Ethereum 3.651,42 $ Name Service’in (ENS) arkasındaki organizasyon ENS Labs adım attı, Buna göre Namechain adlı kendi Layer 2 ağını kurma hazırlığında. Ethereum Blockchain’i üzerine inşa edilen ENS ne yapıyor? ENS kripto para adreslerine okunabilir isimler kazandıran merkeziyetsiz bir isimlendirme sistemidir. Namechain’in lansmanının 2025 sonunda gerçekleşmesi hedefler arasında.
ENS’in Öne Çıkan Amacı: TVL Yerine Kullanıcı Deneyimi ve Namechain
ENS Labs Kurucu Ortağı Jeff Lau, Bangkok’taki “frENSday” etkinliğinde “Rolluplar için başarı ölçütü şu an TVL. Ancak bizim önceliğimiz bu değil” dedi. “ENS’in halihazırda bir kullanıcı tabanı var, bu yüzden diğer Layer 2’lerin öncelik vermediği şeyleri yapabiliyoruz.” eklemesini yaptı. Lau’ya göre ENS, kullanıcıların TVL odaklı değil kullanıcı deneyimini merkezde tutarak isimlendirme sistemine odaklanacak.
Namechain, işlem maliyetlerini düşürürken Ethereum’un güvenliğini koruyacak şekilde sıfır bilgi ispatı teknolojisiyle işlem ve uygulamaları ana Ethereum ağından bağımsız olarak gerçekleştirecek. Bu sistem diğer Layer 2 ağlarıyla birlikte çalışabilirlik sağlayacak. Ayrıca protokol dahilinde Layer 2 to Layer 2 köprüleme özelliğini paylaşacak.
ENSv2 ile Gelişmiş, Ucuz ve Erişilebilir Bir İsimlendirme
ENS Labs, Mayıs ayında duyurduğu ENSv2 protokolü ile gündeme gelmişti. Buna göre Ethereum Layer 2 ağlarına uyum sağlayan bir isimlendirme hizmetini genişletmeyi amaçlıyor. ENS Labs, yeni sistemle ne yapacağını açıkladı. İsim kaydı ve yönetim ücretlerinin Layer 1 ağlara kıyasla yüzde 99 daha ucuz olacağını belirtti. Lau, Namechain’in “Layer 2 agnostik” yani tüm Layer 2 ağlarına uyumlu yapısına vurgu yaptı. Buna göre kullanıcıların ENS yolculuğuna istedikleri Layer 2 ağından başlayabileceğini ifade etti.
Namechain’in üç ana önceliği hızlı sonuç alma, açık kaynak yazılım desteği ve ENS’in merkeziyetsiz yapısını koruma. Lau, “Başka bir Blockchain’de konuşlandırmak kullanıcı deneyimini protokole entegre etmeyi zorlaştırıyor. Ancak tüm katmanı kontrol edebileceğimiz bir yapıyla hareket ediyoruz. Böylece ENS ve isimlendirme için özel olarak bir rollup sunuyoruz,” dedi.
ENS, Eylül ayında PayPal ve Venmo’nun ENS’i ödeme platformlarına entegre ettiğini duyurmuştu. ENS Labs, o tarihte ENS’in zincir içinde 2 milyondan fazla ismin kayıtlı olduğunu belirtmişti. Diğer taraftan zincir dışında ise 4 milyondan fazla ismin kayıtlı olduğu ifadeler arasında.