bitcoinBTC/USD
$ 62.095,64 2,78%
ethereumETH/USD
$ 2.999,14 2,58%
xrpXRP/USD
$ 0,526788 2,72%
cardanoADA/USD
$ 0,461084 1,72%
solanaSOL/USD
$ 145,21 6,44%
terra-lunaLUNC/USD
$ 0,000106 0,76%
polkadotDOT/USD
$ 7,11 1,45%
avalanche-2AVAX/USD
$ 34,37 7,20%
dogecoinDOGE/USD
$ 0,14794 5,74%
shiba-inuSHIB/USD
$ 0,000023 4,58%
matic-networkMATIC/USD
$ 0,686988 3,40%
litecoinLTC/USD
$ 81,55 0,65%
cosmosATOM/USD
$ 9,20 0,52%

Bitcoin (BTC) Ne Kadar? Güncel Bitcoin Fiyatı, Grafikler ve Yorumlar

Bitcoin
BTC
62.079,00 $
1.00000000 BTC
Piyasa Değeri
1.225.978.625.865 $
Hacim (24s)
25.196.340.671 $
Dolaşımdaki Arz
19.695.537 BTC
Toplam Arz
21.000.000 BTC

What is Bitcoin?

Bitcoin Fiyati Bitcoin Ne Kadar Bitcoin Kac TL Bitcoin Kac Dolar
Bitcoin Fiyatı - Bitcoin Ne Kadar - Bitcoin Kaç TL - Bitcoin Kaç Dolar
Bitcoin adlı bir üründen ilk kez Ağustos 2008'de Satoshi Nakamoto ve Martti Malmi adlarını kullanan iki programcının yeni bir alan adı olan bitcoin.org'u kaydettirdiği zamanda söz edildi. Aynı yılın Ekim ayında Nakamoto, “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı bir teknik belge (whitepaper) yayınladı. Önceki aylarda Nakamoto ve bir grup gönüllü araştırmacı, forumlarda ve e-posta ileti dizilerinde kavramın farklı versiyonlarını önermişti ki 2008'de her şey bir araya geldi.

Teknik belge, güvenli, doğrulanabilir işlemler vaat ederken, herhangi bir merkezi otoriteye olan ihtiyacı ortadan kaldıracak bir elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin'in ilkelerini ortaya koydu. Kısacası Bitcoin'in teknik belgesi, web üzerinde güvenilir ödemelere izin veren yeni bir para birimi biçimini tanımladı. Yani, taraflar arasında minimum veya hatta hiç güven gerekmeksizin kullanılabilecek bir para birimiydi bu.

Başka bir deyişle, sistem birbirini tanımayan veya birbirine güvenmeyen iki kullanıcının para alışverişinde bulunmalarına izin veriyordu. Sistem, ayrıca kullanıcıların kimliklerini işlem ortaklarına veya üçüncü taraflara ifşa etme/paylaşma ihtiyacını ortadan kaldırarak, açık anahtar şifreleme adı verilen bir araç kullanarak kullanıcıların mesajları, işlemleri ve verileri onaylamasına izin verdi. Bu durumda, takma ad bir yan üründü ancak birincil bir gereksinim değildi.

Ocak 2009'da, ilk Bitcoin para birimi işlemi Nakamoto'ya ait iki bilgisayar ile bir geliştirici ve erken kripto para meraklısı olan Hal Finney arasında gerçekleşti. Bugüne kadar kimse Satoshi Nakamoto'nun gerçekte kim olduğunu bilmiyor. Dorian Nakamoto adında bir adam 2014 yılında bir Newsweek muhabiri tarafından yanlışlıkla Bitcoin'in yaratıcısı olarak adlandırıldı fakat Dorian Nakamoto bu iddiayı reddederek gerçek Satoshi Nakamoto gizeminin devam etmesini sağladı.

Öte yandan Bitcoin platformunun merkeziyetsiz doğasından dolayı aslında Satoshi Nakamoto'nun kim olduğunu bilmek pek de önemli değildir.

Bitcoin'i Anlamak: Tam Olarak Nedir Bu Bitcoin?


Bitcoin Yorumlari Canli Bitcoin Fiyati Bitcoin Kac Lira Bitcoin Kac Dolar
Bitcoin Yorumları - Canlı Bitcoin Fiyatı - Bitcoin Kaç Lira - Bitcoin Kaç Dolar

Bitcoinler dolar veya euro gibi basılmamaktadır. Bunun yerine, dünyanın her yerindeki bilgisayarlar tarafından özgür yazılım kullanılarak üretilir ve elektronik cüzdan adı verilen programlarda tutulur. Bitcoin'in en küçük birimine satoshi denir. Satoshi bir Bitcoin'in yüz milyonda biridir (0.00000001). Bu şekilde geleneksel elektronik paranın gerçekleştiremeyeceği mikro işlemler mümkün kılınmıştır.

Genellikle BTC kısaltması ile anılan Bitcoin, kripto para birimi denilen şeyin ilk örneğidir. Kripto para birimleri, tamamen dijital olmaları ve oluşturma ve sahiplik doğrulamasının kriptografiye dayanması dışında geleneksel para birimleriyle bazı özellikleri paylaşan büyüyen bir varlık sınıfıdır.

Kullanıcıların sahip olduğu ve ticaret yaptığı bir dijital para biriminin anahtarlarını ifade ederken Bitcoin'den BTC olarak söz edilir. “1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa” gibi bir dizi sayı ve harfle tanımlanan bir Bitcoin cüzdanında BTC tutulur. Biri size Bitcoin göndermek istediğinde, o kişi onu özel anahtarını kullanarak genel cüzdan adresinize gönderir ve siz ona özel anahtarlarınız aracılığıyla erişirsiniz.

Bitcoin'in ardından tüm BTC ticaretinin dengesini koruyan dağıtık defter olan Bitcoin protokolü bulunmaktadır. Bu defter, dünya çapında binlerce bilgisayarda depolanan devasa dosyalar bütünüdür. Ağ, her işlemi bu deftere kaydeder ve ardından bunları ağdaki diğer tüm defterlere yayar. Ağların tümü (ağın verileri değişmez bir şekilde depolamasına izin veren bir işleme eklenen ek veriler de dahil olmak üzere) tüm doğru bilgileri kaydettiklerini kabul ettiğinde, ağ işlemi kalıcı olarak onaylar.

Her iki taraf da kabul ediyorsa, Bitcoin elektronik ödeme yapmak için kullanılabilir. Bu anlamda, merkezi bankaların sahip olduğu defterler kullanılarak dijital olarak alınıp satılabilen geleneksel dolar, euro veya yen gibidir. PayPal veya kredi kartları gibi ödeme hizmetlerinden farklı olarak, bir kez bir BTC transferi yaptığınızda işlem geri alınamaz. Bununla birlikte, Bitcoin merkezi bir bankacılık sistemine bağlı değildir. Ağdaki her düğüm (node) özel bir varlığa ait olduğundan, defterin doğruluğunu korumaktan tüm ağ sorumludur. Başka bir deyişle, bir kişiye bir BTC veya bir miktar BTC gönderdiğinizde tüm ağ buna katılır. Bu sürece, Bitcoin ağının en önemli özelliklerinden biri olan merkeziyetsizlik denir. Bitcoin ağını tek bir kurum kontrol etmez. Protokol, bir grup gönüllü kodlayıcı tarafından geliştirilir ve dünya çapında açık bir özel bilgisayar ağı tarafından yürütülür.

Ağda merkezi bir doğrulayıcı bulunmadığından, kullanıcıların başkalarına BTC gönderirken kendilerini tanımlamalarına, tanıtmalarına gerek yoktur. Bir gönderici bir işlem başlattığında, protokol, gönderenin gerekli Bitcoin'e ve bunları gönderme yetkisine sahip olduğunu doğrulamak için önceki tüm işlemleri kontrol eder. Başka bir deyişle, Bitcoin kullanıcıları teorik olarak yarı anonim olarak çalışır ve ağ kendi kendini denetler ve kötü aktörleri engeller.

Bitcoin ayrıca sözde anonimdir. Uygulamada, her kullanıcı, işlemleri izlemek için kullanılabilecek cüzdanının adresiyle tanımlanır. Kolluk kuvvetleri, gerektiğinde kullanıcıları belirlemek için de yöntemler geliştirmiştir. Çoğu borsa, Bitcoin almalarına veya satmalarına izin vermeden önce müşterilerinin kimlik kontrollerini kanunen zorunlu kılar. Bu, borsa tarafından atanan bir cüzdan adresinin tanımlı bir kullanıcıya bağlı olduğu anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, kripto para cüzdanları, borsalar veya diğer çevrimiçi hizmetlerle sınırlı değildir ve anonim bir kullanıcı tarafından tek bir bilgisayarda oluşturulan bir cüzdanın izlenmesi oldukça zordur. Ayrıca, ağdaki her işlem tamamen şeffaftır, bu bazı gizlilik savunucularını ilgilendiren bir gerçektir. Sonuç olarak, belirli bir kişinin bir Bitcoin işleminin izini sürmek zordur ancak imkansız değildir ve Bitcoin'in tam olarak anonim olduğunu söylemek yanlıştır.

Bitcoin ağı tamamen şeffaf olduğundan, belirli bir işlemin ilerleyişi herkes tarafından görülebilir. Bu işlem onaylandıktan sonra geri alınamaz. Bu, Bitcoin ağındaki herhangi bir işlemin değiştirilemeyeceği ve bilgisayar korsanlarına karşı korunaklı olduğu anlamına gelmektedir. Çoğu Bitcoin hack'i cüzdan veya borsa düzeyinde gerçekleşir ve bilgisayar korsanları Bitcoin protokolünün kendisini hack'lemek yerine Bitcoin'lerin bulunduğu borsaları veya cüzdanları hack'lerler.

Bitcoin'in merkez bankalarına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir diğer özelliği, arzının temeldeki algoritma tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesidir. Fiat para birimlerinde (dolar, euro, yen vb.), merkez bankaları istedikleri kadar para birimi çıkarabilir ve bir para biriminin değerini diğerlerine göre manipüle etmeye çalışabilir. Paranın sahipleri, özellikle de alternatifi az olan vatandaşlar ise maliyeti üstlenir. Bitcoin'de her saat az sayıda yeni BTC çıkarılmaktadır ve maksimum 21 milyon BTC'ye ulaşılana kadar bu azalan bir oranda yapmaya devam edilecektir. Bu, Bitcoin'i bir varlık olarak daha çekici hale getirir: teoride, talep artar ve arz aynı kalırsa değer artacaktır.

An itibariyle Bitcoin, 1.225.978.625.865 $ piyasa değeri ile en büyük 1. kripto para birimidir. CoinMarketCap’in verilerine göre, varlığı bilinen 9 binden fazla kripto para birimi bulunmaktadır.

Bitcoin hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Bitcoin Nedir” rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.

Güncel Bitcoin Yorumları Neler?


Güncel Bitcoin yorumları neler, Bitcoin alınır mı sorusuna evet veya hayır yanıtı vermenin doğrudan yatırım tavsiyesi niteliğinde olmasından dolayı bu soruya bir yanıt vermek mümkün değildir. Bunun kararını kendiniz vermelisiniz. Kripto para piyasasına yeni giriş yapıyorsanız ilk adım hangi kripto para birimine yatırım yapacağınıza karar vermektir. Kripto para piyasasında değişmez, katı kurallar yoktur ve bir gün herhangi kripto para birimi sert şekilde yükselebilirken, ertesi gün çökebilir. Bu durum Bitcoin için de geçerlidir.

Acemi bir yatırımcının bu fiyat hareketlerini öngörebilmesi, uzmanların yaptığı Bitcoin yorumları ile ilgili bir çıkarımda bulunabilmesi için fazlasıyla şansa ihtiyacı vardır. Fakat, yatırımınızı korumak için alabileceğiniz birkaç önlem bulunmaktadır. Yeni bir yatırımcının yapacağı ilk şey alacağı kripto para biriminin toplam piyasa değerine ve piyasadaki yerine bakmaktır. Çünkü yüksek piyasa değerine sahip kripto para birimleri, az bilinen ve düşük piyasa değerine sahip kripto para birimlerine kıyasla fiyatları çok değişken değildir. Daha yüksek piyasa değeri genellikle daha düşük risk anlamına gelir.

Her yatırım aracı gibi Bitcoin fiyatı da haberlerden kolayca etkilenebilmektedir. Bu sebeple Bitcoin haberlerini düzenli olarak takip etmeniz gerekir.


Bitcoin Calculator

BTC

More Info


  • Charts

  • Historical Data

  • Markets

  • Social

  • News

  • Comments

  • Zaman:
  • 1s
  • 1G
  • 1H
  • 1A
  • 1Y
  • Tümü
  • Tip:
  • Çizgi Grafiği
  • Mum Grafiği
* Para birimi: USD
Geçmiş Fiyat Verileri için Bitcoin
TarihAçılışKapanışEn YüksekEn DüşükHacim
Bitcoin Piyasalar
#Kaynakİşlem ÇiftiHacimFiyatDeğişimSon Güncelleme