WaykiChain sistemi, ekosistem yanı sıra stablecoin muhafaza etmek için zincir yönetimi kullanmaktadır. Ağ, iki entegre varlıktan oluşmaktadır: işlemler için kullanılan bir stablecoin olan WUSD ve tüm sistemi yönetmek için kullanılan bir yönetişim token’ı olan WGRT.
Stabilcoin sistemi, çalışması için WGRT yönetişim mekanizmasına dayanan kendi halka açık zincirine sahiptir.
WGRT
Tüm WaykiChain sisteminin yönetişim token’ı olarak, WGRT’nin açılımı WaykiChain Governance Right Treasure’dır. Kripto para, WUSD’nin istikrarlı değerini korumayı da içeren tüm sistemi düzenlemekten sorumludur.
Ayrıca, WaykiChain sistemindeki herhangi bir değişiklik, WRGT sahiplerinin anlaşmasını ve koordinasyonunu gerektirir. Bu da onu yalnızca ağ bakımı için değil, aynı zamanda zincirin gelecekteki gelişimi ve güncellemeleri için de hayati kılar.
Normal şartlar altında, sistem WGRT’yi yeniden satın almak ve WUSD üretmekten doğan faizleri ve CDP (teminatlandırılmış borç pozisyonu) tasfiyesinin maliyetini yakmak için piyasadan düzenli olarak WGRT satın alır. Bu, WGRT’yi zamanla yavaş yavaş tükenmeye programlanmış deflasyonist bir kripto para birimi yapmaktadır.
Değerin önemli ölçüde düştüğü olası olmayan bir durumda, bazı CDP’ler muhtemelen tasfiye olmaksızın iflas eder. Böyle bir durumda platform, tüm iflasların önüne geçmek ve CDP’leri kapatmak için ‘Risk Rezerv Havuzu’ndaki fonları kullanır. Ayrıca sistem, piyasadan WUSD satın almak ve Risk Rezervi fonunu geri ödemek için yeni WGRT basar.
WGRT Oylama Sistemi Nasıl Çalışır?
WGRT token’ları bulunan herhangi bir kullanıcı, stabilcoin platformunun yönetiminde yer alabilir. Token’a sahip olmanın avantajlarından biri, sistemdeki değişiklikler için teklif sunma hakkına sahip olmaktır. Bu öneriler öncelikle sistemin çerçevesini, ceza oranlarını, faiz oranlarını vb. değiştirmeyi kapsamaktadır.
Dolayısıyla, bir kullanıcının stablecoin sistemine genel olarak yardımcı olabilecek parlak bir fikri varsa, kolayca bir teklif sunabilir. Ancak bir teklifin nitelikli hale gelmesi için, 210 bin WGRT’nin kilitlenmesi olan bir gereksinimi karşılanması gerekir. Bu yapıldıktan sonra, diğer WGRT sahipleri oy kullanabilir. Onlara üç seçenek sunulmaktadır: Katılıyorum, Katılmıyorum ve Çekimser.
Esasen, bir WGRT token bir oya eşittir ve oylama süresi bir hafta sürer. Nitelikli bir teklif, sistemde konuşlandırılabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekir:
- Katılmak için dolaşımdaki WGRT’nin yüzde 20’sinden fazlası gerekir,
- Seçmenlerin yüzde 60’ın üzerinde “Katılıyorum” seçeneğini işaretlemesi gerekir,
- Teklif geçerse, tüm kilitli WGRT’ler orijinal sahiplerine iade edilirken, kalan tüm fonlar ‘oylama teşvik havuzuna’ aktarılır. Havuzdan elde edilen fonlar ayrıca, oy veren WGRT/Devralan WGRT oranına dayalı olarak teklif sahibine ödül olarak verilir.
Ancak teklif geçemezse, teklif sahibinin kilitli WGRT’sinin yüzde 10’u ‘oylama teşvik havuzuna’ aktarılacak, geri kalanı ise asıl sahiplerine iade edilir.
Yeni teklifin uygulanması, kabul edildiği anda gerçekleşir.
WaykiChain, ekosisteminin çoğu öğesi gibi, yönetişim mekanizması da merkezi değildir. Herhangi bir kullanıcı yönetici olabilir ve herhangi bir yönetici, rehin vermek için yeterli WGRT satın alabilmeleri koşuluyla teklif sunabilir.