete geçti, yaklaşık 188 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Kazakistan hükümeti, 2025 yılına kadar kripto para madenciliğine yapılan yatırımların 1.2 milyar dolara çıkmasını bekliyor.
Çin, 2021 yazında madencilere daha fazla baskı yapmasıyla daha fazla madenci operasyonlarını Çin’in dışına taşımak zorunda kaldı ve özellikle Kazakistan’da çalışmaya devam ederek ülkeyi ikinci en büyük kripto para madenciliği merkezi haline getirdi.
Yetkililerden Madenciliğe Kısıtlama Getirilmesi Önerisi
Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Kazakistan’ın küresel madencilikteki payı 2019’da sadece yüzde 1,4 iken şu anda yüzde 18’in üzerine çıkmış durumda. Ülkede yaklaşık 250 bin madencilik cihazının çalıştığı ve büyük miktarda elektrik tüketiminin söz konusu olduğu tahmin ediliyor.
30 Eylül’de ülkenin enerji bakanı Magzum Mirzagaliyev, madencilerin gelişinin ardından bir yılda enerji tüketiminin yüzde 2’den yüzde 7’ye yükseldiğini söyledi. Mirzagaliyev, mükümetin madencilik çiftliği başına 1 MW ve genel olarak bu sektöre 100 MW’lık kısıtlama getirmesini önerdi.
Madenciler, yetkililerin vergi ödeyenleri kısıtlamak yerine yasadışı madencilere karşı sert önlemler alması gerektiğini söyleyerek bu öneriyi eleştiriyle karşıladı.