Bitcoin 96.607,00 $ Aralık ayının üçüncü haftasında yüzde 15’lik değer kaybıyla Ağustos’tan bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşadı. Uzmanlar bu düşüşün küresel likidite sıkışıklığıyla bağlantılı olduğunu belirterek baskıların devam etmesi durumunda Bitcoin’in fiyatının 20 bin dolar daha gerileyebileceği uyarısında bulunuyor. Ancak Bitcoin’in bu olumsuz makroekonomik etkilere karşı dengeleyici bazı iç dinamikleri de bulunuyor.
Küresel Likidite Düşüşü Piyasayı Nasıl Etkiliyor?
The Kobeissi Letter tarafından paylaşılan verilere göre Bitcoin fiyatı Küresel Para Arzı (Global M2) ile 10 haftalık bir gecikmeyle yüksek bir korelasyon gösteriyor. Son iki ayda Global M2 4,1 trilyon dolar azaldı ve bu durum Bitcoin fiyatlarının daha da düşebileceğine işaret ediyor.
Ekim ayında 108,5 trilyon dolarla rekor seviyeye çıkan Global M2 şu anda 104,4 trilyon dolara gerileyerek Ağustos ayındaki seviyelere dönmüş durumda. Bitcoin’in bu ekonomik metriklerle ilişkisi göz önüne alındığında uzmanlar fiyatlarda 20 bin dolara kadar düşüş bekliyor.
Joe Consorti BTC saklama şirketi Theya’nın büyüme yöneticisi bir ay önce benzer göstergelere dayanarak Bitcoin’de yüzde 20-25’lik bir düzeltme öngörmüştü. Bu tahmin mevcut düşüşlerle doğrulanmış gibi görünüyor.
Bitcoin BTC’nin İç Dinamikleri ve Gelecek Beklentileri
Bitwise araştırma direktörü André Dragosch ABD’deki likidite sıkışıklığı nedeniyle Bitcoin’in baskı altında kalmaya devam edeceğini öngörüyor. Ancak Dragosch Bitcoin’in artan likit olmayan arzının bu baskıları dengeleyebileceğine dikkat çekiyor. Daha yüksek likit olmayan arz Bitcoin’in kıtlık etkisiyle fiyatını destekleyebilir.
Dragosch “Bitcoin şu anda bir yanda ABD ve küresel likidite düşüşünün yarattığı olumsuz etkilerle diğer yanda ise arz eksikliğinden kaynaklanan zincir üstü olumlu etkilerle dengeleniyor. 2025 başlarında bu durum volatiliteye yol açabilir ancak uzun vadede olumlu zincir üstü faktörlerin olumsuz makro etkilerden ağır basacağını düşünüyorum” dedi.
Bitcoin haber yayına hazırlandığı sırada 94 bin dolar civarında işlem görüyor ve hafta sonu yüzde 6’lık bir düşüş yaşadı. Uzmanlar bu volatilitenin ilerleyen dönemde yatırımcılar için cazip alım fırsatları sunabileceğini belirtiyor.