2021, kripto para yatırımcıları için vahşi bir yolculuğun yaşandığı bir yıl oldu. En büyük kripto para birimi Bitcoin 100.640,00 $ ve en büyük altcoin Ethereum 4.041,47 $’un fiyatı yeni zirvelere yükseldi ve bir ödeme şekli olarak daha yaygın kabul görmeleriyle birlikte daha geniş kurumsal baskının geldiği görüldü. Aynı zamanda, aynı tür yükseliş vaatleriyle piyasada sayısız yeni kripto para biriminin ortaya çıktı.
Viridi Funds’ın operasyon başkanı David Khalif, TheStreet’e verdiği demeçte, “Bugün, Fantom veya AVAX veya Solana 238,40 $ veya Ethereum’un en fazla toplam değeri veya en çok kullanıcıyı kimin alacağı konusunda kazanan olup olmayacağından tam olarak emin değiliz. 2022’ye girerken, tüm bu Blockchain’ler arasında devam eden bir savaş olacak.” ifadelerini kullandı.
Peki 2022’de hangi altcoin alınmalı? İşte 2022’de yakından takip edilmesi gereken 5 altcoin.
2022’de Hangi Altcoin’e Yatırım Yapılmalı?
Chainlink (LINK)
Khalif, 2017 yılında Sergey Nazarov tarafından kurulan Ethereum tabanlı oracle ağı Chainlink’i yakından takip ettiğini söyleyerek 2022’de alınabilecek ilk altcoin olarak LINK’i işaret ediyor.
Chainlink, gerçek dünya verilerini otomatik olarak çevrimiçi sistemlere ekleyerek (örneğin, bir kaza meydana geldiğinde bir sigorta şirketini bilgilendirmek gibi) akıllı sözleşmeleri geliştirmek amacıyla tasarlandı. Akıllı sözleşmelerin kullanımı arttıkça Chainlink’in değeri de arttı. Altcoin’in fiyatı 2021’de bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.
Khalif, “Chainlink, tüm Blockchain’lerdeki projelere bağlanan ve bu projelerle ortak olan bir Oracle veri sağlayıcısıdır. Altyapının alanını oynamak için iyi bir yol.” diyor.
Avalanche (AVAX)
Bir diğer akıllı sözleşme platformu Avalanche, 2021’de fiyatı yüzde 3 bin 800’den fazla artarak 100 doların üzerine çıktığını gördü ve geçen yıl piyasa değerine göre en büyük 10 kripto para arasına girdi. Ether’e rakip olan Avalanche, akıllı sözleşmeleri ve diğer çeşitli çevrimiçi işlemleri güçlendirmek için Bitcoin teknolojisini kullanıyor.
Avalanche, oldukça yeni olmasına rağmen (2020’de piyasaya sürüldü), sözleşmelerini düzene sokmak isteyen şirketler için oldukça popüler. Avalanche ağında şu ana kadar 160 proje var ve projelerin sayısı sürekli olarak artıyor. Platformun ortakları arasında Deloitte gibi büyük şirketler bulunuyor.
SFOX ticaret platformunun kurucu George Melika, TheStreet’e verdiği demeçte, “Hedge fonları ve aktif trader’lardan oluşan müşterilerimizden gördüğüm trendlerden biri, akıllı sözleşme platformlarının gerçekten iyileşiyor olması. İnsanlar toplu yönetişim token’larının yanı sıra onlara da büyük yatırım yapıyor.” dedi.
Solana (SOL)
Solana’yı satın alma fırsatını kaçırıp kaçırmadığını merak edenler için (SOL’un fiyatı 2021’de yüzde 13 bin 800’den fazla arttı ve şu anda piyasa değeri açısından dünyanın en büyük beşinci altcoin), muhtemelen kaçırmamışsınızdır. Solana, düşük işlem ücretli bir platform ve daha hızlı işlem hızları ile projelerini Blockchain üzerinde başlatmak isteyenler arasında Bitcoin ve Ethereum karşısında en büyük rakip olarak kabul ediliyor.
Solana ağı daha fazla kullanıcı kazandıkça ve ana akım isim haline geldikçe, uzmanlar yakında Bitcoin ve Ethereum ile aynı seviyede bir ödeme biçimi olarak kabul görmeye başlayacağını tahmin ediyorlar.
Khalif, “2022’ye girerken, hala değeri patlama yapacak olan birçok kripto para fırsatı ve projesi olacak, ancak bu alanda şu anda kimsenin üzerinde çalışmadığı benzersiz bir çözüm sunmaları gerekiyor.” diyerek SOL’un bu noktada öne çıktığını belirtiyor.
Terra (LUNA)
Terra Blockchain’in yerel token’ı olan LUNA, 2021’in son bölümlerinde hakkında en çok konuşulan platformlardan biri olarak öne çıktı. LUNA, yaklaşık 25 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile değerinin yüzden 60’tan fazla arttığı görüldü. 2021 Aralık başında, özellikle iyi bir haftanın ardından fiyat 86 doların altına düşmeden önce, Dogecoin 0,436349 $, Shiba Inu 0,000031 $ ve yukarıdaki Avalanche gibi kripto para birimlerini geriye iterek en büyük 10 en kripto para arasına girmeyi başardı. LUNA, yazım sırasında en büyük 9. kripto para birimi konumunda.
2018 yılında Do Kwon ve Daniel Shin ortaklaşa kurduğu Terra, daha fazla insanın diğer kripto para birimlerinin fiyatını takip etmek için stablecoin’lere yönelmesiyle popülaritesi artıyor.
Melika, “Bu, LUNA 2021 Aralık’ın en çok kazandıranlarından biri. Terra platformu kendi stabilcoin’ine sahip olmaya çalışıyor ve bu kesinlikle 2022’ye dikkat etmek istediğimiz bir şey.” diyerek LUNA’nın 2022’deki potansiyeline dikkat çekiyor.
Decentraland (MANA)
Metaverse’ün bir konseptten çok daha somut bir şeye dönüşmeye başlamasıyla, sanal gerçeklik 2022’de izlenecek bir trend olarak ortaya çıkıyor. Ethereum tarafından desteklenen merkeziyetsiz bir sanal gerçeklik platformu olan Decentraland, kullanıcıların içerik oluşturmak ve içerikten para kazanmak için sanal araziler satın almalarına olanak tanıyarak insanların çevrimiçi alanda daha fazla hareket etmesinin önünü açıyor.
İnsanların “metaverse satın almaktan” bahsettiklerinde kastettikleri şey bu. MANA, 3 dolar civarında seyrederken ve bu listedeki diğer kripto paraların şaşırtıcı değerine henüz ulaşmamışken, Decentraland, hem insanlar hem de şirketlerin metaverse üzerinde erken bir varlık oluşturmaya çalışmasıyla şimdiden yatırımcı ilgisinde devam etmesi beklenen bir artış görüyor.
Khlaif, “İnsanlara her zaman bir sorun ararken bir çözüm yaratmadıklarını söylemeye çalışırım, ancak insanların gerçekten düşünmediği şeyler için bazı kullanım durumları olduğunu düşünüyorum.” diyerek Decentraland’ın birçok soruna çözüm sunduğuna dikkat çekiyor.