Kripto para çeşitleri neler, kaç tür kripto para bulunmaktadır sorularının yanıtına geçmeden önce temel olarak kripto para konusunu ele almak gerekmektedir.
Kripto para birimleri gerçek para gibi davranabilir (bir bakıma da gerçek paradır) ancak dijital parasal bir biçim alırlar ve herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmez veya yönetilmezler. Dijital çağın gerçek bir ürünü olan kripto para birimleri, bankaların, hükümetlerin veya herhangi bir aracının katılımı olmadan çalışır. Ancak çoğu durumda dijital varlıklarınızı alıp satmak için bir kripto para borsası kullanmanız gerekecektir.
Kripto paralarda güvenliği sağlayan şey, kripto para birimlerinin kriptografi adı verilen özel bilgisayar koduyla şifrelenmesidir. Bilerek karmaşık bir bulmaca gibi tasarlanmışlardır. Böylece hack’lenmeleri son derece zordur.
Statista tarafından yayınlanan araştırmaya göre, Blockchain cüzdan kullanıcılarının sayısı 75 milyonu aşmış durumda ve 10 milyon fazla aktif Bitcoin cüzdanı bulunmaktadır.
İçindekiler
Kaç Farklı Kripto Çara Çeşiti Bulunmaktadır? Kripto Para Çeşitleri Neler?
Nisan 2021 itibariyle, 10.000’den fazla farklı kripto para çeşiti bulunmaktadır. Farklı kripto para çeşitleri genellikle iki kategoriden birine girer:
- Bitcoin ve altcoin’leri içerebilen kripto paralar (Bitcoin dışında kripto paralar)
- Token’lar
Kripto Paralar (Coins) vs Token’lar (Tokens)

Şifrelenmiş kripto paralar ve token’lar hep birlikte kripto para başlığı altına girebilir. Ve genel olarak, iki tür kripto para biriminde listelenebilirler: alternatif kripto para para (altcoin’ler) veya token’lar.
Alternatif Kripto Para Paralar (Altcoin’ler)
Altcoin’ler genellikle Bitcoin dışındaki tüm kripto paraları ifade eder. Bitcoin, karmaşık matematik problemlerin çözülerek üretilen popüler bir dijital para birimidir. Bir merkez bankasından veya devlet kuruluşundan (yani, devlet destekli hazine) ayrı olarak çalışır.
Altcoin’lere örnek olarak şunlar verilebilir:
- Ethereum
- Dogecoin
- XRP
- Litecoin
- NEO
Buradaki altcoin terimi aslında Bitcoin’e alternatif anlamına gelmektedir. Namecoin isimli kripto para birimi 2011 yılında oluşturulmuştur ve ilk altcoin olarak kabul edilmektedir.
Bitcoin gibi, burada listelenen kripto para birimlerinin çoğu, dengeyi kontrol altında tutmak ve algılanan değerini güçlendirmek için sınırlı para arzına sahiptir. Var olabilecek sabit sayıda Bitcoin bulunmaktadır, Bitcoin’in yaratıcısı/yaratıcıları tarafından kararlaştırıldığı gibi Bitcoin’in arzı 21 milyon adet BTC ile sınırlandırılmıştır. 21 milyonuncu BTC çıkarıldığında daha fazla BTC üretilemeyecektir. Daha fazlasının üretmenin tek yolu Bitcoin protokolünün buna izin verecek şekilde güncellenmesidir.
Çoğu altcoin, Bitcoin ile aynı temel çerçeve üzerine inşa edilmiş olsa da, birçoğu Bitcoin’in daha iyi versiyonları olduğunu iddia ermektedir. Çeşitli amaçlara ve uygulamalara hizmet etmek için oluşturuldukları ve farklı şekillerde tanımlandıkları için her sistem bir diğerinden farklı olabilir.
Öte yandan bazı kripto paralar, Bitcoin ile aynı açık kaynak protokolünü kullanmaz. Örneğin, aşağıdaki kripto para birimleri listesi kendi ayrı sistemlerini ve protokollerini oluşturmuştur:
- Ethereum
- XRP
- Omni
- Waves
Token’lar
Token’lar, altcoin’lerden farklı olarak bir hisse senedine çok benzeyen bir IPO veya ICO aracılığıyla oluşturulurlar ve verilirler. Bir token şunları temsilen oluşturulabilir:
- Değer Token’ı (Bitcoin gibi)
- GÜvenlik Token’ı (hesabp/veri korumak için)
- Hizmet Token’ı (belirli kullanımlar için)
- Menkul Kıymet Token’ı (bir varlığı temsil etmek için)
Bir işlevi tanımlamak adına kullanıldıkları için para olarak kullanılmaları amaçlanmamıştır. Amerikan doları gibi, değeri temsil ederler ancak kendi başlarına bir değere sahip değildirler. Token’lar, özellikle para transferi veya fatura ödemesi gibi bir işlemde kullanılan kripto parayı temsil eden uzun sayı ve harf satırlarına atıfta bulunan bir şifreleme türüdür. Kısacası, token’lar bir dizi anlamı kapsar. Örneğin, hem Bitcoin hem de Ether (Ethereum) kripto para token’ları olarak kabul edilir.
En Yaygın Kullanılan, En Popüler Kripto Para Çeşitleri

İşte popüler kripto para çeşitlerinin ve açıklamalarının bir listesi:
1. Bitcoin
Bitcoin bir tür dijital para birimidir; “İnternet için nakit para”dır. Daha spesifik olarak, kriptografik şifreleme Bitcoin üretme ve işlemleri kolaylaştırdığı için onun kripto para birimi olarak kabul edilmesini sağlamktadır.
Muhtemelen kripto para piyasasının tamamının “Kleenex”i veya “Coca Cola”sıdır çünkü ismi en çok bilinen ve kripto para sistemi ile en yakından ilişkili olanıdır. Halihazırda 21 milyonluk sınırlı bir arzı bulunmasına karşın dolaşımda 18,5 milyondan fazla Bitcoin bulunmaktadır.
2. Ethereum
Ethereum, Bitcoin’den farklı olarak merkeziyetsiz uygulamalara (telefon uygulamaları) odaklandığı kadar dijital para birimine odaklanmaz. Ethereum’u bir uygulama mağazası olarak düşünebilirsiniz.
Platform, uygulamaların kontrolünü orijinal yaratıcılarına iade etmek ve bu kontrolü aracılardan (örneğin Apple gibi) almak istiyor. Uygulamada değişiklik yapabilecek tek kişi, orijinal içerik oluşturucu olacaktır. Burada kullanılan kripto para birimi, uygulama geliştiricileri ve kullanıcıları tarafından para birimi olarak kullanılan Ether olarak isimlendirilmektedir.
3. Bitcoin Cash
2017 yılında piyasaya sürülen Bitcoin Cash, piyasadaki en popüler kripto para çeşitlerinden biridir. Orijinal Bitcoin ile temel farkı blok boyutudur ve Bitcoin Cash’in blok boyutu 8 MB’dir. Bunu, orijinal Bitcoin’in sadece 1 MB’lik blok boyutuyla karşılaştırdığımızda bunun anlamı daha yüksek işlem hızlarıdır.
4. Litecoin
Litecoin, Bitcoin ile hemen hemen aynı kaynak kodunu kullanmaktadır ve pratikte aynı şekilde çalışmaktadır. 2011 yılında Google’ın eski bir çalışanı olan Charlie Lee tarafından geliştirilmiştir. Daha hızlı işlem süreleri, daha düşük ücretler ve daha etkin madencilik ile Bitcoin teknolojisini geliştirmek için tasarlanmıştır.
5. XRP
XRP, listedeki bir tür kripto para birimidir, ancak Blockchain tabanlı değildir. Daha büyük kurumlar ve şirketler için olduğu kadar bireysel kullanıcılar için çok fazla anlam ifade etmemektedir.
XRP, kripto paradan çok dijital ödeme protokolüyle bilinmektedir. Bunun nedeni, sistemin ABD doları, hatta Bitcoin (veya diğerleri) olsun, herhangi bir biçimde para transferine olanak tanımasıdır. Saniyede 1.500 işlemi (tps) işleyebileceğini iddia etmektedir. Karşılaştırmak açısında Bitcoin saniyede 3-6 tps, Ethereum ise 15 tps işlem işleme hızları sunmaktadır.
6. Stellar
Stellar, para transferlerine odaklanmıştı ve ağı, ulusal sınırların ötesinde bile onları daha hızlı ve daha verimli hale getirmek için tasarlanmıştır. 2014 yılında Ripple kurucu ortağı Jed McCaleb tarafından geliştirilmiştir ve Stellar.org adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından işletilmektedir.
Amacı, geleneksel bankalara ve yatırım fırsatlarına erişimi olmayan gelişmekte olan ekonomilere yardımcı olmaktır. Stellar ağını kullanmak için kullanıcılardan veya kurumlardan ücret almaz ve vergiden düşülebilir kamu bağışlarını kabul ederek işletme maliyetlerini karşılar.
7. NEO
Geçmişte Antshares olarak adlandırılan ve Çin’de geliştirilen NEO, çok agresif bir şekilde büyük bir küresel kripto oyuncusu olmak istemektedir. Odak noktası, kullanıcıların bir aracı kullanmadan sözleşmeler oluşturmasına ve çalıştırmasına olanak tanıyan akıllı sözleşmelerdir (dijital sözleşmeler).
Ethereum’un peşinden giden NEO’nun baş geliştiricisi Erik Zhang, Reddit AMA’da NEO’nun Ethereum’a kıyasla üç farklı avantajı olduğunu belirtmiştir: daha iyi mimari, daha geliştirici dostu akıllı sözleşmeler ve gerçek dünyaya daha kolay entegrasyon için dijital kimlik ve dijital varlıklar. Ethereum ise platformunda akıllı sözleşmeler oluşturmadan önce geliştiricilerin öğrenmesi gereken kendi programlama dillerini kullanmaktadır.
8. Cardano
Cardano, dijital fonları göndermek ve almak için kullanılır. Kripto para birimleri için daha dengeli ve sürdürülebilir bir ekosistem olduğunu ve “bilimsel felsefe ve araştırma odaklı yaklaşıma” sahip tek kripto para olduğunu iddia etmektedir. Bu, bilim insanları ve programcıları tarafından özellikle titiz incelemelerden geçtiği anlamına gelir. Aynı zamanda Ethereum’un kurucu ortağı olan Charles Hoskinson tarafından kurulmuştur.
9. IOTA
2016 yılında piyasaya sürülen IOTA, Nesnelerin İnterneti Uygulaması anlamına gelmektedir. Diğer birçok Blockchain teknolojisinin aksine, aslında bir blok ve zincir ile çalışmaz; Nesnelerin İnterneti (IoT) üzerindeki akıllı cihazlarla çalışır.
Bunu kullanmak için yapmanız gereken tek şey, Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) olarak adlandırılan IOTA defterindeki diğer iki işlemi doğrulamaktır fakat IOTA yaratıcıları buna The Tangle adını vermektedir. Coin Central’a göre bu, cihazların ihtiyaç duyduklarında daha fazla elektrik, bant genişliği, depolama veya veri satın alabilmeleri ve ihtiyaç duymadıklarında bu kaynakları satabilmeleri anlamına geliyor.