AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Twitter hesabı üzerinden Türkiye’nin tartıştığı kripto para düzenlemesine ilişkin yeni bir açıklama yaptı.
Elitaş, “Kripto varlıklar ile ilgili üzerinde çalıştığımız konu; sistemi düzenleyici, kötü niyetlileri engelleyici, yatırımcıları koruyucu mağduriyeti önleyici nitelikte bir amaç taşımaktadır.” açıklamasında bulurken, “Kamuoyunda KANUN TASLAĞI diye ifade edilen metin bizim bilgimiz dahilinde değildir. Her kişi veya kurum taslak çalışması yapabilir, ANCAK SON SÖZ YÜCE MECLİS’İNDİR.” eklemesini yaptı.
Son zamanlarda kripto varlıklar ile ilgili düzenleme çalışmaları hakkında ortaya atılan iddialar tamamen asılsızdır. https://t.co/HWwzD06SN5
— Mustafa Elitaş (@mustafaelitas) January 6, 2022
Elitaş, yaptığı açıklama ile doğrudan Milliyet‘ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberini işaret etti. Kahvecioğlu’nun 6 Ocak’ta yayınlanan ve ismi belirtilmeyen kaynaklarına dayandırılan haberinde, kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin olarak “Devlet yüzde 40 vergi getirecekmiş gibi iddialar, yatırımcıyı tedirgin etmeye yönelik söylemler. Özel olarak vergi yok. Ama ortada bir işlem hacmi varsa diğer işlemler nasıl vergilendiriliyorsa bunda da durum aynı olacak.” bilgisiyle bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden yüzde 40 vergi iddialarını çürütmüştü.
Haberde, AK Parti’nin kripto paralara yasal çerçeve kazandıracak çalışmayı hızlandırdığı ve İngiltere, Japonya ve ABD’nin bu alanda yaptığı regülasyonların incelendiği kaydediliyor. Yine habere göre, kripto paralarda iki ayaklı bir yasal çerçeve oluşturulacağı, ilk ayakta yerel borsaların şeffaf, güvenli ve denetlenebilir hale getirilmesi ve orada işlem yapan kullanıcıların devlet tarafından korunması, ikinci ayakta ise bu işlemlerin niteliğine uygun finans zeminin hazırlanması olacağı yer alıyor.
Kaynaklar, ayrıca herhangi bir yasağın söz konusu olmayacağını da ifade ederken, “Burada herhangi bir yasak söz konusu olmayacak. Pandemi öncesi kripto para piyasasının büyüklüğü 400 milyon dolar iken şu anda 2 trilyonu aşmış durumda ve Türkiye işlem hacminde dünyada 5. sırada. Artık insanlar aracı kurumlarla uğraşmak istemiyor, bütün işlemlerini bu yolla yapmak istiyorlar. O nedenle en hızlı şekilde bu düzenlemeyi hayata geçirmemiz lazım. Kripto para, Türkiye’yi dünyada çok farklı ve iddialı bir konuma taşıyacak.” değerlendirmesinde bulunuyor.