Mayıs ayının sonu itibari ile hisse senetleri ve daha riskli varlıklar için yükseliş ile geçen bir ay oldu. Dow Jones Endeksi ve S&P 500 endeksi için art arda yükselişle geçen dördüncü en yüksek ay kapanışı yaşandı. Ancak bununla beraber Nasdaq’ın yüzde 1.5’dan fazla değer kaybetmesiyle birlikte teknoloji hisseleri nispeten zayıf halde kalmaya devam ediyor.
Döviz piyasalarında, Altın ve Emtia Borsası’ndaki euro-dolar vadeli işlemleri yüzde 0,25 artarak 1,22 seviyelerinin üzerinde güçlü bir duruş sergiledi. Bu arada, sterlin-dolar vadeli işlemleri Salı günü sabahın erken saatlerindeki işlemlerde, üç yılın en yüksek seviyesi olan 1,4248’e ulaştıktan sonra 1,42’nin üzerine çıktı.
Doların önemli para birimlerinin ağırlıklı sepeti karşısındaki değerini ölçen ABD Dolar Endeksi, 89.20 seviyeleri ile bu yılın Ocak ayında, en düşük seviyeyi gördü. Nisan ve Mayıs aylarında ise küresel piyasada dolar yüzde 3’ten fazla değer kaybına uğradı.
Mayıs ayının ikinci yarısında da piyasalarda pek bir değişiklik olmadı. Hisse senetleri erken dönemde yaşanan kayıpları azaltmaya devam ederken ve ABD Merkez Bankası ise faizi sabit tutmayı tercih etti.
Enflasyonist görünüm son günlerde geri plana atılmış gibi görünmesine rağmen kesinlikte yeniden ortaya çıkacaktır. Geçtiğimiz haftanın enflasyon verileri, kişisel tüketim harcamalarının daha az gıda ve enerji fiyatları olarak tanımlandığı ve FED’in enflasyonu ölçmek için tercih ettiği bir fiyat endeksi olan Core PCE, Nisan ayında gördüğü 0.4 seviyesinden, aylık yüzde 0,7’lik bir değer ile beklentilerin biraz üzerine çıktı.
Fiyatlarda yaşanan keskin artış, faizleri düşük tutmayı ve mevcut 120 milyar dolarlık aylık varlık satın alma planını sürdürmeyi taahhüt eden FED’in kararlarına alışmış gibi görünen piyasalardan bir tepki almadı.
FED, varlık alımlarının hızında bir düşüş olabileceğini öne sürmüş olsa da, fiyat baskılarının geçici olması, bir yükseliş trendine girilmesinin önünde bir engel olarak duruyor.
Enflasyona karşı geleneksel bir koruma olarak kabul edilen altın bile, PCE verilerinin açıklanmasından sonra canlandı ve bu ay son üç ayın en yüksek seviyesi olan 1,900 doları aşmayı başardı.
FED Toplantısı Ne Zaman?
FED, 15 ve 16 Haziran’da yeniden toplanacak ve toplantı sonrası ekonomi için yeni stratejiler açıklanacak. Piyasalar, gelecekteki FED toplantısı hakkında ipuçları ararken, bu sürede hem geleneksel hem de kripto para piyasasında oynaklığın artış göstermesi bekleniyor.
Mart ayındaki son FED toplantısında, dört FED yetkilisi 2022 yılından önce faiz artırımları öngörürken, 7 FED üyesi ise faiz artırımlarının 2023 yılında gerçekleştirilmesini savunuyor. Aralık ayındaki FED toplantısında ise yalnızca bir FED yetkilisi faiz artırımı bekliyordu.
FED üyeleri tarafından baz alınan noktasal grafikler, kısa vade içerisinde hisse senetleri piyasasında olumsuz durumlar yaşanacağını gösteriyor. Bazı ekonomistler noktasal grafiklerde bir değişiklik olmaması durumunda geçtiğimiz birkaç aydır hisse senetlerindeki artışın bir süre daha devam etmesini bekliyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Toplantısı Ne Zaman?
Küresel piyasalarda, euro-dolar ve sterlin-dolar vadeli işlemlerine ilişkin beklentiler güçlü kalmaya devam ediyor. 10 Haziran tarihinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) yeni bir toplantı düzenleyecek. Üst düzey ECB üyelerinden gelen söylemler, euro-dolar boğa koşusunun duracağı yönünde. 10 Haziran toplantısından aylık varlık alımlarında herhangi bir azalma olmayacağının kararlıştırılması, kısa vadede euro-dolar beklentilerine zarar verecektir.
Son olarak, pound-dolar vadeli işlemleri, Nisan 2018’deki gibi 1.4360 seviyelerinde gerçek bir yükseliş hareketi gerçekleştirebilir. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ülkenin 21 Haziran’da kesin olarak açılacağını açıklaması, sterlinin emsallerine karşın en fazla değer kazanan para olmasının önünü açtı.